Κόσοβο-καλεί-Μπάιντεν-να-το-βοηθήσει-να-ενταχθεί-στο-nato
ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο καλεί Μπάιντεν να το βοηθήσει να ενταχθεί στο NATO

Το Κόσοβο ζήτησε από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν να το βοηθήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια ένταξη που έχει καταστεί “επιτακτική”, σύμφωνα με την αποσχισθείσα πρώην αυτόνομη επαρχία της Σερβίας, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο, η Κοσοβάρα ομόλογός του, Βιόσα Οσμάνι Σαντρίου, προειδοποιεί για τις προσπάθειες της Μόσχας να “αποσταθεροποιήσει” το Κόσοβο και την εύθραυστη περιοχή των Βαλκανίων.

“Η ένταξη του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ έχει καταστεί επιτακτική”, γράφει η Οσμάνι. “Εκφράζουμε την ελπίδα και την προσδοκία μας ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την ηγεσία και την επιρροή τους για να υποστηρίξουν ενεργά και να προωθήσουν την περίπλοκη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ για το Κόσοβο”.

Η Μόσχα αντιτίθεται σθεναρά στο Κόσοβο από τον πόλεμο μεταξύ των αυτονομιστών ανταρτών και των σερβικών δυνάμεων, οι οποίες εκδιώχθηκαν από το έδαφος το 1999 από μια εκστρατεία βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως το Βελιγράδι, η Μόσχα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο, γεγονός που του απαγορεύει την είσοδο στα Ηνωμένα Έθνη.

Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι είχε ήδη προτρέψει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνουν τη διαδικασία ένταξης της Πρίστινα στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η πρόεδρος του Κοσόβου εξήγησε ότι η επικράτειά του είναι “εκτεθειμένη στις επίμονες προσπάθειες της Ρωσίας να βλάψει και να αποσταθεροποιήσει ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια”.

Η επιστολή εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Κόσοβο, το οποίο τάχθηκε αμέσως στο πλευρό των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, έχει δεσμευτεί να δεχθεί χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι το Κίεβο δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του.

Ο πόλεμος μεταξύ αυτονομιστών ανταρτών και σερβικών δυνάμεων στα τέλη της δεκαετίας του 1990 άφησε 13.000 νεκρούς, τη συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών Κοσοβάρων.

Μετά την παρέμβαση της Δύσης στη σύγκρουση, το Κόσοβο τοποθετήθηκε σταθερά στη πλευρά της Δύσης.

“Το Κόσοβο είναι η πιο φιλοαμερικανική και η πιο φιλοΝΑΤΟϊκή χώρα στον κόσμο”, πρόσθεσε η πρόεδρος του Κοσόβου.

Related posts

Μακρόν ή Λεπέν: Γιατί έχει σημασία για τη Γαλλία, την ΕΕ και τη Δύση

timesadmin

Η Ρωσική εισαγγελία απαίτησε από την δικαιοσύνη να χαρακτηρισθεί η Meta ως ”εξτρεμιστική οργάνωση”

timesadmin

Πρωθυπουργός Εσθονίας: Να επιβληθούν “οι σκληρότερες δυνατές κυρώσεις” στη Ρωσία

timesadmin

Μόσχα: Καταδικάζει την έκκληση Ζελένσκι να κλείσει η Δύση τα σύνορα στους Ρώσους

timesadmin

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τα δημοψηφίσματα του Πούτιν και προειδοποιούν για σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου

timesadmin

Οι ΗΠΑ εκφράζουν “βαθιά απογοήτευση” για την επίσκεψη Μπασάρ αλ Άσαντ στα ΗΑΕ

timesadmin