Μάχη-για-τα-Υδατοδρόμια-–-Κατατέθηκαν-οι-προτάσεις-των-δύο-εταιρειών-για-το-υδατοδρόμιο-της-Ζακύνθου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχη για τα Υδατοδρόμια – Κατατέθηκαν οι προτάσεις των δύο εταιρειών για το υδατοδρόμιο της Ζακύνθου

“Μήλον της Έριδος” αποτελεί το υδατοδρόμιο της Ζακύνθου με τις Hellenic Seaplanes και Ελληνικά Υδατοδρόμια  να καταθέτουν τις προτάσεις τους.  

Η Ζάκυνθος είναι το πρώτο νησί των Επτανήσων που εκφράζει επίσημα μέσω ανακήρυξης διαγωνισμού το ενδιαφέρον της για δημιουργία υδατοδρομίου, ύστερα και από την ψήφιση το 2020 του νέου νόμου 4663 περί ίδρυσης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης υδατοδρομίων και αναμένεται αντίστοιχη κινητικότητα από Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και Μεγανήσι.

Βασικός στόχος των διαγωνισμών είναι η ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων αλλά και πτήσεων σε υψηλής ζήτησης προορισμούς.  Κατόπιν της ανακοίνωσης του διαγωνισμού που προκήρυξε το Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου, με αρ. απόφασης Φ.35/620/5.5.22, οι δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται χρόνια στο χώρο των υδατοδρομίων, εξέφρασαν άμεσα το ενδιαφέρον τους 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Hellenic Seaplanes, αναφέρεται:

“Η Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε. /Hellenic Seaplanes S.A. θέλει να επενδύσει με ιδιωτικά κεφάλαια και να δημιουργήσει υδατοδρόμια όπου ο κάτοχος της Άδειας Ίδρυσης θα είναι το Λιμενικό Ταμείο και ο κάτοχος της Άδειας Λειτουργίας όπου θα αναλάβει και το κόστος κατασκευής, προμήθειας εξοπλισμού και λειτουργίας θα είναι ο ιδιώτης. Με αυτή την διαδικασία το Λιμενικό Ταμείο ή όποιος άλλος δημόσιος φορέας έχει την Άδεια ίδρυσης θα μπορεί μετά την αποχώρηση του ιδιώτη επενδυτή να αναθέσει με διαγωνισμό την λειτουργία του υδατοδρομίου εκ νέου σε άλλο ανάδοχο.

Η Hellenic Seaplanes προχωρά αποφασιστικά και με συντονισμένες κινήσεις την πρότασή της για την ανάληψη της αδειοδότησης και διαχείρισης του υδατοδρομίου της Ζακύνθου, ετοιμάζοντας παράλληλα και το πτητικό της πλάνο για ταξίδια με υδροπλάνα από και προς το νησί. Συγκεκριμένα το σχέδιο της εταιρείας προβλέπει τη σύνδεση της Ζακύνθου με τα διαθέσιμα υδατοδρόμια των Ιονίων νήσων, την Πάτρα, ενώ εφικτή αξιολογείται και η σύνδεση με το υδατοδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο πρόσφατα απέκτησε άδεια ίδρυσης.

Παράλληλα στην πρόταση της Hellenic Seaplanes για το υδατοδρόμιο Ζακύνθου, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η κατασκευή του έργου με ιδιωτικά κεφάλαια, κατέχοντας ρόλο κεντρικού υδατοδρομίου στο σύμπλεγμα υδατοδρομίων που δημιουργεί, αποτελώντας τη βάσης της εταιρείας στο Ιόνιο με δυνατότητες πρόσδεσης έως και τριών (3) υδροπλάνων και πολλές υποστηρικτικές υποδομές.

Για την πρόκληση του διαγωνισμού του έργου της αδειοδότησης και κατασκευής του υδατοδρομίου Ζακύνθου αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους: “Η προοπτική αδειοδότησης και κατασκευής υδατοδρομίου στη Ζάκυνθο θα φέρει αυξημένες λειτουργικές δυνατότητες στο νησί, νέες θέσεις εργασίας, νέα τουριστικά προϊόντα ενώ για τη Hellenic Seaplanes αν είναι η ανάδοχος θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του δικτύου υδατοδρομίων που δημιουργεί. Αυτό είναι κάτι που είχε τονιστεί από μεριάς μας και στη προηγούμενη επίσκεψη που είχα στο νησί με τον εκπρόσωπο της εταιρείας στη Ζάκυνθο, κ. Βυθούλκα και τους αρμόδιους φορείς. Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε και να χτίζουμε σε όσα έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα, προγραμματίζοντας την βιώσιμη επέκταση του δικτύου με την βοήθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης, πολύ σύντομα η χώρα θα έχει το μεγαλύτερο δίκτυο υδατοδρομίων στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Αναμένουμε τις εξελίξεις που θα φέρει ο διαγωνισμός και ευελπιστούμε ότι η Ζάκυνθος θα είναι ακόμα ένας προορισμός που θα ενταχθεί στο περήφανο δίκτυο υδατοδρομίων της Hellenic Seaplanes”.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής κ. Ακτύπης ανέφερε στη Βουλή  πως “Είμαστε ικανοποιημένοι με την πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου να ξεκινήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες δημιουργίας του υδατοδρομίου μας καθώς βλέπουμε ότι ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στο στόχο μας, δηλαδή να φέρουμε τα υδροπλάνα στην Ζάκυνθο. Το υδατοδρόμιο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες κατοίκων και τουριστών, μεταφέροντας τους γρήγορα και με ασφάλεια σε δεκάδες προορισμούς που πριν ούτε καν σκεφτόμασταν ότι μπορούσαμε να πάμε. Η Ζάκυνθος μας, είναι ένα νησί με δυνατό τουριστικό brand name και θα ενώσει με τα υδροπλάνα τις γύρω περιοχές και τα νησιά του Ιονίου. Η αεροπορική διασύνδεση με υδροπλάνα θα ενδυναμώσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του νησιού ως προορισμό, την τοπική οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων”.

 

Related posts

Υπογράφηκε η νέα κλαδική σύμβαση εργασίας ΟΤΟΕ – Τραπεζών

timesadmin

Τα υπό αναθεώρηση μεγέθη του Προϋπολογισμού

timesadmin

Ξεκινά το πρόγραμμα προστασίας α’ κατοικίας

timesadmin

ΑΑΔΕ: Διακοπή λειτουργίας εφαρμογών λόγω ενοποίησης ΔΟΥ

timesadmin

ΔΕΣΦΑ: Απέκτησε το Gold Standard για το 2021

timesadmin

Με μέση πληρότητα 28,2% λειτούργησαν τα ξενοδοχεία στο τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου

timesadmin