ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυοφορείται ιδιωτικός “Ηρακλής”

Της Βάσως Αγγελέτου

Ένα πρωτοποριακό μοντέλο εξυγίανσης των τραπεζικών λογαριασμών από τα κόκκινα δάνεια ετοιμάζεται να εισαγάγει τον Οκτώβριο στην ελληνική αγορά η Intrum, εφαρμόζοντας μια συνταγή που λειτουργεί με επιτυχία στην Ιταλία ήδη μία τριετία.

Πρόκειται για τη σύσταση ενός credit fund το οποίο θα χρηματοδοτείται αμιγώς από ιδιωτικά κεφάλαια -σε αντίθεση με τον πολυσυζητημένο “Ηρακλή” που περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις με το ανάλογο δημοσιονομικό κόστος. Μέσω αυτού, θα τιτλοποιηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βρίσκονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα οποία όμως βρίσκονται σε στάδιο περιορισμένης καθυστέρησης (από 90 ημέρες) και παρουσιάζουν υψηλές πιθανότητες εισπραξιμότητας.

Το μοντέλο της Intrum προβλέπει τη δημιουργία ενός “bad fund” το οποίο θα έχει μετόχους τις τράπεζες ή τα funds τα οποία έχουν στην κατοχή τους μη τιτλοποιημένα NPEs της κατηγορίας “Unlikely To Pay”. Ανάλογα με τα NPEs που θα συνεισφέρουν στο fund, θα λαμβάνουν αντίστοιχα μετοχικά μερίδια και ανάλογα με την εισπραξιμότητα -η οποία θα βασιστεί στις ρυθμίσεις και τις οργανικές εισπράξεις- οι μέτοχοι θα αποκομίζουν κέρδη.

Θετική διάθεση απέναντι στο ιδιωτικό μοντέλο τιτλοποίησης των NPEs φαίνεται πως διακατέχει τις εποπτικές αρχές οποίες εκτιμούν, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ότι είναι μια λύση που αξίζει να δοκιμαστεί, ωστόσο, η αποτελεσματικότητά της θα φανεί στην πράξη.

Τα οφέλη αυτού του μοντέλου, αναφέρουν πηγές της Intrum, είναι ότι οι τράπεζες -συστημικές ή μη συστημικές- δεν επιβαρύνονται με τα fees των εγγυήσεων του Δημοσίου -όπως συνέβη με τον Ηρακλή- αλλά μόνο με τα fees των servicers που θα αναλάβουν τη διαχείριση των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων, γεγονός που συνεπάγεται 50% μικρότερα fees περίπου. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες διαχείρισης που θα αναλάβουν να “σερβίρουν” το εν λόγω fund αναμένεται να είναι η Intrum και η doValue. 

Η πρωτοβουλία της Intrum απευθύνεται κυρίως στις τράπεζες οι οποίες έχουν κρατήσει στα χαρτοφυλάκιά τους τα “φιλέτα” των κόκκινων δανείων και οι οποίες έχουν λάβει επαρκείς προβλέψεις έναντι των επισφαλειών. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο των NPEs σήμερα στους τραπεζικούς ισολογισμούς αγγίζει τα 13 δισ. ευρώ.

Το εν λόγω σχέδιο αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να αποτελέσει ανάχωμα και στην περίπτωση δημιουργίας νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας του πληθωρισμού και του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης που υπονομεύει την ικανότητα πληρωμής των δανειοληπτών -έναν κίνδυνο που έχει επανειλημμένα επισημάνει ο Επόπτης.

Στην πρόσφατη Νομισματική Έκθεση που εξέδωσε η ΤτΕ προειδοποιεί ότι “περαιτέρω μείωση των “κόκκινων” δανείων παραμένει πρόκληση και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός καθώς ο σχετικός δείκτης παραμένει ο σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης 1,8%.

Την πρόκληση επισήμανε στις προγραμματικές του δηλώσεις από τη Βουλή το Σάββατο και ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Η αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων αποτελεί πρόκληση, ανέφερε χαρακτηριστικά, και για τον λόγο αυτό αναμένεται να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο κρατικός “Ηρακλής”. Παράλληλα, θα δρομολογηθεί η περαιτέρω βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των servicers με στόχο μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το ιταλικό παράδειγμα

Στην Ιταλία λειτουργούν σήμερα δύο credit funds για δάνεια UTP, ένα από τον ιταλικό όμιλο doValue και έναν από τον σουηδικό Intrum. Η πρωτοβουλία της doValue ξεκίνησε το 2020 με την ονομασία “Efesto Credit Fund” και ήδη έχουν μεταβιβαστεί σε αυτό NPEs ύψους 2 δισ. ευρώ από 16 τράπεζες. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι και η doValue εξετάζει την προοπτική “εξαγωγής” του επιτυχημένου ιταλικού μοντέλου στην Ελλάδα ανεξάρτητα.

Το fund της Intrum ονομάζεται “UTP Italia Fund” και συστάθηκε το 2021 και σε συνεργασία με τη Sagitta και τη Zenith Service διαχειρίζεται σήμερα δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ με μέση ονομαστική αξία απαιτήσεων τα 45.000 ευρώ. Πρόκειται κυρίως για στεγαστικά δάνεια και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα οποία μπορούν να φέρουν ή να μην φέρουν ενέχυρα.

Όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές της Intrum το “στοίχημα” για την επιτυχία του εγχειρήματος έγκειται στη θεραπεία των απαιτήσεων όπου η εταιρεία διαχείρισης έχει ισχυρό track record να επιδείξει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
 

Related posts

ΠΣΕ: Σε “κλοιό πιέσεων” οι ελληνικές εξαγωγές

timesadmin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 685 εκατ. ευρώ σε 572.444 δικαιούχους

timesadmin

OPEC+: “Όχι άμεση αντίδραση” στην έκκληση του Ιράν για εμπάργκο στο Ισραήλ – Ισχυρά κέρδη για τις τιμές του πετρελαίου

timesadmin

Στο 3,2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο – Υποχώρησε στο 2,6% στην Ευρωζώνη

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Νέο “άλμα” των τιμών εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία τον Μάιο

timesadmin

Στο 3,9% η αύξηση εισφορών για επαγγελματίες και αγρότες – Τα νέα ποσά για όλες τις κατηγορίες

timesadmin