Κρίσιμο-τρίμηνο-για-attica-–-Παγκρήτια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμο τρίμηνο για Attica – Παγκρήτια

Της Βάσως Αγγελέτου

Ντόμινο εξελίξεων επίκειται τους επόμενους μήνες εν όψει της συγχώνευσης μεταξύ Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, με την κορύφωση του deal να αναμένεται τον Σεπτέμβριο με την κρίσιμη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr, το ύψος της ΑΜΚ αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, δεδομένων των υψηλών κεφαλαιακών αναγκών που θα δημιουργήσει η ένταξη των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων των δύο τραπεζών στον “Ηρακλή ΙΙΙ”. 

Υπενθυμίζεται ότι τα NPEs των δύο μη συστημικών ιδρυμάτων ξεπερνούν αθροιστικά τα 3 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θέσει αυστηρό όρο στις δύο διοικήσεις για ριζική εξυγίανση του ενεργητικού τους, γεγονός που προϋποθέτει την ένταξη του συνόλου του “κόκκινου” χαρτοφυλακίου μέσω του “Ηρακλή”. Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν αυξάνεται σημαντικά, φέρνοντας τους βασικούς μετόχους των δύο τραπεζών ενώπιων των ευθυνών τους για στήριξη της ΑΜΚ με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έκαστος.

Στην παρούσα φάση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η “ετυμηγορία” του διεθνούς οίκου αξιολόγησης DBRS προκειμένου να προσδιοριστεί το ακριβές ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να αντληθούν στην ΑΜΚ. Τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει αφενός να καλύψουν τις ανάγκες του “Ηρακλή”, αφετέρου να χρηματοδοτήσουν το κοινό business plan το οποίο θα συνοδεύσει το αίτημα συγχώνευσης που θα καταθέσουν οι δύο διοικήσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος αμέσως μετά την ένταξη των χαρτοφυλακίων τους στον “Ηρακλή”.

Την παραπάνω διαδικασία επιβεβαίωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αναφέροντας ότι “και οι δύο τράπεζες έχουν στείλει τα στοιχεία των δανείων στην DBRS και περιμένουμε την αξιολόγηση του οίκου. Στη συνέχεια θα καταθέσουν το αίτημα, η καθεμιά από την πλευρά της, για την ένταξη των τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων “Ηρακλής”. Στη συνέχεια η ΤτΕ θα πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο συγχώνευσης και θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον Σεπτέμβριο”. 

Υπογραμμίζει δε ότι, μετά τη συγχώνευση, η Attica Bank θα είναι μία clean up τράπεζα, χωρίς “κόκκινα” δάνεια και αναβαλλόμενη φορολογία (DTC).

Ειδικότερα, η στόχευση, όπως εξηγούν πηγές του Capital.gr, είναι ο νέος, συγχωνευμένος οργανισμός να έχει δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) χαμηλότερο από τα επίπεδα του 5%-6%, όπου βρίσκονται σήμερα οι συστημικές τράπεζες, ενώ ήδη σε επίπεδο αναβαλλόμενης φορολογίας η Attica έχει μηδενίσει το ποσοστό της.

“Η τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα είναι πλήρως εξυγιασμένη, με μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο και καλύτερο δείκτη NPEs από τις συστημικές”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. Σημειώνεται δε ότι προ ημερών ολοκληρώθηκε το ταυτόχρονο due diligence που διενέργησε το ΤΧΣ στην Παγκρήτια και η Thrivest στην Attica Bank. Όπως έχει επισημάνει, άλλωστε, ο κ. Στουρνάρας σε πρόσφατη ομιλία του στο LSE στο Λονδίνο, “η αναδιάρθρωση και οι αυξήσεις κεφαλαίου των λιγότερο σημαντικών ιδρυμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη, με ακρογωνιαίο λίθο τη συγχώνευση μεταξύ Τράπεζας Αττικής και Παγκρήτιας Τράπεζας που αναμένεται στο γ’ τρίμηνο του 2024”.

Σε ό,τι αφορά τους όρους συγχώνευσης των δύο μη συστημικών τραπεζών, αυτοί σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της έκθεσης του οίκου DBRS σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες τους, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Από τα ευρήματα της έκθεσης θα εξαρτηθεί η σχέση ανταλλαγής μεταξύ των μετοχών των δύο οργανισμών, καθώς και το μοντέλο που θα υιοθετηθεί κατά τη συγχώνευση.

