Λαβρόφ:-Η-επίσκεψη-της-Πελόζι-στην-Ταϊβάν-είναι-μια-προσπάθεια-της-Ουάσινγκτον-να-εκνευρίσει-το-Πεκίνο
ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν είναι μια προσπάθεια της Ουάσινγκτον να εκνευρίσει το Πεκίνο

H επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είναι μια εσκεμμένη προσπάθεια της Ουάσινγκτον να εκνευρίσει την Κίνα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

“Δεν βρίσκω κανέναν άλλο λόγο να προκαλέσουν τέτοια ενόχληση σχεδόν από το πουθενά γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει αυτό για την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας”, είπε ο Λαβρόφ από την Μιανμάρ, την οποία επισκέπτεται.

Η επίσκεψη της Πελόζι χθες, Τρίτη, στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία της, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν ήδη διεθνείς εντάσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει προσφέρει τη στήριξή της στην Κίνα, με την οποία έχει συνάψει ισχυρή συνεργασία τα τελευταία χρόνια, και έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι η επίσκεψη της Πελόζι την θέτει σε τροχιά σύγκρουσης με το Πεκίνο.

Τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο υποστηρίζουν την αρχή της “Ενιαίας Κίνας” αναγνωρίζοντας την Ταϊβάν ως τμήμα της Κίνας και αντιτίθενται στην ανεξαρτησία της νήσου.

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια για την επανέναρξη των συνομιλιών σχετικά με μια νέα συμφωνία για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, η οποία θα αντικαταστήσει τη συμφωνία του 2011, την αποκαλούμενη New START.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε έτοιμος να “διαπραγματευτεί γρήγορα ένα νέο πλαίσιο ελέγχου των εξοπλισμών” για να αντικαταστήσει την New START όταν λήξει η ισχύς της το 2026, ενώ ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πρόσφατα ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές σε ένα πυρηνικό πόλεμο.

“Τους έχει γίνει συνήθεια να ανακοινώνουν πράγματα από το μικρόφωνο και μετά να τα ξεχνούν”, είπε ο Λαβρόφ. “Δεν υπήρξαν προσεγγίσεις προς εμάς για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας” πρόσθεσε.

Πηγή: Α-

Related posts

Ντ. Πεσκόφ: Δεν θα αποφασίσει ο Μπάιντεν ποιος θα είναι πρόεδρος της Ρωσίας

timesadmin

ΗΠΑ: Απαγορεύει αμβλώσεις ακόμα και σε βιασμούς ή αιμομιξία η Νότια Ντακότα

timesadmin

Ισραήλ: Αντιπυραυλική “ασπίδα” με λέιζερ, προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός Μπένετ

timesadmin

Μπρετόν: Να επαληθεύσουμε ότι το γερμανικό σχέδιο ενεργειακής στήριξης της οικονομίας συμβαδίζει με τις κρατικές αρωγές

timesadmin

Γερμανία: Κρίση ηγεσίας στο κόμμα της Αριστεράς-Τον Ιούνιο εσωκομματικές εκλογές

timesadmin

Ρούτε: Σε αυστηρό lockdown από την Κυριακή η Ολλανδία

timesadmin