Λευκός-Οίκος:-“Ειλικρινής-και-εποικοδομητική”-η-τηλεφωνική-επικοινωνία-Μπάιντεν-–-Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: “Ειλικρινής και εποικοδομητική” η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:43

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία διήρκεσε μισή ώρα, με τον Λευκό Οίκο να μιλά για “ειλικρινή και εποικοδομητική” συνομιλία.

“Διήρκεσε 30 λεπτά. Ήταν ειλικρινής, εποικοδομητική”, ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ.

Στην επικοινωνία, που συμμετείχε και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και τα αντίποινα που σχεδιάζει το Τελ Αβίβ, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, καταδίκασε την πρόσφατη επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη να αναθερμανθεί η διπλωματία για την απελευθέρωση των ομήρων που βρίσκονται ακόμη στα χέρια της Χαμάς, ενώ συζήτησαν και για την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Όσον αφορά τον Λίβανο και τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ, ο πρόεδρος Μπάιντεν επεσήμανε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να προστατεύσει τους πολίτες του από τις επιθέσεις της λιβανέζικης οργάνωσης, ωστόσο προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να ενεργήσει ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τον λαό του Λιβάνου, ιδίως στις κατοικημένες περιοχές της Βηρυτού.

Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, συμφώνησαν επίσης να διατηρήσουν στενή επικοινωνία τις προσεχείς ημέρες.

Από την πλευρά του ο απεσταλμένος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι η συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου διεξήχθη σε θετικό κλίμα, ενώ πρόσθεσε ότι “εκτιμούμε τη υποστήριξη των ΗΠΑ”.

Νωρίτερα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα σχέδια του Ισραήλ σχετικά με τα αντίποινα εναντίον του Ιράν. 

Σημειώνεται ότι η σημερινή ήταν η πρώτη γνωστοποιημένη συνομιλία των δύο ηγετών από τον περασμένο Αύγουστο, η οποία συμπίπτει με την κλιμάκωση της σύγκρουσης του Ισραήλ με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, την ίδια ώρα που επίσης μαίνεται ο πόλεμος κατά της Χαμάς και δεν φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις επικείμενης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.   

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αναβρασμό, αναμένοντας την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση από το Ιράν την περασμένη εβδομάδα, την οποία πραγματοποίησε η Τεχεράνη σε αντίποινα για τη στρατιωτική κλιμάκωση του Ισραήλ στον Λίβανο. Η ιρανική επίθεση δεν σκότωσε τελικά κανέναν στο Ισραήλ και η Ουάσινγκτον τη χαρακτήρισε αναποτελεσματική.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ αποφάσισε να αναβάλει την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε νωρίτερα μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Με την αναβολή της επίσκεψης, αναβάλλεται για αργότερα και η συζήτηση που επρόκειτο να έχει για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Λόιντ Όστιν.

“Μόλις ενημερωθήκαμε ότι ο υπουργός Γκάλαντ αναβάλλει το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον”, είπε η εκπρόσωπος Σαμπρίνα Σινγκ, παραπέμποντας στην ισραηλινή κυβέρνηση για περισσότερες εξηγήσεις.

Πολλά ισραηλινά μέσα, που επικαλούνται καλά πληροφορημένες πηγές, υποστηρίζουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε τον υπουργό να αναβάλει την επίσκεψή του. Ο Νετανιάχου φέρεται να ήθελε πρώτα να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η ισραηλινή κυβέρνηση να εγκρίνει την “απάντηση” που θα δώσει το Ισραήλ για την ιρανική επίθεση στο έδαφός του, την 1η Οκτωβρίου.

Η Σαμπρίνα Σινγκ είπε ότι η Ουάσινγκτον είναι σε επαφή με τους Ισραηλινούς αναφορικά με αυτήν την “απάντηση”. “Δεν θα κάνω εικασίες για τη μορφή που θα μπορούσε να πάρει”, πρόσθεσε.

Related posts

Στο ναρκοπέδιο του Κυπριακού η Κουεγιάρ

protothema.gr

Paramount: Απολύει το 15% των εργαζομένων της στις ΗΠΑ

protothema.gr

Ουκρανία: Ρωσική πυραυλική επίθεση στην περιοχή του λιμανιού της Οδησσού – Έξι νεκροί

wamdiness

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 8,7 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ

James Rollner

Λίβανος: Το Ισραήλ έπληξε αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα

wp-needuser

Ουκρανία: Ο Σίρσκι αρνήθηκε να διαδεχθεί τον Ζαλούζνι ως αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων

timesadmin