Μέστερ-(fed):-Με-υψηλό-πληθωρισμό,-καλύτερα-να-ενεργούμε-“επιθετικά”
ΚΟΣΜΟΣ

Μέστερ (Fed): Με υψηλό πληθωρισμό, καλύτερα να ενεργούμε “επιθετικά”

Με τον πληθωρισμό “απαράδεκτα υψηλό”, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια και να διατηρήσει την πολιτική περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα, δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ — και εάν υπάρχει κάποιο λάθος, καλύτερα η Fed να κάνει πάρα πολλά, παρά πολύ λίγα.

“Όταν υπάρχει αβεβαιότητα, μπορεί να είναι καλύτερο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ενεργούν πιο επιθετικά, επειδή η επιθετική και προληπτική δράση μπορεί να αποτρέψει την πραγματοποίηση των χειρότερων αποτελεσμάτων”, είπε η Μέστερ σε δηλώσεις που ετοιμάζονται για παράδοση στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Η Μέστερ είπε ότι θα ήταν “πολύ προσεκτική” σχετικά με την αξιολόγηση του πληθωρισμού και θα πρέπει να δει αρκετές μηνιαίες μειώσεις στις μετρήσεις για να πειστεί ότι είχε κορυφωθεί. Ομοίως, είπε ότι θα “σιγουρευτεί ότι δεν θα εφησυχάσει” με τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό που έχουν υποχωρήσει λίγο πρόσφατα, αλλά μπορεί, είπε, να μην είναι τόσο σταθερές όσο αναμενόταν και θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα πρέπει να διακινδυνεύσουν να καθορίσουν πολύ αυστηρή πολιτική, και όχι πολύ χαλαρή, είπε.

“Η έρευνα δείχνει πως το να υποθέτουμε εσφαλμένως ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι καλά αγκιστρωμένες στο επίπεδο που συνάδει με τη σταθερότητα των τιμών, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι, είναι πιο επίφοβο λάθος για την οικονομία από το να υποθέσουμε ότι δεν είναι καλά αγκιστρωμένες όταν στην πραγματικότητα είναι”, είπε η Μέστερ.

Η Fed αύξησε την περασμένη εβδομάδα το επιτόκιο πολιτικής της στο 3%-3,25% στην τρίτη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης σε ισάριθμες συνεδριάσεις.

“Θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια πολιτικής μας”, είπε η Μέστερ. “Προκειμένου να τεθεί ο πληθωρισμός σε μια σταθερή πτωτική τροχιά στο 2%, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι σε περιοριστική στάση, με τα πραγματικά επιτόκια να κινούνται σε θετικό έδαφος και να παραμένουν εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα”.

Related posts

Ευλογιά των πιθήκων: Τα εργαλεία διαχείρισης της νόσου δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

timesadmin

Τσαβούσογλου: Η κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία πρέπει να γίνει σε όλη τη χώρα

timesadmin

Κομισιόν: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα κάθε άλλης χώρας

timesadmin

Λαθρέμποροι μετέφεραν παράνομα μετανάστες από Τουρκία στην Ευρώπη ως… “διπλωμάτες”

timesadmin

Barkin: Η Fed πρέπει να ομαλοποιήσει την πολιτική της όσο πιο γρήγορο μπορεί

timesadmin

Πούτιν: Απαράδεκτη η πολιτική εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων

timesadmin