Κυπριακό:-Το-Συμβούλιο-Ασφαλείας-του-ΟΗΕ-ενθαρρύνει-νέα-προσπάθεια-επανέναρξης-διαπραγματεύσεων
ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενθαρρύνει νέα προσπάθεια επανέναρξης διαπραγματεύσεων

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θέλει να δει το Κυπριακό πίσω στις ράγες των διαπραγματεύσεων, κάτι που φαίνεται και μέσα από το τελευταίο ψήφισμα που υιοθέτησε για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Μέσα από το ψήφισμα το Συμβούλιο Ασφαλείας ενθαρρύνει μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό. Τοποθέτηση η οποία ενδεχομένως να βοηθήσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει στον διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό. 

Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία εκτιμούν πως με την απόφαση τόσο σ’ ό,τι αφορά τις προσπάθειες για επανέναρξη των προσπαθειών στο Κυπριακό όσο και σ’ ό,τι αφορά τη βάση λύσης του προβλήματος το Συμβούλιο Ασφαλείας διευκολύνει ουσιαστικά τον Αντόνιο Γκουτέρες στους πάρα πέρα χειρισμούς του. Ωστόσο οι όποιες κινήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς την κατεύθυνση του διορισμού απεσταλμένου, ή γενικά στο Κυπριακό, υποδεικνύουν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, δεν θα γίνουν χωρίς να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η θέση της Τουρκίας. 

Ιδιαίτερη ανάγνωση γίνεται από πλευράς Λευκωσίας και η αναφορά στο ψήφισμα της μορφής λύσης του Κυπριακού. Όπως μας ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι, το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας προχώρησε σε διόρθωση μιας παράλειψης, που υπήρχε στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα, είναι κάτι που θα πρέπει να σημειωθεί. Θέτοντας την ίδια ώρα τον προβληματισμό για τις παρενέργειες που θα προκαλούνταν εάν και το Συμβούλιο Ασφαλείας επέλεγε να ακολουθήσει πιστά το κείμενο του ΓΓ και παρέλειπε την όποια αναφορά στη μορφή λύσης του Κυπριακού.

Περαιτέρω επισημαίνεται ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι τα τρία τελευταία χρόνια το Συμβούλιο Ασφαλείας φροντίζει μέσα από τα ψηφίσματά του να επαναλαμβάνει ότι η βάση λύσης του Κυπριακού παραμένει η διζωνικής δικοινοτική ομοσπονδία. Καθώς είναι μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα που η τουρκική πλευρά επιμένει στην αλλαγή βάσης των συνομιλιών και άρνηση διαπραγμάτευσης της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. 

Επιπρόσθετα, σημαντική θεωρείται η αναφορά στο θέμα της Αμμοχώστου, όπου υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς των Βαρωσίων ορίζεται από τα ψηφίσματα 55(1984) και 789(1992), ενώ υπογραμμίζεται και η απαίτηση του ΣΑ ΟΗΕ προς την τουρκική πλευρά για αντιστροφή της πορείας δράσης στην κλειστή περιοχή. 

Τρία συν και ένα πλην 

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ κατέγραψε τρία συν κι ένα πλην στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου τα τρία συν είναι:

1.    Η σαφής καταγραφή της βάσης λύσης του Κυπριακού, όπως ορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

2.    Η αναφορά στο ψήφισμα για την αναγκαιότητα διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ, θέμα που εκκρεμεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν συναντήθηκαν οι δύο ηγέτες μαζί με τον Γενικό Γραμματέα. Το ΣΑ ζητά όπως επισπευσθεί ο διορισμός με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

3.    Το ψήφισμα περιλαμβάνει τις ίδιες αυστηρές διατυπώσεις, τις οποίες είχε επαναλάβει τον περασμένο Ιούλιο, όταν υιοθέτησε μια Προεδρική Δήλωση και μετά το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με το οποίο καταδίκαζε τις παραβιάσεις των ψηφισμάτων του ΣΑ για τα Βαρώσια. Δεν υπήρξε συμμόρφωση από την τουρκική πλευρά ως προς τις επιταγές του ΣΑ και γι’ αυτό παρατηρείται στο ψήφισμα καινούριο λεκτικό, με προσθήκη μιας καινούριας διατύπωσης στη διατακτική παράγραφο 13, ζητώντας την παρατήρηση και την αναφορά της αποστολής για το ζήτημα των Βαρωσίων. Με αυτή την αλλαγή, το ΣΑ διατυπώνει την ανάγκη συστηματικότερης και σημαντικότερης παρακολούθησης από την Ειρηνευτική Δύναμη και υποβολής εκθέσεων στο ΣΑ.

Ο Α. Χατζηχρυσάνθου εξέφρασε, παράλληλα, τη μη πλήρη ικανοποίηση της κυπριακής πλευράς ως προς την παράγραφο για τους αγνοούμενους, η οποία “θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα ισχυρότερο λεκτικό και τα μηνύματά της δυνατότερα”, ούτως ώστε η παρούσα κατάσταση, που υπάρχει σε ό,τι αφορά τη ΔΕΑ και τον μη εντοπισμό λειψάνων στις εκταφές, να αλλάξει και η Διερευνητική Επιτροπή να γίνει πιο αποτελεσματική.

