Κύπρος:-Οι-μεταναστευτικές-ροές-«απειλούν»-με-δημογραφική-αλλοίωση-τον-πληθυσμό
ΕΛΛΑΔΑ

Κύπρος: Οι μεταναστευτικές ροές «απειλούν» με δημογραφική αλλοίωση τον πληθυσμό

Σειρά μέτρων για αντιμετώπιση των διογκούμενων μεταναστευτικών ροών έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση, με άξονα μεταξύ άλλων τον κίνδυνο δημογραφικής αλλοίωσης και τις οξύτατες κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις στον πληθυσμό.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη μετά το τέλος της οποίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες κατέθεσαν σχετικά στοιχεία που καταδεικνύουν τον κίνδυνο δημογραφικής αλλοίωσης, αλλά και τις οξύτατες κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που κατατέθηκαν καταδεικνύεται πως για τους πρώτους 10 μήνες του 2021 καταγράφονται παράτυπες ροές 10.868 προσώπων από τις οποίες οι 9.270 έχουν διέλθει παράνομα από την πράσινη γραμμή “σε μια ξεκάθαρη πολιτική εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από την Τουρκία, με βάση μια προδιαγεγραμμένη και συνειδητή πολιτική, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ροών προέρχεται από την εν λόγω χώρα, με πιο σημαντικό το γεγονός πως το 70% των εν λόγω ροών αφορά μονήρεις άντρες ηλικίας 25 έως 40 ετών“.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι για σκοπούς σύγκρισης, φέτος οι ροές είναι ήδη κατά 38% αυξημένες σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό για ολόκληρο το 2020. Ανέφερε εξάλλου πως παρά το γεγονός ότι με την εφαρμογή της νέας διαδικασίας ταχύρρυθμης εξέτασης των αιτήσεων έχουν ήδη απορριφθεί 8.671 αιτήσεις, οι σημερινές ροές προστίθενται στις πέραν των 33.000 περιπτώσεων παράνομα διαμενόντων ατόμων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Πελεκάνος, το ποσοστό των αιτητών πολιτικού ασύλου υπερβαίνει το 4% του πληθυσμού των ελεγχόμενων από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχών, όταν στις υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής της ΕΕ δεν υπερβαίνει το 1%, “με κοινή παραδοχή των ευρωπαϊκών θεσμών πως η Κύπρος αποτελεί την πρώτη χώρα σε αιτητές πολιτικού ασύλου”.

“Το πιο σημαντικό που αποδεικνύει την κρισιμότητα του προβλήματος, είναι τα στοιχεία που αφορούν τους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία. Πιο συγκεκριμένα, στην προδημοτική εκπαίδευση ο αριθμός των εν λόγω μαθητών υπερβαίνει το 30% του συνόλου, ενώ στη δημοτική εκπαίδευση ανέρχεται στο 16%”.

Ανέφερε περαιτέρω πως ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα όσα κατατέθηκαν για την αύξηση της εγκληματικότητας και το ποσοστό συμμετοχής των παράτυπων και παράνομων μεταναστών σε σοβαρά εγκλήματα που με βάση τα σχετικά στοιχεία υπερβαίνει το 43%.

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και σε διαπίστωση πως πέραν της γκετοποίησης σε αστικές περιοχές, σε αρκετές κοινότητες έχει επέλθει σημαντικότατη δημογραφική αλλοίωση.

“Ένα άλλο στοιχείο που επίσης προβληματίζει είναι οι οικονομικές επιπτώσεις σε βάρος των Κύπριων φορολογούμενων, αφού, πέραν των 178 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των ετών 2014-2020, οι Κύπριοι πολίτες έχουν επιβαρυνθεί με ποσό ύψους 178 εκατομμυρίων ευρώ για καταβολή επιδομάτων και δημιουργία υποδομών. Αρκεί να αναφερθεί πως ένεκα της επιδείνωσης της κατάστασης μόνο για τη φετινή χρονιά, το Υφυπουργείο Πρόνοιας χρειάστηκε να καταβάλει πρόσθετες δαπάνες ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό σε επιδόματα σίτισης και στέγασης”, είπε ο κ. Πελεκάνος.

Η Λευκωσία προχωρεί με άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιδείνωση της κατάστασης, την αναγκαιότητα για λήψη έκτακτων μέτρων αλλά και επείγουσα αρωγή στην αντιμετώπιση του προβλήματος κατ’ αναλογία με τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Επίσης η Λευκωσία υποβάλλει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήψη μέτρων υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου της παραχώρησης του δικαιώματος αναστολής της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

Εξάλλου στο πλαίσιο της προσδοκώμενης αλληλεγγύης από την ΕΕ, θα υπάρξει διεκδίκηση άμεσης μετεγκατάστασης στα κράτη μέλη αριθμού αιτητών ασύλου, αλλά και η επαναπροώθηση αιτητών ασύλου στις χώρες προέλευσης τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο τραγουδιστής Χρήστος Κυριαζής

Ανοιχτό ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για ανεμβολίαστους

Αλέξης Κούγιας για το τροχαίο: Με αγαπάει ο Θεός γιατί έχω βοηθήσει πολλούς, έχω κατάγματα στο αριστερό χέρι

Related posts

Θρίλερ στη Μύκονο: Πώς έκλεψαν τα διαμάντια από Ρώσο ράπερ, φίλο του Πούτιν

timesadmin

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στην Καλλιθέα της Πάτρας, καλύτερη η εικόνα στο Ρέθυμνο

timesadmin

Δίδυμο θα διακινούσε δυόμισι κιλά κάνναβης στην Κοζάνη

timesadmin

Καιρός: Ισχυροί άνεμοι και ο υδράργυρος στους 39 βαθμούς – Πού υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς

timesadmin

Ασύλληπτη τραγωδία στην Ελασσόνα: Αντί για γάμο και βάπτιση, θα πάνε στην κηδεία του 10 μηνών παιδιού τους!

timesadmin

Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία – Ισχυρές καταιγίδες το επόμενο 48ωρο

timesadmin