Κοσμοπλημμύρα-στην-Κέρκυρα-για-το-έθιμο-των-«μπότηδων»-–-Δείτε-βίντεο
ΕΛΛΑΔΑ

Κοσμοπλημμύρα στην Κέρκυρα για το έθιμο των «μπότηδων» – Δείτε βίντεο

Η φετινή Μεγάλη Εβδομάδα θύμισε Μεγάλη Εβδομάδα πρo εποχής της πανδημίας του κορωνοϊού και πιο κοντά στην κανονικότητα. Μετά από δύο χρόνια περιορισμών εξαιτίας των αυστηρών υγειονομικών μέτρων, εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν ναούς και μοναστήρια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας προκειμένου να παρακολουθήσουν τις Ιερές Ακολουθίες.

Ωστόσο αυτό που έγινε στην Κέρκυρα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, αμέσως μετά το πέρας της λιτανείας του Αγίου Σπυρίδωνα, δεν περιγράφετε με λόγια.

Οι εικόνες από τον κόσμο που συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει χιλιάδες «μπότηδες» να πέφτουν από τα ψηλά μπαλκόνια και τα παραθυρόφυλλα, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης του νησιού του Ιονίου για να διώξουν τα «μολύσματα» και μοχθηρά πνεύματα, αλλά και να θυμίσουν την Ανάσταση του Κυρίου και την νίκη του έναντι του Άδη… μιλάνε από μόνες τους.

Evridiki Spatou

Το έθιμο που χάνεται στα βάθη των χρόνων, σηματοδοτεί την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου και είναι γνωστό σε όλη την υφήλιο, ενώ φέρεται ότι ακολουθείται πιστά από τα χρόνια της Ενετοκρατίας στο νησί όταν οι εορτές του Πάσχα και συγκεκριμένα η Ανάσταση επιτρεπόταν στους Κερκυραίους να γιορτάζεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι «μπότηδες» είναι μεγάλα ή μικρά κεραμικά, βαμμένα κατακκόκινα δοχεία, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι, που είναι δεμένα με κόκκινες κορδέλες.

Σκοπός τους είναι να «σκάσουν» στο έδαφος και να γίνουν χίλια κομμάτια, αυτά τα κομματάκια θα πάρουν πολλοί στο σπίτι τους για να τα κρατήσουν ως φυλακτό ή καλοτυχία.

Το έθιμο ακολουθείται πιστά από το 1574 όπου καθιερώθηκε σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, που έσωσε τον κερκυραϊκό λαό από τη σιτοδεία.

Ειδήσεις σήμερα:Στα χέρια του Έλον Μασκ το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίωνΕπιμένει για νέο γονιδιακό έλεγχο στα τρία νεκρά παιδιά η Ρούλα Πισπιρίγκου«Πρωτοφανές συμβόλαιο θανάτου» η δολοφονία Σκαφτούρου – Το λάθος των εκτελεστών με την κλεμμένη μηχανή

Related posts

Θεσσαλονίκη – 24χρονη θύμα βιασμού: «Δεν θα κάνω πίσω»

timesadmin

Πύργος: «Δεν ήθελα να κάνω μήνυση γιατί φοβόμουν» – Τι λέει ο 14χρονος στη δικογραφία της υπόθεσης bullying

timesadmin

Λάρισα: Συγκλονίζει η μητέρα του 21χρονου Ντάνιελ που δολοφονήθηκε από τον σύζυγο της ερωμένης του το 2015

timesadmin

Μαζικό το χθεσινό συλλαλητήριο με αιχμή την ακρίβεια – Δεν αποφεύχθηκαν επεισόδια και συλλήψεις

timesadmin

MyPhoto.gov.gr – Τέλος στις εκτυπώσεις φωτογραφιών και τις υπογραφές για τις συναλλαγές με το Δημόσιο

timesadmin

Θεσσαλονίκη: «Σχεδόν αποκεφαλισμένη» η 79χρονη που δολοφονήθηκε με μανία από τον γιο της

timesadmin