ΥΓΕΙΑ

Κρυφή επιδημία: Ένας στους πέντε ενήλικες μπορεί να υποφέρει από επικίνδυνο ροχαλητό

Κρυφή-επιδημία:-Ένας-στους-πέντε-ενήλικες-μπορεί-να-υποφέρει-από-επικίνδυνο-ροχαλητό

Πιο συχνό το πρόβλημα στους άνδρες, αλλά οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να μην έχουν διαγνωστεί.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ERJ Open Research, εκτιμάται ότι έως και ένα στα πέντε άτομα μπορεί να αντιμετωπίζει αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Όσοι πάσχουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου παρουσιάζουν συχνά συμπτώματα όπως δυνατό ροχαλητό, διακοπές στην αναπνοή και επαναλαμβανόμενες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πέρα από την πρόκληση κόπωσης, η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

Οι θεραπείες και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου. Ωστόσο, η νέα μελέτη υποδηλώνει επίσης ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό ατόμων με συμπτώματα έχει διαγνωστεί και λαμβάνει βοήθεια για την πάθηση. Οι υπόλοιποι δεν συνειδητοποιούν καν ότι έχουν πρόβλημα!

Πώς έγινε η έρευνα

Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα για 20.151 ενήλικες Γάλλους. Οι ερευνητές κατέγραψαν πόσοι συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με αποφρακτική άπνοια ύπνου. Χρησιμοποίησαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο για να μετρήσουν πόσοι συμμετέχοντες μπορεί να είχαν αδιάγνωστη άπνοια ύπνου. Το ερωτηματολόγιο επικεντρώθηκε στο έντονο ροχαλητό και την υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας (τα δύο πιο κοινά συμπτώματα της πάθησης), την υψηλή αρτηριακή πίεση και την παχυσαρκία.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να υπολογίσουν το ποσοστό του γαλλικού πληθυσμού που είναι πιθανό να έχει πρόβλημα.

Τι έδειξε η έρευνα

Διαπίστωσαν ότι περίπου ένας στους πέντε (20,2%) ήταν πολύ πιθανό να έχει αποφρακτική άπνοια ύπνου, ενώ μόνο το 3,5% λάμβανε θεραπεία για την πάθηση!

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου ήταν πιο συχνή σε:

  • άνδρες
  • άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
  • άτομα με καρδιαγγειακή νόσο
  • άτομα χαμηλότερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης
  • σωματικά λιγότερο δραστήρια άτομα
  • καπνιστές και
  • άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης

Οι γυναίκες διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να μην έχουν διαγνωστεί με υπνική άπνοια.

Τι ανέφεραν οι ειδικοί

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η δρ. Pauline Balagny από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Paris-Cité. Είπε:

“Γνωρίζουμε ότι η αποφρακτική άπνοια ύπνου αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία, αλλά εάν διαγνωστεί, οι ασθενείς μπορούν να λάβουν θεραπείες και συμβουλές για τον μετριασμό των κινδύνων. Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η πάθηση είναι συχνή, αλλά η πλειοψηφία των προσβεβλημένων δεν γνωρίζει ότι την έχει. Τα ευρήματά μας συμβαδίζουν με έρευνες σε άλλες χώρες που υποδηλώνουν ότι η αποφρακτική άπνοια ύπνου γίνεται ολοένα και πιο κοινή”.

Ένα βασικό πλεονέκτημα αυτής της έρευνας είναι ότι βασίζεται σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που είναι αντιπροσωπευτική του γαλλικού πληθυσμού. Μια αδυναμία είναι ότι έγινε με ερωτηματολόγιο, αντί με άμεσα πειράματα στους συμμετέχοντες σε μια κλινική ύπνου.

Ο καθηγητής Winfried Randerath, Επικεφαλής της Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας για τη Διαταραχή της Αναπνοής στον Ύπνο, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε:

“Αυτή η έρευνα δείχνει ότι πολλά άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου δεν γνωρίζουν ότι το ροχαλητό και η υπνηλία τους είναι σημάδια προβλήματος. Χρειάζεται να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πάθηση, διότι μόλις διαγνωστούν οι άνθρωποι, μπορούν να τους δοθούν θεραπεία και συμβουλές για να μειωθεί ο κίνδυνος άλλων σοβαρών παθήσεων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Αν και το πρόβλημα είναι πιο συχνό στους άνδρες, αυτή η μελέτη δείχνει ότι πρέπει επίσης να βελτιωθούμε στον εντοπισμό της πάθησης στις γυναίκες”.

-: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρευνα έδειξε συσχέτιση ανάμεσα στην υπνική άπνοια και τον συνολικό όγκο του εγκεφάλου

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου συνδέεται με πιο αδύναμα οστά και δόντια σε ενήλικες

Μήπως παθαίνετε άπνοια όταν κοιμάστε; Κάνετε ένα απλό τεστ για να το μάθετε

The post Κρυφή επιδημία: Ένας στους πέντε ενήλικες μπορεί να υποφέρει από επικίνδυνο ροχαλητό appeared first on coollife.gr.

Related posts

Σε ποιες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης καταγράφεται έξαρση ιλαράς – Πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις συστήνει ο ΕΟΔΥ

timesadmin

Τα ναρκωτικά κατακλύζουν τη Silicon Valley – Οι αποκαλύψεις για τον Μασκ και οι ουσίες που «δίνουν δύναμη» στην ελίτ της τεχνολογίας

timesadmin

Σπονδυλική στένωση: Ποια είναι τα αίτια της εκφυλιστικής νόσου και πως αντιμετωπίζεται

timesadmin

HUAWEI WATCH GT4: Στηρίζει τα New Designers Awards και βραβεύεται ως “Best Fashion Tech Wearable”

timesadmin

Ανόρθωση και σύσφιξη γλουτών: Πώς μπορεί να συμβάλλει η επιστήμη

timesadmin

Xiaomi Summer Τime: ένα υπέροχο καλοκαίρι παρέα με τα προϊόντα της Xiaomi

timesadmin