Κυρώσεις-από-ΗΠΑ-σε-Ρώσο-πολίτη-και-τρεις-εταιρείες-για-παράκαμψη-των-κυρώσεων
ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις από ΗΠΑ σε Ρώσο πολίτη και τρεις εταιρείες για παράκαμψη των κυρώσεων

Το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει κυρώσεις σε έναν Ρώσο πολίτη και σε τρεις εταιρείες με έδρα τη Ρωσία οι οποίοι, όπως ανέφερε, προσπάθησαν να παρακάμψουν τις κυρώσεις μέσω ενός σχήματος που θα μπορούσε να αποδεσμεύσει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που ανήκουν στον Ρώσο μεγιστάνα των μετάλλων Όλεγκ Ντεριπάσκα.

Ο Ντεριπάσκα στον οποίο είχαν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις τον Απρίλιο του 2018, επεκτάθηκε στο εμπόριο μετάλλων όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε, κάνοντας περιουσία με το να αγοράζει μερίδια των εργοστασίων αλουμίνας. Το περιοδικό Forbes εκτιμά ότι η περιουσία του εφέτος φθάνει τα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι τον Ιούνιο του 2023 ο Ντεριπάσκα συνεργάστηκε με τον Ρώσο πολίτη Ντμίτρι Μπελογκλάζοφ, ιδιοκτήτη της εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Titul, σε μια συναλλαγή που σχεδίασαν με σκοπό να πωλήσουν τις δεσμευμένες μετοχές του Ντεριπάσκα σε μία ευρωπαϊκή εταιρεία.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Iliadis με έδρα τη Ρωσία, ιδρύθηκε ως θυγατρική της Titul. Στις αρχές του 2024, η Iliadis εξαγόρασε τη ρωσική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου International Company Joint Stock Company Rasperia Trading Limited (Rasperia), η οποία κατέχει τις δεσμευμένες μετοχές του Ντεριπάσκα.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι κυρώσεις επιβλήθηκαν σήμερα στον Μπελογκλάζοφ, στις εταιρείες Titul και Iliadis, επειδή δραστηριοποιούνται ή δραστηριοποιήθηκαν στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ρωσίας. Αναφέρει ότι η Rasperia υπέστη κυρώσεις επειδή ανήκει ή ελέγχεται από την Iliadis ή επειδή ενήργησε ή φέρεται να ενήργησε για λογαριασμό της Iliadis.

- ---

Related posts

Η Βρετανία στέλνει πολεμικό πλοίο στη Γουιάνα, η Βενεζουέλα καταγγέλλει την “πρόκληση”

timesadmin

Αναφορές για εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα

protothema.gr

5 ευρώ είσοδος για τη Βενετία

wp-needuser

Απώλεια καλύμματος κινητήρα επιβατικού αεροσκάφους Boeing 737-800 της Southwest πυροδοτεί έρευνα της FAA

timesadmin

Βιλερουά: Η ΕΚΤ πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια της το 2024

timesadmin

Η Σαουδική Αραβία χορήγησε 250 εκατ. δολάρια για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Υεμένης

timesadmin