ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης των πληγέντων εξετάζουν τράπεζες και servicers

Της Βάσως Αγγελέτου

Σε αναβρασμό βρίσκονται τα επιτελεία των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης προκειμένου, αφενός, να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις που θα έχει για τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια η πρωτοφανής φυσική καταστροφή που έπληξε τη Θεσσαλία και, αφετέρου, να εξειδικεύσουν μέτρα στήριξης των πληγέντων δανειοληπτών.

Πηγές του κλάδου περιγράφουν με δραματικούς τόνους την έκθεση του χρηματοπιστωτικού κλάδου στον θεσσαλικό κάμπο, κάνοντας λόγο για “περίμετρο δισεκατομμυρίων”. Στη δέσμη μέτρων ανακούφισης που εξετάζουν οι πιστωτές θα συμπεριληφθούν, εκτός από τους πλημμυροπαθείς, και τα θύματα των φετινών πυρκαγιών.

Ειδικά στην περίπτωση της Θεσσαλίας, όπου βρίσκεται η καρδιά της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, το μεγαλύτερο άνοιγμα εκτιμάται ότι έχει η Τράπεζα Πειραιώς, λόγω της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ δεύτερη έρχεται η Εθνική Τράπεζα. Για τον λόγο αυτό, η Εθνική θέτει σε λειτουργία έκτακτη γραμμή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης για τους ιδιώτες και τους μικρούς επαγγελματίες και επεξεργάζεται μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ήδη από την Κυριακή ότι τα μέλη της θα στηρίξουν με κάθε πρόσφορο τρόπο του πληγέντες των φυσικών καταστροφών του τελευταίου διμήνου. “Υπάρχει δέσμευση από τις τράπεζες ότι θα συμπαρασταθούν στους οφειλέτες” υπογραμμίζει στο Capital.gr υψηλόβαθμη πηγή της Ένωσης. Εντός των ημερών αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις είτε από την Ένωση είτε από κάθε τράπεζα χωριστά.

Ήδη από τις πρώτες ώρες της καταστροφής, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας εξέδωσε ανακοίνωση αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων για τους συνεπείς δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, για διάστημα τριών μηνών. Για τους δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, αναστέλλονται συνολικά τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για διάστημα έξι μηνών.

Μέτρα ανακούφισης ανακοινώνουν οι servicers

Εντός της ημέρας, η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, να εκδώσει ανακοίνωση με σειρά μέτρα ανακούφισης για τους πλημμυροπαθείς δανειολήπτες οι οποίοι τηρούν ρυθμίσεις οφειλών.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

– Αναστολή τηλεφωνικών οχλήσεων προς τους οφειλέτες για τουλάχιστον έναν μήνα στις πληγείσες περιοχές και επανεξέταση των συνθηκών μετά την πάροδο του αρχικού διαστήματος.

– Προληπτική αναστολή νομικών ενεργειών για διάστημα δύο μηνών και επανεξέταση. Τονίζεται ότι η αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης αφορά συνολικά στη Θεσσαλία και τις πυρόπληκτες περιοχές και εφαρμόζεται συμπληρωματικά των μέτρων που εξήγγειλε σχετικά ο πρωθυπουργός.

– Λήψη προσωποποιημένων μέτρων στήριξης, όπως αναστολή πληρωμών ή ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών, ανάλογα με την περίπτωση κάθε οφειλέτη και το μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί τα εισοδήματά του.

Υψηλόβαθμες πηγές του κλάδου, με τις οποίες μίλησε το Capital.gr, περιγράφουν πάντως με ζοφερά χρώματα τις επιπτώσεις των πρόσφατων φυσικών καταστροφών -ειδικά της Θεσσαλίας- στα business plans των τιτλοποιήσεων, καθώς θεωρούν βέβαιο ότι θα μειωθεί αισθητά η ανακτησιμότητα των οφειλών.

Υπό συζήτηση πιθανά μορατόρια για τους πληγέντες

Σε ανώτατο επίπεδο αναμένεται να συζητηθεί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) το ενδεχόμενο να εξεταστούν μέτρα αναστολής πληρωμών (moratoria) για όσους δανειολήπτες επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές στην Ελλάδα.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο Capital.gr ότι, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεκτό από τον Επόπτη, θα δοθεί εξαίρεση από τους κανονισμούς του SSM ώστε τα δάνεια που εισέρχονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών να μην “κοκκινίσουν” στα βιβλία των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη εξαίρεση είχε δοθεί, σε πανευρωπαϊκό βέβαια επίπεδο, την εποχή της πανδημίας όπου είχε αναγνωριστεί από τον Επόπτη η ανάγκη να “παγώσουν” οι δόσεις των δανείων για συγκεκριμένες κατηγορίες πληττόμενων δανειοληπτών όπως οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Το ζήτημα αυτό θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για τον κλάδο, καθώς μια εκτεταμένη αδυναμία πληρωμών των δανειακών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές είναι δυνατό να προκαλέσει νέο κύμα κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες που πασχίζουν να μειώσουν το υψηλό -βάσει του ευρωπαϊκού μέσου όρου- υπόλοιπο των NPEs στο ενεργητικό τους.

Related posts

Κ. Χατζηδάκης: 5 πρωτοβουλίες του ΥΠΕΘΟ για τα ακίνητα

timesadmin

Άνοδος στις αξίες των φορτηγών πλοίων

timesadmin

Έρχονται αυξήσεις για 300.000 μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα το 2024 με “όχημα” τις τριετίες

timesadmin

Ανάγκη να γίνουν κανόνας τα σταθερά τιμολόγια στο ρεύμα

timesadmin

Ετήσια αύξηση 5,6% στις τιμές των οικοδομικών υλικών τον Αύγουστο

timesadmin

Αύξηση 4,4% των τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιούνιο σε ετήσια βάση

timesadmin