Λετονία-και-Εσθονία,-μετά-τη-Λιθουανία,-εγκατέλειψαν-την-Ανατολικοευρωπαϊκή-Συνεργασία-“17+1”-με-την-Κίνα
ΚΟΣΜΟΣ

Λετονία και Εσθονία, μετά τη Λιθουανία, εγκατέλειψαν την Ανατολικοευρωπαϊκή Συνεργασία “17+1” με την Κίνα

Λετονία και Εσθονία ακολούθησαν το παράδειγμα της Λιθουανίας και εγκατέλειψαν την πλατφόρμα “16+1” της Ανατολικοευρωπαϊκής Συνεργασίας με την Κίνα, η οποία είχε θεωρηθεί απειλή για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις σχέσεις με τη δεύτερη μεγαλύτερη εθνική οικονομία του πλανήτη.

Το συγκεκριμένο φορμάτ δημιουργήθηκε το 2012 μεταξύ χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, προκειμένου η τελευταία να ενισχύσει τους δεσμούς της με 16 ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, ενώ μετά και την προσχώρηση της Ελλάδας στην πρωτοβουλία, το σχήμα έγινε “17+1”.

Επικριτές του σχήματος θεωρούσαν την πλατφόρμα προσπάθεια του Πεκίνου να εκμεταλλευτεί χώρες της ΕΕ οι οποίες ένιωθαν παραγκωνισμένες από τις Βρυξέλλες.

“Η Λετονία θα συνεχίσει να επιθυμεί εποικοδομητικές και ρεαλιστικές σχέσεις με την Κίνα τόσο διμερώς, όσο και μέσω της συνεργασίας ΕΕ – Κίνας”, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη.

Η Εσθονία εξέδωσε ανακοίνωσε με ανάλογο περιεχόμενο, ενώ εκπρόσωπος του Υπ. Εξωτερικών της ανέφερε στο πρακτορείο Bloomberg ότι η χώρα ήδη από το 2021 δεν είχε καμία εμπλοκή σε εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας και ότι δεν συνέβη κάτι έκτακτο ή ειδικό που να την ανάγκασε να αποχωρήσει.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε μια γενική αναθεώρηση των σχέσεων διάφορων χωρών με την Κίνα. Ακόμη όμως και πριν την εισβολή, υπήρχαν κινήσεις αναθεώρησης των σχέσεων με το Πεκίνο, κυρίως λόγω της αύξησης του εμπορικού ελλείμματος των ευρωπαϊκών χωρών με την ασιατική χώρα, αλλά και της μη τήρησης των κινεζικών υποσχέσεων για δισ. ευρώ επενδύσεων στην Ανατολική Ευρώπη. 

Ούτε οι πρόεδροι, ούτε οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών είχαν λάβει μέρος στην τελευταία σύνοδο της πλατφόρμας, το 2021, στέλνοντας εκεί άλλους αξιωματούχους.

Η Λιθουανία, η οποία έχει εμπλακεί σε διαμάχη με την Κίνα αφότου επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει γραφείο αντιπροσώπευσης (οιονεί πρεσβεία) στο Βίλνιους, είχε αποχωρήσει από την Πρωτοβουλία ήδη από πέρσι, αναφέροντας ότι οι υποσχέσεις που έδινε η συνεργασία δεν εκπληρώθηκαν.

Η Κίνα είχε αποσύρει τον πρεσβευτή της από τη Λιθουανία και είχε επιβάλει ντε φάκτο εμπορικό εμπάργκο στη χώρα λόγω του ζητήματος της Ταϊβαν, την οποία το Πεκίνο δεν θεωρεί ανεξάρτητη χώρα, αλλά κινεζική επαρχία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφυγε για το θέμα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καταγγέλλοντας συγκεκριμένες κινεζικές εμπορικές πρακτικές και εναντίον άλλων Ευρωπαίων εξαγωγέων.

Related posts

Ουκρανία:Συμφωνήθηκαν δύο διάδρομοι εκκένωσης

timesadmin

Η Λαγκάρντ τα αλλάζει όλα στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ

timesadmin

Εκλογές στη Βραζιλία: Ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ προειδοποιεί εναντίον του κινδύνου της πολιτικής βίας

timesadmin

Οι ΗΠΑ καλούν τις χώρες να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους που κρατούνται στον καταυλισμό αλ Χολ στη Συρία

timesadmin

“Δεν φοβόμαστε κανέναν”: Οι Ουκρανοί υψώνουν σημαίες αψηφώντας τους φόβους για ρωσική εισβολή

timesadmin

Harker (Fed): Βλέπει τουλάχιστον 3 αυξήσεις επιτοκίων φέτος

timesadmin