thetimes.gr
Κ.-Χατζηδάκης:-Σε-χρόνο-ρεκόρ-για-τα-ελληνικά-δεδομένα-η-έκδοση-συντάξεων-από-πιστοποιημένους-λογιστές-και-δικηγόρους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα η έκδοση συντάξεων από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους

“Οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές ξεκίνησαν να εκδίδουν συντάξεις και, μάλιστα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τότε που ο υποψήφιος συνταξιούχος τους ανέθεσε την υπόθεση. Μέσα σε 3 μήνες! Κάποιοι ακόμη μέσα σε ενάμισι ή 2 μήνες” αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο οποίος συμμετείχε σήμερα σε μια τηλεδιάσκεψη με πιστοποιημένους δικηγόρους, λογιστές, αλλά και τους ανθρώπους που τους ανέθεσαν την έκδοση της σύνταξής τους και θα την λάβουν σε λίγες ημέρες από σήμερα.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει επίσης τα εξής:

“Διαπίστωσα πως υπήρχε ικανοποίηση και στις δύο πλευρές. Η πλευρά των πιστοποιημένων επαγγελματιών, διότι έχει πρόσθετη δουλειά και πρόσθετα έσοδα και η πλευρά των συμπολιτών μας, που θέλουν να εκδοθεί η σύνταξή τους, διότι αυτή εκδόθηκε πολύ σύντομα, χωρίς ταλαιπωρία και εκνευρισμό και με τα έξοδα να καλύπτονται από τον ΕΦΚΑ. Οι ίδιοι δεν πλήρωσαν τίποτα.

Αν συμμετείχε κανείς σε αυτή την τηλεδιάσκεψη, θα καταλάβαινε πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι οι αντιδράσεις όλων όσοι είναι απέναντι. Διερωτώμαι λοιπόν ακόμη μια φορά για ποιο λόγο οι ενστάσεις από συνδικαλιστές και από την αντιπολίτευση για τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Τι είναι αυτό που τους ενοχλεί;

– Νέες δυνάμεις προστίθενται στην έκδοση των συντάξεων.

– Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ θα έχουν λιγότερη πίεση, καθώς ένα κομμάτι της δουλειάς τους θα γίνεται από πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί και περάσει δύσκολες εξετάσεις γι’ αυτόν τον λόγο.

– Όσοι θέλουν να πάρουν τη σύνταξή τους θα έχουν το δικαίωμα επιλογής (είτε ΕΦΚΑ δηλαδή είτε πιστοποιημένοι επαγγελματίες), χωρίς να πληρώνουν τίποτε για την έκδοση της σύνταξής τους.

– Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα ετοιμάζουν το σχέδιο απόφασης και, αν μέσα σε έναν μήνα δεν υπάρξει αντίρρηση από τον ΕΦΚΑ, ο νόμος προβλέπει ότι το σχέδιο θεωρείται αυτομάτως οριστική απόφαση.

Όλα αυτά, για να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία και να υπάρχει πρόσθετη στήριξη του πολίτη σε ένα θέμα που είναι κατ’ εξοχήν κοινωνικό. ‘Αλλωστε τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει, αν τη σύνταξή του θα την εκδώσει δημόσιος υπάλληλος ή πιστοποιημένος ιδιώτης. Τον ενδιαφέρει να την λάβει μια ώρα αρχύτερα. Οι εραστές της ακινησίας ενοχλούνται, διότι, εκτός από την ιερή αγελάδα του Δημοσίου, στην έκδοση των συντάξεων μπορεί να συμβάλουν πλέον και ιδιώτες, όπως οι λογιστές π.χ. συμμετέχουν στην ολοκλήρωση φορολογικών υποθέσεων ή οι μηχανικοί με την υπογραφή τους υποκαθιστούν την Πολεοδομία εδώ και αρκετά χρόνια.