Μια σημαντική παράμετρος αυτής είναι ποια τράπεζα θα απορροφήσει την άλλη, ενώ και πηγές με γνώση των διαδικασιών υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα είναι τεχνικό και όχι ουσιαστικό. Πιθανότερο σενάριο θεωρείται η απορρόφηση της Παγκρήτιας από την Attica, δεδομένου ότι η δεύτερη είναι ήδη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Χωρίς αυτό, πάντως, να σημαίνει ότι είναι δεδομένο το ακριβές σχήμα της συγχώνευσης, καθώς θα απαιτηθεί η νέα τράπεζα, εκτός από εισηγμένη, να διαθέτει και διασπορά στο Χ.Α., σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τα κρίσιμα ορόσημα έως τον Σεπτέμβριο

Επόμενο βήμα είναι η αίτηση ένταξης των κόκκινων χαρτοφυλακίων στον “Ηρακλή ΙΙΙ” εντός Απρίλιου, γεγονός που θα οδηγήσει στην καταγραφή ζημιών στις οικονομικές καταστάσεις των δύο ιδρυμάτων τον Ιούνιο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα κεφάλαια που θα χρειαστούν τα δύο ιδρύματα για να εντάξουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους στον “Ηρακλή” θα ανέλθουν σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Θα ακολουθήσει ο “Γολγοθάς” της νομικής συγχώνευσης εντός του καλοκαιριού, ώστε να πραγματοποιηθεί η λειτουργική συγχώνευση εντός φθινοπώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, οι δύο τράπεζες έχουν δώσει προθεσμία στους προμηθευτές τους να είναι έτοιμοι για τη συγχώνευση έως τον Σεπτέμβριο – γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη χρονική πίεση για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Αυτό που θα κρίνει, πάντως, το εγχείρημα είναι κατά πόσο θα στηρίξουν την ανακεφαλαιοποίηση των δύο “κόκκινων” τραπεζών οι βασικοί τους μέτοχοι. Πηγές με γνώση των διαδικασιών διαβεβαιώνουν ότι τόσο η Thrivest, συμφερόντων Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη, όσο και το ΤΧΣ έχουν δεσμευτεί πλήρως να στηρίξουν κεφαλαιακά τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου.
Αυτό που μένει να φανεί είναι κατά πόσο θα κατορθώσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιτύχουν το ιδιαίτερα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος ούτως ώστε να κλείσει χωρίς καθυστερήσεις μια ανοιχτή “πληγή” του τραπεζικού συστήματος. Και αυτό διότι το αίτημα ένταξης στον “Ηρακλή” τον Απρίλιο θα δημιουργήσει κεφαλαιακά κενά πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων στα κεφάλαια των δύο τραπεζών, τα οποία αναγκαστικά θα αποτυπωθούν στις οικονομικές καταστάσεις του προσεχούς Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο ιδρύματα θα είναι κεφαλαιακά “στον αέρα” μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον Σεπτέμβριο.

Για τον λόγο αυτό, έχει ζητηθεί από τους δύο βασικούς μετόχους, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη Thrivest των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου, για την Attica και την Παγκρήτια, αντίστοιχα, να δεσμευτούν ότι θα εισφέρουν τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να ευοδωθεί το σχέδιο πλήρους εξυγίανσης του εγχώριου τραπεζικού κλάδου – το οποίο υποστηρίζουν με σθένος τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η κυβέρνηση, καταλήγοντας σε “happy end” για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
 

Related posts

Κ. Σκρέκας: Xρηματοδοτικά εργαλεία και νομικό πλαίσιο για να ανθίσει η βιομηχανία μικροτσίπ στην Ελλάδα

timesadmin

Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων 625 εκατ, ευρώ την Τετάρτη

timesadmin

Επ. Ανταγωνισμού: Στις 18/1 η κλήρωση για τη Συμβουλευτική Επιτροπή επί των μέτρων στην αγορά διανομής Τύπου

timesadmin

Ολ. Κεγαλογιάννη: Έχουμε ξεκάθαρο όραμα και στόχο, τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος

timesadmin

Συνεχίζεται η αύξηση των μισθών στην οικονομία

timesadmin

Αύξηση της επιχορήγησης στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα

timesadmin