Κωστής-Χατζηδάκης-για-το-Πολυτεχνείο:-Αγκαλιάστηκε-από-δεξιούς,-κεντρώους-και-αριστερούς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωστής Χατζηδάκης για το Πολυτεχνείο: Αγκαλιάστηκε από δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς

Με το εξώφυλλο εφημερίδας το οποίο ανήρτησε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θυμάται την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Όπως ο ίδιος γράφει, «ανεβάζοντας» το πρωτοσέλιδο της «Βραδυνής» την επομένη της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το εξώφυλλο «υπενθυμίζει πως εκείνη την εποχή το Πολυτεχνείο αγκαλιάστηκε από την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων: δεξιών, κεντρώων και αριστερών».

Ο Κωστής Χατζηδάκης θυμάται: «Αυτό ήταν το εξώφυλλο της Βραδυνής στις 18 Νοεμβρίου 1973. Η Βραδυνή ήταν εμβληματική εφημερίδα της δημοκρατικής Δεξιάς, την οποία η δικτατορία τη μία λογόκρινε, την άλλη έκλεινε. Ήταν, θυμάμαι, η εφημερίδα που διάβαζε ο πατέρας μου. Η τοποθέτησή της για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ξεκάθαρη και θαρραλέα. Αλλά και με αδιαφορία για τις συνέπειες».

Μιλώντας για το σήμερα ο υπουργός Εργασίας γράφει: «48 χρόνια μετά, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα μπροστά. Απολαμβάνει τη μακροβιότερη και πιο ποιοτική Δημοκρατία στην ιστορία της. Ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορά της φυλάσσονται αποτελεσματικά. Η οικονομία της αναπτύσσεται. Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα είναι εγγυημένα. Και οι Έλληνες έχουν κερδίσει ξανά πίσω την αισιοδοξία τους».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη:


Αυτό ήταν το εξώφυλλο της Βραδυνής στις 18 Νοεμβρίου 1973. Η Βραδυνή ήταν εμβληματική εφημερίδα της δημοκρατικής Δεξιάς, την οποία η δικτατορία τη μία λογόκρινε, την άλλη έκλεινε. Ήταν, θυμάμαι, η εφημερίδα που διάβαζε ο πατέρας μου. Η τοποθέτησή της για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ξεκάθαρη και θαρραλέα. Αλλά και με αδιαφορία για τις συνέπειες.

Αυτό το εξώφυλλο υπενθυμίζει πως εκείνη την εποχή το Πολυτεχνείο αγκαλιάστηκε από την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων: δεξιών, κεντρώων και αριστερών. Κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, όμως, η σημασία της επετείου εκφυλίστηκε πλήρως από κάποιους τάχα προοδευτικούς: τη θέση της Ελληνικής σημαίας πήραν τα κόκκινα λάβαρα. Τον Εθνικό ύμνο αντικατέστησαν τα εμφυλιοπολεμικά συνθήματα. Και οι εορταστικές εκδηλώσεις της αποτέλεσαν συστηματικά την αφορμή για βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας.

48 χρόνια μετά, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα μπροστά. Απολαμβάνει τη μακροβιότερη και πιο ποιοτική Δημοκρατία στην ιστορία της. Ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορά της φυλάσσονται αποτελεσματικά. Η οικονομία της αναπτύσσεται. Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα είναι εγγυημένα. Και οι Έλληνες έχουν κερδίσει ξανά πίσω την αισιοδοξία τους.

Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει και με τους εχθρούς της Δημοκρατίας. Διότι όπως σημείωνε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Δημοκρατία έχει δύο εχθρούς: τη δημαγωγία και τις ακρότητες. Η δημαγωγία αφενός είναι αντίθετη με την αλήθεια και την υπευθυνότητα που αποτελούν τα θεμέλια της Δημοκρατίας. Και οι ακρότητες αφετέρου δοκιμάζουν τα όρια και τις αντοχές της. Το πρόσφατο παρελθόν μάς προσφέρει άφθονα σχετικά παραδείγματα.

Έχουμε καθήκον λοιπόν να προφυλάσσουμε το δημοκρατικό κεκτημένο της πατρίδας μας, χωρίς εκπτώσεις. Με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Μακριά από δογματικές και ακραίες αντιλήψεις. Μακριά από προσπάθειες το εθνικό να γίνει κομματικό. Η δημοκρατική ωριμότητά μας είναι η πιο ουσιαστική τιμή στο Πολυτεχνείο.

Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε βίντεο: Η στιγμή που οι Βρετανοί δημοσιογράφοι διαβάζουν τα αποθεωτικά σχόλια για τον Μητσοτάκη

Εμβολιασμός: Στους 5 μήνες η τρίτη δόση – Καταγράφηκαν 100.000 νέες μολύνσεις σε 14 μέρες

«Stop» στα νέα μέτρα όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί – Ο σχεδιασμός έως τα Χριστούγεννα

Related posts

Θεοδωρικάκος: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, φωτεινός φάρος όλων των ορθοδόξων χριστιανών»

timesadmin

Γεωργιάδης: Μιλάει ο Τσίπρας για καταστροφές μετά τη Μάνδρα και το Μάτι;

timesadmin

ΚΙΝΑΛ: Δεκανίκι κανενός, λέει ο Λοβέρδος, η αιχμή Ανδρουλάκη για την ανανέωση και η μεταγραφή Καμίνη στον Γιώργο

timesadmin

Τουρκικό δημοσίευμα: «Η Τουρκία πρέπει να ακυρώσει το μορατόριουμ με την Ελλάδα»

timesadmin

Νέες απειλές Ακάρ: «Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα», δηλώνει και μιλάει για αποστρατιωκοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου

timesadmin

«Ναι» από όλα τα κόμματα στην τροπολογία με τα έκτακτα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης, πλην του ΜέΡΑ 25

timesadmin