Εκείνοι που είναι ευτυχείς προφανώς με την ταλαιπωρία των πολιτών, όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης για τη χρησιμοποίηση πιστοποιημένων δικηγόρων και λιγοστών επαναστάτησαν αρχικά με σημαία τους τη δήθεν αντισυνταγματικότητα. Με τους λογιστές για τα φορολογικά και τους μηχανικούς για την πολεοδομία δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα. Υπάρχει μόνο σε αυτό εδώ το θέμα κατά τη λογική τους! Στη συνέχεια, άρχισαν να κραδαίνουν τον κίνδυνο των εσφαλμένων αποφάσεων κι ας υπάρχουν εξετάσεις πιστοποίησης, αλλά και μεγάλες χρηματικές ρήτρες για τους ίδιους τους πιστοποιημένους σε περίπτωση που κάνουν λάθος. Κατόπιν ξεκίνησαν να πανηγυρίζουν, επειδή στις εξετάσεις κόπηκαν πολλοί υποψήφιοι, ξεχνώντας ότι οι εξετάσεις ήταν δύσκολες, για να υπάρχουν όλα τα εχέγγυα για σωστή δουλειά από τους πιστοποιημένους επαγγελματίες. Και τις τελευταίες μέρες άρχισαν να κομπάζουν ότι δεν έχουν εκδοθεί πολλές συντάξεις με αυτόν τον τρόπο και άρα η μεταρρύθμιση αυτή δήθεν απέτυχε. Σάμπως ένα παιδί που μόλις γεννιέται, τον επόμενο μήνα θα πρέπει να έχει περάσει και τις εξετάσεις στο πανεπιστήμιο!

Η αλήθεια είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης είναι ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής, διότι συντελεί στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις. Οι εξετάσεις ήταν αυστηρές, αλλά παρ’ όλα αυτά σήμερα υπάρχουν ήδη 458 πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές για την έκδοση συντάξεων. Οι πρώτες εκατοντάδες υποθέσεων έχουν ήδη ανατεθεί από πολίτες στους πιστοποιημένους επαγγελματίες και οι πρώτες συντάξεις με τον τρόπο αυτό ξεκίνησαν να εκδίδονται και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Οι εξετάσεις πιστοποίησης νέων επαγγελματιών θα συνεχιστούν. Η κυβέρνηση εξετάζει ήδη διεύρυνση του πεδίου συμμετοχής των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στην έκδοση των συντάξεων και, όσο περισσότεροι πολίτες πληροφορούνται για το πώς λειτουργεί αυτός ο θεσμός, ολοένα και περισσότεροι θα τον αγκαλιάζουν.

Ας εγκαταλείψουν λοιπόν την ξινίλα ορισμένοι που δίνουν μάχες οπισθοφυλακών μέσα στον ΕΦΚΑ και ιδιαίτερα στην Αθήνα ας σταματήσουν κάποιοι γραφειοκράτες να εμποδίζουν με διάφορες προφάσεις την πρόοδο αυτής της καινούργιας ρύθμισης. Τους ξεκαθαρίζω ότι δεν πρόκειται να το ανεχθώ! Αρκετά πια με τις εμμονές και τους δογματισμούς.

Εμείς προχωρούμε μπροστά με λύσεις κοινής λογικής που υπηρετούν πραγματικά τους ανυπεράσπιστους πολίτες και οι αντίπαλοί μας ας μείνουν αγκαλιά με το ‘Αγιο Δημόσιο!” τονίζει ο υπουργός Εργασίας.

Related posts

Αδ. Γεωργιάδης: Στις 16 Ιουνίου στην Καλαμάτα θα ανακοινωθεί το νέο ΕΣΠΑ – Τον Ιούνιο η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων

timesadmin

Οι τουρίστες προτίμησαν φέτος το Airbnb

timesadmin

Γ. Χαντζηνικολάου (Πειραιώς): Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα την πορεία της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας

timesadmin

B. Κορκίδης (ΕΒΕΠ): Αναγκαίο κακό τα μέτρα για τον κορονοϊό

timesadmin

Ξεκινούν οι αιτήσεις για επιπλέον 1.000 θέσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας νέων 18-29 ετών στις λιγνιτικές περιοχές

timesadmin

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Ενίσχυση €12.000.000 στους Μελισσοκόμους

timesadmin