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης για το ψήφισμα 

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ καταγράφει θετικά και αρνητικά στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στα συν του ψηφίσματος, σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, είναι η επαναβεβαίωση και ρητή αναφορά στη βάση διαπραγμάτευσης και λύσης του Κυπριακού, ειδικότερα μέσα στις σημερινές συνθήκες. Επίσης, το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι είναι σημαντική και η αναφορά στο ψήφισμα 1251 το οποίο προνοεί για μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια καθώς και για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα. 

Σύμφωνα με το κόμμα της αντιπολίτευσης “θετικό είναι και το κάλεσμα προς τις πλευρές ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία -με την αίσθηση του επείγοντος- επί της πρότασης του Γενικού Γραμματέα για διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου, χωρίς βέβαια να υπάρχουν αυταπάτες ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι ικανή να θέσει από μόνη της σε πορεία λύσης το Κυπριακό”.

Επίσης, αναφέρει πως “θετικά αποτιμάται και η επανάληψη της τοποθέτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τα Βαρώσια, με κεντρικό σημείο αναφοράς την προεδρική δήλωση που καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες και καλεί σε άμεση αντιστροφή τους. Η έμφαση που δίνεται από το παρόν ψήφισμα στην ανάγκη σεβασμού των όρων εντολής της ειρηνευτικής δύναμης και της δυνατότητας αποτελεσματικού ελέγχου και αναφοράς ειδικότερα για την κατάσταση στα Βαρώσια, αποτελεί σημαντική προσθήκη”.

Συνεχίζοντας το ΑΚΕΛ αναφέρει πως “σε κάθε περίπτωση, οι θετικές διατυπώσεις που εντοπίζονται δεν πρέπει να προκαλούν εφησυχασμό” γιατί “η μεγάλη εικόνα που μεταφέρεται είναι ανησυχητική, γιατί σε μια περίοδο που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν εντείνει τη ρητορική των δύο κρατών, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υιοθετεί μια απόλυτη θέση ως προς τη διαφύλαξη του υφιστάμενου όγκου εργασίας”. 

Στο ΑΚΕΛ δεν αναμένουν “από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ή το κυβερνών κόμμα να συμφωνήσουν ότι οι αστοχίες, οι παλινδρομήσεις και οι επικίνδυνοι πειραματισμοί τους στη διαχείριση του Κυπριακού είναι που καθιστούν στην αντίληψη της διεθνούς κοινότητας υπαίτια και τη δική μας πλευρά για τα αδιέξοδα που συντηρούνται”. Για την Εζεκία Παπαϊωάννου “το γεγονός ότι σε μια περίοδο που οι τουρκικές προκλήσεις έχουν φτάσει στο ζενίθ, ο ΟΗΕ καταμερίζει ευθύνες για το αδιέξοδο και στη δική μας πλευρά, μιλά από μόνο του”. Υποδεικνύει πως αυτό που χρειάζεται είναι πειστικές πρωτοβουλίες και όχι προτάσεις εντυπωσιασμού. 

Η ΕΔΕΚ, από πλευράς της, υπογραμμίζει πως “ενώ διαπιστώνεται πως από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχει εκτροπή από τα ψηφίσματα και παρακοή τους, δεν προχωρεί στην υπόδειξη λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την εφαρμογή τους”. Περαιτέρω αναφέρει πως “την ίδια στιγμή δεν γίνεται καμία αναφορά στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και κύρια στην ΑΟΖ της”.

Στέκεται στις βελτιώσεις 

Βελτιώσεις στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), σε σχέση με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, βλέπει η Κυβέρνηση, εκφράζοντας την ικανοποίησή της.

“Μας ικανοποιεί το κείμενο του ψηφίσματος αφού αυτό βελτιώνει ουσιαστικά σε σημαντικό βαθμό την έκθεση του ΓΓ” του διεθνούς Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, σημειώνοντας τρία στοιχεία, τα οποία η Κυβέρνηση θεωρεί αρκετά σημαντικά.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι η Λευκωσία αναμένει πως ο ΓΓ θα προχωρήσει με τον διορισμό ενός απεσταλμένου, σημειώνοντας ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Πηγή: Philenews

Related posts

Οι κατασκευαστές κατοικιών λένε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε “στεγαστική ύφεση”

timesadmin

ΗΠΑ: Νεκρός ο CFO της Bed Bath & Beyond

timesadmin

Γαλλία: Υπέρ συνοριακών τειχών για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης η Βαλερί Πεκρές

timesadmin

Σύμβουλος Ζελένσκι: 6 Ρώσοι στρατηγοί σκοτώθηκαν στην Ουκρανία

timesadmin

Σιγκαπούρη: Αυξήθηκε η απασχόληση στο β΄ τρίμηνο, στο 2,1% η ανεργία

timesadmin

Καναδάς: Θανατηφόρο περιστατικό σε στρατιωτικό κολέγιο με 4 νεκρούς

timesadmin