“Λευκή-σημαία”-των-ΗΠΑ-στην-Υεμένη;
ΚΟΣΜΟΣ

“Λευκή σημαία” των ΗΠΑ στην Υεμένη;

Του Κώστα Ράπτη

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη, Τιμ Λέντερκινγκ πραγματοποίησε την εβδομάδα αυτή περιοδεία στη Σαουδική Αραβία και το Ομάν, με κύριο αντικείμενο συζήτησης την εξεύρεση τρόπων άμεσου τερματισμού των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, οι οποίες μεταξύ άλλων παρεμποδίζουν την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας και την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του, ωστόσο, τις οποίες μετέδωσε την Τετάρτη το πρακτορείο Reuters, ο Λέντερκινγκ εμφανίσθηκε μέχρι… παρεξηγήσεως διαλλακτικός.

Όπως είπε, η ένταξη των Χούθι στην λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ είχε ως στόχο την άσκηση “πρόσθετης πίεσης” στην οργάνωση που ελέγχει την κυβέρνηση της Σανάα, όμως εντέλει αυτό που θα πρέπει να βρεθεί σε σχέση με την κρίση της Υεμένης είναι μία διπλωματική λύση.

“Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση”, τόνισε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν στο Μασκάτ.

Αλλά αν ισχύει αυτό, αναρωτιέται κανείς ποιο ακριβώς είναι, πέραν του επικοινωνιακού, το νόημα των επιδρομών που έχουν εξαπολύσει οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις εναντίον υεμενικών στόχων, αφότου οι Χούθι άρχισαν, σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας, τις επιθέσεις εναντίον παραπλεόντων πλοίων που θεωρούν ότι σχετίζονται με το Ισραήλ και την πολεμική του προσπάθεια.

Ο Λέντερκινγκ δήλωσε ότι οι Χούθι στην πραγματικότητα βλάπτουν με τις ενέργειές τους τους Παλαιστίνιους, στο όνομα των οποίων δρουν, όπως άλλωστε και τον ίδιο τον δοκιμαζόμενο λαό της Υεμένης, καθώς η ένταση στις θαλάσσιες οδούς έχει μειώσει κατά 15% τον αριθμό των πλοίων που ελλιμενίζονται στην Χοντέιντα, κύρια πύλη εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στην υεμενική επικράτεια. Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να καταστεί η Υεμένη πηγή σταθερότητας για την περιοχή, ενώ δήλωσε ενθαρρυμένος από τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να μεσολαβήσει ανάμεσα στην (εξόριστη) διεθνώς αναγνωρισμένη της Υεμένης και αυτήν στην ελεγχόμενη από τους Χούθι πρωτεύουσα Σανάα.

Με άλλα λόγια, η Σαουδική Αραβία δεν επιθυμεί ένταση στα νότια σύνορά της, δεν σκοπεύει να αναβιώσει τον επταετή πόλεμό της με τους Χούθι (από τον οποίο βγήκε ουσιαστικώς ηττημένη) και δεν ενθαρρύνει τυχόν κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών που ενδεχομένως να έχουν κατά νου η ΗΠΑ και η Βρετανία.

Αυτό το μήνυμα απηχούν οι δηλώσεις Λέντερκινγκ – το Ομάν ούτως ή άλλως αποτελεί παραδοσιακά τη χώρα-γεφυροποιό της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση Ανσαρουλάχ (δημοσιογραφικώς αποκαλούμενη με το όνομα της ηγετικής οικογένειας Χούθι) εκφράζει τους κατοίκους του υεμενικού Βορρά που ασπάζονται το ζαϊδικό σιιτικό δόγμα και κατέλαβε την Σανάα με τη συνεργασία του στρατού και των οπαδών του άλλοτε προέδρου Σάλεχ τον Σεπτέμβριο του 2014, στο φόντο των λαϊκών διαμαρτυριών εναντίον του τότε προέδρου Χάντι, ο οποίος κατέφυγε στο Άντεν και κατόπιν στη Σαουδική Αραβία. Ως νέος υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ο νυν διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης της Σανάα, με τη συνεργασία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και αφανώς της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, χωρίς να επιτύχει στρατιωτικά, μολονότι ο ναυτικός αποκλεισμός της φτωχότερης από τις αραβικές χώρες προκάλεσε φονικό λιμό. Σταδιακά, τα Εμιράτα ακολούθησαν δικό τους δρόμο, απολαμβάνοντας την κατάληψη υεμενικών λιμένων και ενθαρρύνοντας το αποσχιστικό κίνημα της Νότιας Υεμένης.

Την τελευταία διετία, έχει κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και καταβάλλονται προσπάθειες για δημιουργία μιας συμπεριληπτικής κυβέρνησης που να εκπροσωπεί όλη την Υεμένη. Και το κυριότερο όλων: Η Σαουδική Αραβία, η οποία στο πρόσωπο των Χούθι πολεμούσε την εξάπλωση της ιρανικής επιρροής έχει από πέρσι συμφιλιωθεί με το Ιράν, κατόπιν κινεζικής μεσολαβήσεως, ενώ και οι δύο χώρες περιλήφθηκαν στο κύμα διεύρυνσης της Ομάδας BRICS.

Οι δηλώσεις Λέντερκινγκ δεν θα πρέπει να ερμηνευθούν όμως μόνο υπό το φως των διπλωματικών συσχετισμών, αλλά και των στρατιωτικών εξελίξεων. Τα αμερικανο-βρετανικά πλήγματα που θα επέφεραν την μείωση της επιχειρησιακής δυνατότητας των Χούθι κάθε άλλο παρά οδήγησαν σε ελάττωση της δράσης των τελευταίων όχι μόνο στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και στον Ινδικό Ωκεανό.

Μάλιστα, την ίδια ημέρα κατά την οποία ο Λέντερκινγκ πραγματοποιούσε τις δηλώσεις του, ο Μοχάμαντ Αλί αλ-Χούθι του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου της Υεμένης προειδοποιούσε ότι οι υεμενικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζουν μυστικά “πολλές ακόμη στρατιωτικές εκπλήξεις για την άμυνα της χώρας και την υπεράσπιση της Παλαιστίνης”. 

Related posts

Θείος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ παραπέμπεται σε δίκη στην Ελβετία για εγκλήματα πολέμου

protothema.gr

Οικονομική θεραπεία-σοκ στην Αργεντινή

timesadmin

Το Συμβούλιο Δημοκρατικής Μετάβασης της Αϊτής ανακοίνωσε πως απήχθη ο Γενικός Γραμματέας του

timesadmin

ΕΚΤ: Ζημιές €1,3 δισ. το 2023 – Δεν θα γίνει διανομή κερδών στις εθνικές κεντρικές τράπεζες

timesadmin

Η Ουκρανία θα αρχίσει την κατασκευή 4 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων φέτος

timesadmin

Την ανάγκη να συνεχιστεί η υποστήριξη της Ουκρανίας υπογράμμισαν Μπάιντεν και Μακρόν

timesadmin