Κούβα:-710-διαδηλωτές-διώκονται-για-βανδαλισμό-και-172-έχουν-ήδη-καταδικαστεί-για-τις-κινητοποιήσεις-της-11ης-Ιουλίου
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: 710 διαδηλωτές διώκονται για βανδαλισμό και 172 έχουν ήδη καταδικαστεί για τις κινητοποιήσεις της 11ης Ιουλίου

Η κουβανική δικαιοσύνη παραδέχτηκε σήμερα, για πρώτη φορά, ότι 710 άνθρωποι που συμμετείχαν στις ιστορικές διαδηλώσεις της 11ης Ιουλίου 2021 διώκονται για “βανδαλισμό” και “διατάραξη της δημόσιας τάξης” και άλλοι 172 έχουν ήδη καταδικαστεί.

“Η εισαγγελία παρέλαβε (…) 117 προκαταρκτικές έρευνες που αντιστοιχούν στα σοβαρότερα συμβάντα, με 790 άτομα να διώκονται για βανδαλισμό σε βάρος των αρχών, προσώπων και αγαθών, καθώς και σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα Granma. Στο ίδιο κείμενο διευκρινίζεται ότι το 21% από αυτούς τους κατηγορούμενους είχε προηγούμενες καταδίκες σε βάρος του.

Για ορισμένους, οι κατηγορίες αποσύρθηκαν και απομένουν 710 που περιμένουν τώρα να δικαστούν. Οι 55 από αυτούς είναι ανήλικοι (16-18 ετών) και στην πλειονότητά τους (69%) έχουν προφυλακιστεί.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, έχουν ολοκληρωθεί 84 δίκες και 172 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν. Δεν διευκρινίστηκαν οι ποινές που τους επιβλήθηκαν.

Φωνάζοντας “ελευθερία” και “πεινάμε”, χιλιάδες Κουβανοί διαδήλωσαν στις 11 Ιουλίου, σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση μετά την επανάσταση του 1959. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν, ενώ 1.377 συνελήφθησαν και οι 727 από αυτούς είναι ακόμη στη φυλακή, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Cubalex.

Η κουβανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι διαδηλώσεις ενορχηστρώθηκαν από τις ΗΠΑ.

Τουλάχιστον 39 διαδηλωτές δικάζονται αυτήν την εβδομάδα και κινδυνεύουν να καταδικαστούν μέχρι και σε κάθειρξη 26 ετών, σύμφωνα με την οργάνωση Justicia 11J (“Δικαιοσύνη 11ης Ιουλίου”), που παρακολουθεί τις υποθέσεις αυτές.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα επέκρινε σήμερα τις καταδίκες “νέων, ειρηνικών και αθώων” διαδηλωτών, διαβεβαιώνοντας: “Ακούμε όλες τις οικογένειες όταν μιλούν για αυτές τις παραβιάσεις από τη δικαιοσύνη” και “Δεν θα μπορέσουν να συντρίψουν τα αιτήματα του λαού για ένα καλύτερο μέλλον”.

- ---

Related posts

Μπλίνκεν: Οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται για εισβολή στην Ουκρανία εντός των ημερών – Προβοκάτσια με “χημικά όπλα”

timesadmin

Deutsche Welle: Στάση πληρωμών της Ρωσίας δεν σημαίνει πτώχευση

timesadmin

ΠΟΥ: “Πολύ μεγάλο” παγκόσμιο κίνδυνο συνιστά η Όμικρον, οι χώρες πρέπει να λάβουν μέτρα

timesadmin

Politico: Η Κομισιόν σχεδιάζει να κρατήσει στον “πάγο” τον κανόνα του χρέους και το 2023

timesadmin

IEA: Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ θα μπορούσαν να μετριάσουν τη μεταβλητότητα της αγοράς πετρελαίου

timesadmin

Ιταλία: Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,5% τον Απρίλιο

timesadmin