Κόκκινο-σήμα-της-interpol-σε-βάρος-πρώην-διευθυντή-της-δημόσιας-επιχείρησης-πετρελαίου-του-Μεξικού
ΚΟΣΜΟΣ

Κόκκινο σήμα της Interpol σε βάρος πρώην διευθυντή της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου του Μεξικού

Η Ιντερπόλ εξέδωσε κόκκινο σήμα –διεθνές ένταλμα σύλληψης– για τον εντοπισμό πρώην διευθυντή της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου του Μεξικού, της PEMEX, τον οποίο βαρύνουν υποψίες πως δωροδοκήθηκε για να ευνοήσει θυγατρική της γιγαντιαίας βραζιλιάνικης κατασκευαστικής Οντεμπρέχτ, ανέφεραν χθες Πέμπτη πηγές προσκείμενες στις ομοσπονδιακές αρχές.

Το σήμα αυτό για τον Κάρλος Τρεβίνιο, διευθυντή της Πέμεξ από τον Νοέμβριο του 2017 ως τον Δεκέμβριο του 2018, εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος ομοσπονδιακού δικαστή. Ο πρώην διευθυντής δεν παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο όταν είχε κλητευθεί για να απαντήσει σε ερωτήματα που σχετίζονταν με τις κατηγορίες σε βάρος του, για σύσταση και συμμορία και για παράνομο πλουτισμό.

Το όνομά του είχε εξάλλου αναφερθεί από τον Εμίλιο Λοσόγια, άλλο πρώην επικεφαλής της Πέμεξ, που προφυλακίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου για τη φερόμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ.

Κατά δημοσιεύματα στον μεξικανικό Τύπο, ο κ. Λοσόγια κατηγόρησε τον κ. Τρεβίνιο ότι είχε λάβει, όταν ήταν στέλεχος της Πέμεξ, δωροδοκίες ύψους 4 εκατ. πέσος (κάπου 169.250 ευρώ) για να φροντίσει να ανατεθεί δημόσια σύμβαση γα την κατασκευή πετροχημικού εργοστασίου στην πολιτεία Βερακρούς στην Braskem, θυγατρική της Οντεμπρέχτ, το 2010.

Το διεθνές ένταλμα σύλληψης έχει ισχύ σε 196 χώρες και εκδόθηκε αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ομοσπονδιακές πηγές.

Οι δικηγόροι του κ. Τρεβίνιο διαβεβαιώνουν ότι ο εντολέας τους βρίσκεται στις ΗΠΑ. Όμως οι μεξικανικές αρχές θεωρούν πως μπορεί να βρίσκεται αλλού, στη Γουατεμάλα ή στο Μπελίζ.

Το σκάνδαλο Οντεμπρέχτ σάρωσε την πολιτική τάξη σε αρκετά λατινοαμερικάνικα κράτη, όπου διενεργήθηκαν έρευνες σε συνεργασία με τη βραζιλιάνικη δικαιοσύνη (Περού, Δομινικανή Δημοκρατία, Βενεζουέλα…).

- - – -

Related posts

Λευκός Οίκος: Δεν υπάρχουν ακόμη σχέδια για τον Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ουκρανία

timesadmin

Ιρλανδία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 ο πληθωρισμός

timesadmin

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε περισσότερα όπλα, μην τα αφήνετε σε αποθήκες

timesadmin

Ρωσία: Με απάντηση που θα γίνει “αισθητή” απειλεί την Πολωνία για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών

timesadmin

Marks & Spencer: Άλμα 17% για τη μετοχή μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

timesadmin

Βουλγαρία: Ο Ρούμεν Ράντεφ ορκίστηκε για τη δεύτερη προεδρική θητεία

timesadmin