Κύπρος:-Αντίδραση-του-ΥΠΕΞ-στα-δημοσιεύματα-για-τελεσίγραφο-του-ψευδοκράτους-προς-την-ειρηνευτική-δύναμη-του-ΟΗΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Αντίδραση του ΥΠΕΞ στα δημοσιεύματα για τελεσίγραφο του ψευδοκράτους προς την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ

Διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, αναφορικά με διαφαινόμενο τελεσίγραφο του ψευδοκράτους προς την UNFICYP, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε έπειτα από δημοσιεύματα σε τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, τα οποία ανέφεραν ότι το ψευδοκράτος έδωσε προθεσμία ενός μηνός στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, ζητώντας, είτε να το αναγνωρίσει, είτε να αποχωρήσει. Ο αποκαλούμενος “υπουργός Εξωτερικών” Ταχσίν Ερτογρούλογου, δήλωσε στην εφημερίδα Χουριέτ ότι αν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν συνάψει συμφωνία με το ψευδοκράτος, θα πρέπει να αποχωρήσει από τα δύο στρατόπεδά της στα κατεχόμενα.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Κύπρου επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο καθορίζεται από τα σχετικά με την Κύπρο Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτά η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνει τη συγκατάθεση της για την ανάπτυξη και παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στο έδαφος της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το μόνο κράτος στην Κύπρο, έχει συνάψει Συμφωνία με τον ΟΗΕ από το 1964, η οποία ρυθμίζει το καθεστώς της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Τέτοιες συμφωνίες, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπογράφει μόνο με κράτη, στο κυρίαρχο έδαφος των οποίων αναπτύσσει τις ειρηνευτικές του αποστολές.

Εξάλλου, το έδαφος της νεκρής ζώνης δεν αποτελεί ουδέτερη περιοχή, αλλά έδαφος που παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ειρηνευτική Δύναμη για να επιτηρεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και για να διευκολύνει την άσκηση των όρων εντολής της.

Το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη, από την οποία αναμένει τη δέουσα αντίδραση.

- ---

Related posts

Βιλερουά (ΕΚΤ): Η επόμενη αύξηση επιτοκίων πρέπει να είναι “τακτική και προβλέψιμη”

timesadmin

Οι επιτροπές του Κοινοβουλίου ενέκριναν τη συμφωνία για το σύστημα e-CODEX

timesadmin

Bloomberg: Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτινάξει τον Covid καθώς η παραλλαγή τροφοδοτεί την καλοκαιρινή έξαρση

timesadmin

Γαλλία-προεδρικές εκλογές: Στο 26,41% το ποσοστό συμμετοχής στις 13.00 ώρα Ελλάδας

timesadmin

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την ανακατάληψη του Κουπιάνσκ

timesadmin

Αφγανιστάν: Δύο νεκροί και 11 τραυματίες από έκρηξη κοντά στη ρωσική πρεσβεία

timesadmin