thetimes.gr
Κρούγκμαν:-Τα-κράτη-δεν-είναι-νοικοκυριά,-κανείς-δεν-απαιτεί-να-αποπληρώνουν-όλο-το-χρέος-τους
ΚΟΣΜΟΣ

Κρούγκμαν: Τα κράτη δεν είναι νοικοκυριά, κανείς δεν απαιτεί να αποπληρώνουν όλο το χρέος τους

Οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα να αποπληρώσουν το βουνό δημοσίου χρέους τους ύψους 31 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, αντικρούοντας την ιδέα ότι τα κρατικά οικονομικά μπορούν να συγκριθούν με τους ισολογισμούς των νοικοκυριών σε άρθρο του λίγες εβδομάδες πριν οι ΗΠΑ πιθανώς χρεοκοπήσουν έναντι ορισμένων υποχρεώσεών τους.

Αν και οι μεμονωμένοι δανειολήπτες συνήθως αναμένεται να εξοφλούν τα χρέη τους, δεν ισχύει το ίδιο για τα κράτη, υποστηρίζει ο Κρούγκμαν στην τοποθέτησή του στους New York Times την Παρασκευή. Αυτό συμβαίνει επειδή, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα κράτη δεν πεθαίνουν και κερδίζουν ολοένα και νέα, περισσότερα έσοδα με κάθε γενιά που περνά.

“Τα κράτη, λοιπόν, πρέπει να εξυπηρετούν τα χρέη τους – να πληρώσουν τόκους και να αποπληρώσουν το κεφάλαιο όταν λήγουν τα ομόλογα – ωστόσο δεν χρειάζεται απαραίτητα να τα εξοφλήσουν· μπορούν να εκδώσουν νέα ομόλογα για να πληρώσουν το κεφάλαιο των παλαιών ομολόγων και, ακόμη, να δανειστούν για να πληρώσουν τόκους εφόσον το συνολικό τους χρέος δεν αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από τα έσοδα”, προσθέτει.

Αν και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ κυμάνθηκε γύρω στο 97% πέρυσι, οι πληρωμές τόκων για αυτό το χρέος είναι μόνο περίπου 395 δισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου 1% του ΑΕΠ του περασμένου έτους, σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Ιστορικά, είναι επίσης ασυνήθιστο τα κράτη να αποπληρώνουν μεγάλα χρέη, αναφέρει ο Κρούγκμαν. Τέτοια ήταν η περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία διατηρούσε σε μεγάλο βαθμό το χρέος που είχε ήδη από τους Ναπολεόντειους πολέμους.

Το επιχείρημα του Κρούγκμαν έρχεται εν μέσω αυξανόμενης διαμάχης για το επίπεδο χρέους των ΗΠΑ, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξακολουθούν να μάχονται για τους όρους υπό τους οποίους θέλουν να αυξήσουν το όριο δανεισμού της χώρας. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι δήλωσε ότι θα απέρριπτε μια βραχυπρόθεσμη αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους εάν δεν υπάρξει διαπραγμάτευση περικοπών δαπανών, έχοντας προτείνει ένα νομοσχέδιο που θα περικόψει περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες.

Το Κογκρέσο έχει τώρα λιγότερο από δύο εβδομάδες προκειμένου να αυξήσει το όριο δανεισμού προτού το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος ξεμείνει από μετρητά, προειδοποίησε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν. Μια αθέτηση υποχρεώσεων της χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, έχουν προειδοποιήσει ειδικοί. Ο Κρούγκμαν έχει τοποθετηθεί υπέρ της κατάργησης του ανώτατου ορίου ομοσπονδιακού χρέους, καθώς ο κίνδυνος μιας οικονομικής κρίσης προσφέρει στους Ρεπουμπλικανούς ένα “μοχλό ασφυξίας” στη δημοσιονομική πολιτική.

Related posts

Bloomberg: Η ΕΕ πρόκειται να προτείνει την απαγόρευση διέλευσης πολλών αγαθών μέσω Ρωσίας

timesadmin

Μπάιντεν: Έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν αν δείξει ενδιαφέρον να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

timesadmin

Η Hyundai θα επενδύσει 1,5 δισ. δολ. για δημιουργία νέου εργοστασίου ηλεκτρικών οχημάτων στη Ν. Κορέα

timesadmin

Ευρωζώνη: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020 ο μεταποιητικός PMI

timesadmin

Ζελένσκι: Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο πεδίο της μάχης μπορεί να αλλάξει την τροπή του πολέμου

timesadmin

Χειμερινές προβλέψεις Κομισιόν: Υψηλότερη ανάπτυξη, χαμηλότερος πληθωρισμός στην ευρωζώνη το 2023 – Αποφυγή τεχνικής ύφεσης

timesadmin