Κόντρα-Ανδρουλάκη-–-Αυγενάκη-για-τον-ΟΠΕΚΕΠΕ:-«Είσαι-πρόεδρος-του-miniΠΑΣΟΚ»-–-«Αν-δεν-μπορείς,-παραιτήσου»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Ανδρουλάκη – Αυγενάκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Είσαι πρόεδρος του miniΠΑΣΟΚ» – «Αν δεν μπορείς, παραιτήσου»

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες.

Ως πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη προς τη χώρα και τους αγρότες χαρακτήρισε τη στάση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Αυγενάκης.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Αυγενάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είναι «περίεργη η εμμονή του κ. Ανδρουλάκη με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα μάλιστα που ο εν λόγω Οργανισμός, υπό τη νέα του διοίκηση, κάνει ουσιαστικά βήματα εξυγίανσης από τα λάθη του παρελθόντος. Ενός παρελθόντος που χαρακτηριζόταν από την αδιαφάνεια και την κακοδιοίκηση, στοιχεία τα οποία ήλεγξε, όπως ήταν αναμενόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση» συμπληρώνοντας ότι «δεν διδάχτηκε από την τελευταία φορά που κατηγόρησε δημοσίως τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την χώρα του και διαψεύστηκε με τον Οργανισμό να πληρώνει πριν το Πάσχα 785 εκ. ευρώ».

Σε άλλο σημείο της ανάρτησής του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει πως «ο κ. Ν. Ανδρουλάκης δυστυχώς για τους ψηφοφόρους του δεν φοράει την φανέλα της εθνικής» υπογραμμίζοντας πως «Επιχαίρει που ο ΟΠΕΚΕΠΕ αντιμετωπίζει ζήτημα εποπτείας από την Κοινότητα, ενώ την ίδια ώρα δεν λέει κουβέντα, ούτε μάζεψε τους ευρωβουλευτές του που ψήφισαν κατά των αλλαγών της ΚΑΠ. Η υποκρισία του δεν έχει όριο. Νομίζει πως επικαλούμενος την «πράσινη Κρήτη» άλλων εποχών και «λιβανίζοντας» τον Ανδρέα Παπανδρέου, θα μπορέσει να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και να ανατρέψει την δημοσκοπική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ. Αντίπαλός του δεν είναι ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Κασσελάκης, ούτε κάποιος άλλος. Αντίπαλός του είναι το διαζύγιο με την λογική, τον ρεαλισμό και την ειλικρίνεια».

Σε ενημερωτικό του σημείωμα το ΥΠΑΑΤ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η απόφαση της ΕΕ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι πρωτόγνωρη καθώς έχει εφαρμοσθεί επανειλημμένως σε κράτη μέλη και στην Ελλάδα, κατά το παρελθόν.

Δεν αφορά το σύνολο της λειτουργίας του Οργανισμού αλλά σε συγκεκριμένα κριτήρια διαπίστευσης και προσθέτει πως εποπτικό όργανο δεν είναι κάποια ξένη αρχή αλλά η αρμόδια αρχή διαπίστευσης του ΥΠΑΑΤ, ως αρμόδιο θεσμικό εποπτικό όργανο.

Ο Πρόεδρος του «miniΠΑΣΟΚ» κ. Ν. Ανδρουλάκης δεν ρωτάει, δεν ακούει, δεν μαθαίνει. Ή παριστάνει όλα τα παραπάνω για να υφάνει μια ιστορία αποτυχίας για την κυβέρνηση της ΝΔ και για εμένα προσωπικά.

Είναι, αν μη τι άλλο, περίεργη η εμμονή του κ. Ανδρουλάκη με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα… pic.twitter.com/XUE6Cuybvn

— Lefteris Avgenakis (@l_avgenakis) May 10, 2024

ΠΑΣΟΚ: «Αν ο κ. Αυγενάκης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, ας αφήσει τις ειρωνείες και ας πάει σπίτι του»

Σκληρή ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Αν ο κ. Αυγενάκης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, ας αφήσει τις ειρωνείες και ας πάει σπίτι του», αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος για τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τονίζει: «Παραμερίζουμε τους χαρακτηρισμούς εκ μέρους του κ. Αυγενάκη και θέτουμε ένα πολύ απλό ερώτημα:

