Λώξη
ΣΙΝΕΜΑ

Λώξη

Λώξη

Ένα πολύτιμο, γήινο και αβίαστα ανθρώπινο κινηματογραφικό πορτρέτο, το οποίο διατυπώνει ηχηρά την αναγκαιότητα για καθολική συμπερίληψη και ισότητα.

Λώξη

Η Λωξάνδρα Λούκας έγραψε ιστορία στα 29 της, καθώς έγινε η πρώτη επαγγελματίας ηθοποιός με σύνδρομο Down στην Ελλάδα, υπογράφοντας συμβόλαιο με το Εθνικό Θέατρο. Η Λωξάνδρα κατείχε ήδη μια διόλου αμελητέα θεατρική πείρα, συμμετέχοντας στην πολύ σημαντική ομάδα Εν Δυνάμει, ωστόσο αυτή θα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εκείνη. Αφενός διότι για να παίξει έπρεπε να μετακομίσει από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Αφετέρου, επειδή αυτήν την εμπειρία ζωής επρόκειτο να τη βιώσει κυρίως μόνη.

Την ενθουσιώδη όσο και αγχωτική προσπάθεια της Λωξάνδρας καταγράφουν εξαρχής οι σκηνοθέτες Δημήτρης Ζάχος και Θανάσης Καφετζής με μια γήινη και αβίαστα ειλικρινή προσέγγιση, αναδεικνύοντας διακριτικά τις ποιότητες της ηθοποιού όσο και τις αναπόφευκτες δυσκολίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη. Δίχως καλλωπισμούς και διάθεση “εξωτισμού”, όσα βιώνει η ηρωίδα μετασχηματίζονται από τη μία σε καταστάσεις οικείες, όπως η αγωνία της επιτυχίας, κι από την άλλη σε αφορμή για ψύχραιμη κοινωνική κριτική. Έτσι προστατεύεται η ανθρωπιά ενός πολύτιμου ντοκιμαντέρ, το οποίο διατυπώνει ηχηρά την αναγκαιότητα για καθολική συμπερίληψη και ισότητα.

Ελλάδα. 2024. Διάρκεια: 87΄.

Περισσότερες πληροφορίες

 Λώξη

Λώξη

Η Λωξάνδρα Λούκας γίνεται η πρώτη Ελληνίδα επαγγελματίας ηθοποιός με σύνδρομο Down, όταν προσλαμβάνεται από το Εθνικό Θέατρο για να συμμετάσχει στην παράσταση «Φουέντε Οβεχούνα». Σύντομα, οι προκλήσεις του απαιτητικού εγχειρήματος κάνουν την εμφάνισή τους, δοκιμάζοντας τα όριά της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Άκρη του Νήματος

Related posts

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της πρώτης αγγλόφωνης ταινίας του Αλμοδοβάρ

wp-needuser

Αγρίνιο: Η ταινία «Κουραμπιέδες από χιόνι» στον «Άνεσις» από την Πέμπτη (4/1)

timesadmin

Καλαμάτα: Προβολή της ταινίας “Πεσμένα φύλλα”

timesadmin

Ο Νονός ΙΙ: Η εμβληματική ταινία του Κόπολα σε αποκατεστημένη κόπια στο Cinobo Όπερα

James Rollner

Το Ελληνικό Σινεμά Χειροκροτείται στο Χόλιγουντ

timesadmin

I Play Rocky: Ταινία εμπνευσμένη από το θρυλικό φίλμ θα σκηνοθετήσει ο Πίτερ Φαρέλι

James Rollner