thetimes.gr
Μάχη-χαρακωμάτων-για-τους-νέους-δημοσιονομικούς-κανόνες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχη χαρακωμάτων για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Toυ Tάσου Δασόπουλου

Μακρύς είναι ακόμη ο δρόμος για συμφωνία , στις αλλαγές των δημοσιονομικών κανόνων, αφού κατά το άτυπο Eurogroup της Στοκχόλμης η τελική πρόταση της Κομισιόν συζητήθηκε μόνο στο παρασκήνιο μήπως τυχόν λειανθούν οι διαφορές Βορρά – Νότου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημοσιοποίησε την Τετάρτη, την τελική πρόταση για τις αλλαγές των δημοσιονομικών κανόνων. Πρόκειται για ένα κείμενο, το οποίο προσπαθούσε να συγχωνεύσει τις απόψεις της Γερμανίας και των “δορυφόρων” της, αλλά και την άποψη του Ευρωπαϊκού Νότου. Όλα αυτά πάνω στο πλαίσιο που δημοσίευσε από τον Νοέμβριο η Κομισιόν.

Δεν άγγιζε κρίσιμα θέματα, όπως οι ακριβείς υποχρεώσεις των χωρών με πολύ υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ ικανοποιούσε την απαίτηση των Βορείων χωρών, για διατήρηση σημερινών ορίων. Με άλλα λόγια και στο -όποιο- νέο σύμφωνο, θα πρέπει να κράτη – μέλη να στοχεύουν σε χρέος μικρότερο από 60% του ΑΕΠ και έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Επίσης, διέγραψε τελείως την πρόταση της Ελλάδας, αλλά και πολλών άλλων χωρών για μια ειδική μεταχείριση των επενδυτικών δαπανών για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Επιπλέον, διέγραψε και το αίτημα της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σουηδίας για “ειδική μεταχείριση” των αμυντικών δαπανών ειδικά για τις χώρες της Ευρώπης , οι οποίες βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Όλοι δυσαρεστημένοι

Πληροφορίες θέλουν το αποτέλεσμα να μην ικανοποίησε καμμία από τις δύο ομάδες. Τουλάχιστον όχι απόλυτα. Οι Γερμανοί θεωρούν ότι οι κανόνες που προτείνει η Κομισιόν είναι υπερβολικά χαλαροί. Θα ήθελαν δηλαδή να ενσωματωθεί στην τελική πρόταση η απαίτηση για σταθερή ετήσια υποχρέωση για μείωση του χρέους στα υπερχρεωμένα κράτη. Η Κομισιόν ενσωμάτωσε μια περίπου τέτοια ρήτρα στο κείμενο της. Ωστόσο, αυτή θα ισχύει μόνο για την περίοδο κατά την οποία το έλλειμμα της χώρας θα είναι υψηλότερο από 3% του ΑΕΠ .

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία θεωρούν αντίθετα ότι το πλαίσιο έτσι όπως δημοσιοποιήθηκε δεν λαμβάνει υπόψιν την σημερινή δημοσιονομική πραγματικότητα που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού. Με άλλα λόγια, διαφωνούν με το όριο του 60% του ΑΕΠ για το χρέο, και ζητούν να μάθουν λεπτομέρειες για τις υποχρεώσεις κατά το χρόνο την παρακολούθηση των οικονομιών τους.

Συζητήσεις στο παρασκήνιο

 Έτσι  το θέμα έμεινε εκτός της επίσημης ατζέντας της συνόδου των υπουργών, αφού η Κομισιόν, η οποία καίγεται να υπάρξει συμφωνία και όχι, μια νέα αντιπαράθεση των δύο ομάδων. Ο στόχος είναι να βρεθούν σημεία σύγκλισης ώστε αν καταστεί δυνατό να υπάρχει μια συζήτηση με κάποια φόντα για συμφωνία, στις συνεδριάσεις του θα ακολουθήσουν μέχρι και τον Ιούλιο ώστε οι αλλαγές να θεσμοθετηθούν και να αρχίσουν να ισχύουν από τοις αρχές του 2024.

Related posts

Πώς και πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά για όσους δικαιώθηκαν από το ΣτΕ

timesadmin

Υπ. Εργασίας: Ο χάρτης των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 15 Σεπτεμβρίου

timesadmin

ΕΥ Attractiveness Survey: Συνεχίζει να ενισχύεται η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού

timesadmin

Αδ. Γεωργιάδης για το καλάθι του νοικοκυριού: Τα σούπερ μάρκετ κάνουν πάνω από 30 επιπλέον μειώσεις τιμών αυθημερόν

timesadmin

Νέα έρευνα ΕΕΑ – Pulse για οφειλές, ενεργειακό κόστος και χρηματοδότηση

timesadmin

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

timesadmin