-Πώς μπορεί να παραμένει στη θέση του ένας αποτυχημένος Υπουργός που επί υπουργίας του, το 2023 -πρώτο έτος εφαρμογής της νέας Κ.Α.Π. που σχεδίασε η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει-, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν λάβει τα λιγότερα χρήματα από τότε που άρχισε η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας;»

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην απάντηση του σχολίασε πως «έχει το θράσος να εμφανίζεται ως ο “εξυγιαντής” του ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση τον οργανισμό, για πρώτη φορά, λόγω σοβαρών παρατυπιών στη λειτουργία, τη στελέχωση, την ποιότητα και νομιμότητα των πληρωμών, την τήρηση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και τον σαφή διαχωρισμό των λειτουργιών μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Οργανισμού Πληρωμών».

Υπενθυμίζει ότι τον Μάρτιο του 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλόγισε πρόστιμο στη χώρα μας ύψους 283 εκατ. ευρώ για κακή διαχείριση από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων τις χρονικές περιόδους 2020, 2021 και 2022. Σημειώνει πως επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή.

«Αν ο κ. Αυγενάκης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, ας αφήσει τις ειρωνείες και ας πάει σπίτι του», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ποιά ήταν η αρχική δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε δηλώσεις του από τα Ανώγεια στην Κρήτη έκανε λόγο για αποτυχία από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως προς την αγροτική πολιτική μετά και την απόφαση να τεθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπό επιτήρηση από την ΕΕ λέγοντας ότι «η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας οργανισμός που μοιράζει ενισχύσεις και επιδοτήσεις, μπήκε σε ευρωπαϊκή εποπτεία, είναι η Ελλάδα με τη σημερινή κυβέρνηση».

Συγκεκριμένα είπε: «Τι λέει ο πολύς κ. Αυγενάκης για τις επιδοτήσεις; “Δεν φταίω εγώ, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν από δύο ώρες, η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι θέτει υπό εποπτεία τον ΟΠΕΚΕΠΕ, διότι είναι ανίκανος να μοιράσει τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις στην Ελλάδα, αλλάζοντας πέντε προέδρους σε τέσσερα χρόνια. Ποιος φταίει λοιπόν μετά από αυτή την απόφαση; Η Ευρώπη που δίνει τα λεφτά ή αυτοί που είναι ανίκανοι να τα μοιράσουν στην Ελλάδα; Κρατήστε το αυτό: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας οργανισμός που μοιράζει ενισχύσεις και επιδοτήσεις, μπήκε σε ευρωπαϊκή εποπτεία, είναι η Ελλάδα με τη σημερινή κυβέρνηση».

Τόνισε ακόμη τη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής σημειώνοντας ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών είναι η χαμηλότερη στην ευρωζώνη και μεταξύ των 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προτελευταία. «Σε χειρότερη θέση από εμάς είναι μόνο η Βουλγαρία. Δηλαδή σταθήκαμε όρθιοι με κόπους και θυσίες, για να “ανταγωνιζόμαστε” με τη Βουλγαρία σε ποσοστό αγοραστικής δύναμης», πρόσθεσε.

Related posts

Στη Βουλγαρία ο Σταύρος Παπασταύρου – Στο επίκεντρο η ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας σε ενέργεια και μεταφορές

timesadmin

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Στο σπίτι του Σεφέρη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την παγκόσμια ημέρα ποίησης

wp-needuser

Ευρωεκλογές 2024: Οι 21 Έλληνες ευρωβουλευτές που εκλέγονται – Οι σταυροί που πήραν

timesadmin

ΣΥΡΙΖΑ: Ο διχαστικός λόγος και ο λόγος περί προγραφών δεν συνάδουν με τις καταστατικές μας αρχές

wp-needuser

Επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό στα Ίμια – Πώς απετράπη η κλιμάκωση

timesadmin

Σκέρτσος: Τα μηνύματα από τις Ευρωεκλογές έχουν αποκωδικοποιηθεί από την κυβέρνηση

timesadmin