Λαγκάρντ:-Έρχονται-αυξήσεις-των-επιτοκίων,-θα-διατηρήσουμε-όμως-την-ευελιξίας-μας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Έρχονται αυξήσεις των επιτοκίων, θα διατηρήσουμε όμως την ευελιξίας μας

Τον τερματισμό των μηδενικών επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ με διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ράλι του πληθωρισμού επιβεβαίωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, μετά τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου, ενώ για την επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο άφησε ανοιχτή την πόρτα σε μια μεγαλύτερη αύξηση, αν χρειαστεί. 

“Αποφασίσαμε σήμερα να κάνουμε και νέα βήματα για την ομαλοποίηση της πολιτικής μας”, ανέφερε η Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας πάντως “ότι θα διατηρήσουμε την ευχέρεια επιλογής, τη σταδιακή αλλαγή και την ευελιξία μας στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής”.

“Οι τελευταίες προβλέψεις είναι ότι ο πληθωρισμός θα μείνει σε ανεπιθύμητα υψηλά επίπεδα για περισσότερο, την ίδια στιγμή που η αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζει να επιβαρύνει την ευρωπαϊκή οικονομία”, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ. 

“Είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση σήμερα και οι αποφάσεις μας ήταν ομόφωνες. Έχουμε διαμορφώσει ένα μονοπάτι και οι συνεδριάσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου είναι τα πρώτα βήματα στο δρόμο για τις αυξήσεις των επιτοκίων μας”, πρόσθεσε. 

“Αν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν όπως είναι σήμερα ή επιδεινωθούν, τον Σεπτέμβριο περιμένουμε ότι η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη. Στη συνέχεια περιμένουμε πως νέες αυξήσεις [των επιτοκίων] θα είναι αναγκαίες, με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα για τις προοπτικές του πληθωρισμού”. 

Οι πιέσεις θα συνεχιστούν 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε εξάλλου ότι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να πιέζεται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα lockdowns στην Κίνα δημιουργούν σοβαρές διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. 

Στήριξη στην οικονομία, από την άλλη πλευρά, προσφέρει η ισχυρή αγορά εργασίας, όπως και τα αντισταθμιστικά δημοσιονομικά μέτρα και η δυνατότητα των νοικοκυριών να χρησιμοποιήσουν αποταμιεύσεις που συσσώρευσαν στη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον ώθηση δίνουν και οι επενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Next Generation EU. 

Η αβεβαιότητα έχει εκτοξευτεί 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε παράλληλα ότι η κεντρική τράπεζα αναγκάζεται να λειτουργεί σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς αβεβαιότητας. “Οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αιφνιδίασαν όλους τους αναλυτές. Όλα τα διεθνή ινστιτούτα έκαναν το ίδιο λάθος, να υποτιμήσουν ή να χάσουν στις προβλέψεις τους κάποιες από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών”, ανέφερε. 

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε πάντως ότι οι παγκόσμιες τιμές στην ενέργεια θα παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενώ σε ανοδική τροχιά θα μείνουν και οι τιμές των τροφίμων. 

Δ. Στόλης

 

Related posts

Τι αλλάζει στο δημόσιο προϋπολογισμό του φαρμάκου

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 22,1% του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις λιανικής τον Νοέμβριο

timesadmin

ΥΠΟΙΚ και θεσμοί βλέπουν ανάπτυξη πάνω από 7%

timesadmin

ΓΣΕΕ-Κατώτατος μισθός: Η επέλαση της ακρίβειας δεν αντιμετωπίζεται με αύξηση 13 ευρώ/μήνα

timesadmin

ΕΛΓΑ: Σήμερα η πληρωμή αποζημιώσεων 29,2 εκατ. ευρώ σε 12.803 δικαιούχους

timesadmin

Πόσο ωφελείται πραγματικά ο καταναλωτής από την επιδότηση συσκευών

timesadmin