Κορωνοϊός:-Η-σοβαρή-covid-γερνάει-τον-εγκέφαλο-κατά-20-χρόνια!
ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Η σοβαρή COVID γερνάει τον εγκέφαλο κατά 20 χρόνια!

-covid-20-

Τι ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες αξιολογώντας τις νοητικές δεξιότητες ομάδας ασθενών που είχαν νοσηλευθεί με σοβαρή COVID. Σε τι κατάσταση βρίσκονταν 10 μήνες μετά την οξεία νόσο. Τι φοβούνται οι ερευνητές.

Η σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός αφήνει αρκετούς ασθενείς με νοητικές δυσκολίες που μπορούν να συγκριθούν μόνο με τη γήρανση του εγκεφάλου κατά 20 χρόνια, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Καίημπριτζ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο λόγω του κορωνοϊού διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν  επίμονα συμπτώματα.

Άλλη πρόσφατη βρετανική μελέτη είχε δείξει ότι σχεδόν οι μισοί εξακολουθούσαν να μην έχουν αναρρώσει πλήρως έναν χρόνο αργότερα. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι τομείς με τη μικρότερη βελτίωση ήταν η φυσική κατάσταση και η νοητική λειτουργία.

Τώρα οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι οι νοητικές επιπτώσεις που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να είναι μακροχρόνιες, αν όχι μόνιμες.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση eClinicalMedicine. Οι ερευνητές υπέβαλλαν σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων 46 εθελοντές, τους οποίους είχε νοσήσει βαριά ο κορωνοϊός μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020. Όλοι τους είχαν νοσηλευθεί στο νοσοκομείο. Οι 16 είχαν χρειαστεί διασωλήνωση.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν για πρώτη φορά τις νοητικές λειτουργίες τους έξι μήνες μετά την αρχική οξεία λοίμωξη. Ύστερα συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με 460 συνομηλίκους τους, οι οποίοι δεν είχαν νοσήσει από COVID-19.

Κάθε ένας από τους 46 ασθενείς συγκρίθηκε με 10 άτομα που ήταν επίσης του ιδίου φύλου και του ίδιου μορφωτικού επιπέδου. Είχαν επίσης την ίδια μητρική γλώσσα.

Τα ευρήματα

Όπως έδειξαν οι επιδόσεις των εθελοντών, όσοι είχαν εκδηλώσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός αντιμετώπιζαν σοβαρή νοητική διαταραχή. Εκείνη που είχε πληγεί ιδιαιτέρως ήταν η ταχύτητα της γνωστικής επεξεργασίας, δηλαδή της ικανότητας επεξεργασίας των πληροφοριών με αυτόματο τρόπο.

«Οι χειρότερες επιδόσεις παρατηρήθηκαν στην κατανόηση του γραπτού κειμένου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. David Menon, καθηγητής Αναισθησιολογίας στο Καίημπριτζ. «Δυσκολεύονταν λ.χ. να συμπληρώσουν αναλογίες όπως «τα κορδόνι είναι για τα παπούτσια ό,τι τα κουμπιά για το παλτό»».

Οι διαφορές στις νοητικές δεξιότητες μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, ήταν κάτι παραπάνω από σημαντικές. Κατά μέσον όρο οι ασθενείς είχαν την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών που παρατηρείται σε έναν άνθρωπο όταν από τα 50 του χρόνια φτάνει στα 70!

Και στους 10 μήνες

Στη συνέχεια της έρευνάς τους, οι επιστήμονες αξιολόγησαν εκ νέου τους εθελοντές τους στους 10 μήνες μετά την αρχική ανάρρωση. Τα ευρήματα ήταν τα ίδια, αν και υπήρχαν ενδείξεις κάποιας βελτίωσης.

«Τα νοητικά ελλείμματα μετά την σοβαρή COVID-19 σχετίζονται ισχυρά με τη σοβαρότητα της οξείας νόσου», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. «Επιμένουν επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη χρόνια φάση και υποχωρούν με πολύ αργό ρυθμό, εάν βελτιωθούν καθόλου».

Οι ερευνητές προγραμματίζουν νέα αξιολόγηση των ασθενών, για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται πλέον οι νοητικές δεξιότητές τους.

Φωτογραφία: iStock

The post Κορωνοϊός: Η σοβαρή COVID γερνάει τον εγκέφαλο κατά 20 χρόνια! appeared first on coollife.gr.

Related posts

«Μου φωνάζουν Hommer Simpson»: Το πρόσωπο γυναίκας παραμορφώθηκε μετά από αλλεργική αντίδραση σε πλαστική επέμβαση

timesadmin

Τι να κάνετε όταν δεν υποχωρεί ο πονοκέφαλος

timesadmin

Facebook: Ανακοίνωσε ότι διώχνει από την πλατφόρμα επιχειρήσεις που συνδέονται με τον στρατό της Μιανμάρ

timesadmin

«Οι πιο σημαντικοί λόγοι για να εξοπλίσετε τον χώρο σας με κάμερες ασφαλείας»

timesadmin

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ; Η καρδιά σας μπορεί να το πληρώσει

timesadmin

H Κωτσόβολος πιστοποιήθηκε ως Great Place To Work®

timesadmin