Μήνυμα-Μητσοτάκη-σε-Μιτσκόσκι:-«Επικίνδυνη-η-επιλεκτική-εφαρμογή-της-Συμφωνίας-των-Πρεσπών»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Μιτσκόσκι: «Επικίνδυνη η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Μιτσκόσκι: «Επικίνδυνη η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Κυριάκος Μητσοτάκης ΝΑΤΟ
πηγή: AP Photo/Matt Rourke

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Με παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως είναι επικίνδυνη η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην πρώτη συνεδρία των ηγετών, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πρόοδος, η ασφάλεια και ευημερία βασίζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Προηγουμένως ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε αναφερθεί στη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ασφάλεια της Συμμαχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, επέτρεψε τη διεύρυνση της συμμαχίας με την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση των λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

«Πάνω απ’ όλα, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι», τόνισε ο κύριος Μητσοτάκης στην πρώτη παρέμβασή του στη συνεδρία του Συμβουλίου των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Κρίστιαν Μιτσκόσκι, αποκάλεσε τη χώρα του «Μακεδονία» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας ξανά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Κρίστιαν Μιτσκόσκι αποκάλεσε τη χώρα του «Μακεδονία», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έκανε λόγο για «μακεδονική κυβέρνηση», για «μακεδονικό λαό» και «μακεδόνες πολίτες».

«Ως χώρα είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε μας σε οτιδήποτε αντιπροσωπεύει αξίες. Είμαστε εδώ μαζί με τους συμμάχους μας για να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας, όπως πριν έτσι και στο μέλλον, σχετικά με την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της λειτουργίας του διεθνούς δικαίου» σημείωσε ο Μίτσκοσκι.

«Για εμάς, ως μικρό έθνος, είναι σημαντικό τις ημέρες αυτές να ληφθούν οι σημαντικές εκείνες αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ανθρωπότητας τις επόμενες δεκαετίες, κάτι στο οποίο θα συμβάλουμε και εμείς. Η Μακεδονία, ως χώρα σκοπεύει να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και να προωθεί τις αξίες. Ως μακεδονική κυβέρνηση θέλουμε να είμαστε δίπλα-δίπλα με τους συμμάχους μας και να επιβεβαιώσουμε το ελευθεριακό πνεύμα του μακεδονικού λαού και των μακεδόνων πολιτών» ανέφερε ακόμη ο Μίτσκοσκι.

Ο Μίτσκοσκι πρόσθεσε πως ως χώρα «παραμένουμε προσηλωμένοι στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας, δηλαδή τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ να επενδυθεί στον εκσυγχρονισμό του Στρατού μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, γιατί μόνο έτσι θα ακολουθήσουμε τις σύγχρονες τάσεις, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης παγκόσμιας αμυντικής συμμαχίας που υπήρξε ποτέ».

Related posts

Κασσελάκης: Η απόφαση για το κλείσιμο της «Αυγής» λήφθηκε πριν από την εκλογή μου

James Rollner

Μαρινάκης: Μέχρι τέλος του μήνα ανακοινώσεις για περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών λόγω αυξήσεων στο ρεύμα

timesadmin

Βουλή – Χαρίτσης κατά Στίγκα: Μαριονέτα του Κασιδιάρη το κόμμα σας – Οι αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ

timesadmin

Ο Κασσελάκης συνάντησε στο γραφείο του στη Βουλή τους 4 ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

protothema.gr

Ερσίν Τατάρ: Χωρίς κοινό έδαφος δεν έχει κανένα νόημα να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

timesadmin

Εκδηλώσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

wp-needuser