thetimes.gr
Κυπριακό: Το όνομα της Μέρκελ σε εκείνα των Ευρωπαίων διαμεσολαβητών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Το όνομα της Μέρκελ σε εκείνα των Ευρωπαίων διαμεσολαβητών

Για την πρότασή του περί μιας ευρωπαϊκής διαμεσολάβησης για το Κυπριακό, αλλά και για πιθανά πρόσωπα εγνωσμένου κύρους από την ΕΕ, που θα μπορούσαν να αναλάβουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή, μίλησε σε αποκλειστική συνέντευξη στην DW ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς για την προσωπικότητα από την Ευρώπη που θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, και εάν θα μπορούσε να είναι η πρώην Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι με τον Γάλλο Πρόεδρο, με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και με κάποια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – πολιτικά στελέχη, όχι τεχνοκράτες – έχει ανταλλάξει απόψεις για συγκεκριμένα ονόματα και ότι αυτό θα συζητήσει και με τον Γερμανό Καγκελάριο.

Είπε ότι η κ. Μέρκελ φυσικά θα είναι μία προσωπικότητα η οποία μπορεί να συμβάλει, αλλά το κατά πόσον η ίδια το επιθυμεί ή κατά πόσον θα είναι αυτή η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό θα το δούμε στην πορεία, όπως ανέφερε.

Θα πρέπει να είναι μια πολιτική προσωπικότητα η οποία θα μπορεί να μιλήσει απευθείας με τον Τούρκο Πρόεδρο και αυτό είναι το βασικό ζητούμενο, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε ένα βήμα πίσω από τις διαπραγματεύσεις, έχουμε ένα αδιέξοδο. Έκρινε αναγκαίο να συμβάλλει στις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών με την Τουρκία μια προσωπικότητα από την ΕΕ. 

Ο κ.Χριστοδουλίδης δήλωσε ακόμη ότι πολύ πρόσφατα ο Γερμανός Καγκελάριος σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρθηκε το σημερινό μεταβαλλόμενο περιβάλλον και είπε ότι πρέπει να υπάρχει μία ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανέφερε ότι ασπάζεται τη θέση αυτή και τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι από εκείνα τα κράτη μέλη τα οποία εργάζονται για την ιδέα μιας πιο ισχυρής ΕΕ.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ουκρανίας και είπε ότι πέραν αυτού, υπάρχει και η περιοχή της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου.

Πρέπει, είπε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, να «φέρουμε την Τουρκία κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα αυτά περνούν μέσα από τη λύση του Κυπριακού διότι η Κύπρος είναι ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεχίσει να είναι και μετά την επίλυση του Κυπριακού».

Τόνισε ότι μιλάμε πάντα για λύση «εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και οι όποιες διαπραγματεύσεις θα είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία και λαμβάνοντας υπόψη αυτό που είπε ο Καγκελάριος για την ανάγκη μιας πιο ισχυρής Ευρώπης, είναι εκείνη που έχει εργαλεία που θα οδηγήσουν στο βασικό ζητούμενο που είναι το σπάσιμο του αδιεξόδου».

Ειδήσεις σήμερα:





Το… χιούμορ του Λαζόπουλου: «20 πόντους στον λαιμό του έφτασε, ο ΣΥΡΙΖΑΣ έσκασε κάτω σαν καρπούζι» – Δείτε βίντεο





Ελεύθερη, χωρίς βραχιολάκι αλλά με περιοριστικούς όρους η Εύα Καϊλή





Νεκρός ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλμυρό – Τον βρήκαν μετά από τρεις ημέρες

—————-

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση

Εκλογές 2023: 

Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: 

Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας. 

Μανώλης Καλατζής – Λευκωσία

Related posts

Τουρκία: Ξεκίνησε η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» σε Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα

timesadmin

Ψήφισε ο Ανδρουλάκης – Ικανοποίηση στη Χαριλάου Τρικούπη από τη συμμετοχή

timesadmin

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το Κυπριακό έθεσε ο Τσαβούσογλου στον Μπορέλ

timesadmin

Μεταναστευτικό: Μειώθηκαν κατά 79% οι διαμένοντες στα νησιά – Μηταράκης: Η αποσυμφόρηση γίνεται πράξη

timesadmin

Κώστας Αχ. Καραμανλής: «Η ΝΔ ενωμένη όσο ποτέ στις εκλογές» – Η δήλωση για την απόσυρση του πρώην πρωθυπουργού

timesadmin

Μητσοτάκης από Καβάλα: Το δίλημμα των εκλογών είναι σταθερότητα ή μπάχαλο – Ο ΣΥΡΙΖΑ σε «βέρτιγκο παλινωδιών»

timesadmin