thetimes.gr
Κορωνοϊός:-Η-πανδημία-και-το-lockdown-είχαν-σοβαρές-συνέπειες-στην-πίεσή-μας
ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Η πανδημία και το lockdown είχαν σοβαρές συνέπειες στην πίεσή μας

-lockdown-

Τι αποκαλύπτει μελέτη με σχεδόν μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες. Πως άλλαξε η αρτηριακή πίεσή τους μεταξύ 2018 και 2020. Που μπορεί να οφείλονται οι διαφορές.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός είχε συνέπειες στην αρτηριακή πίεση πολλών ανθρώπων, ακόμα κι αν δεν μολύνθηκαν από τον επικίνδυνο ιό, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι πολλοί εκδήλωσαν υπέρταση, ενώ άλλοι παρουσίασαν επιδείνωση εκείνης που ήδη είχαν.

«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Luke J. Laffin, διευθυντής στο Κέντρο Διαταραχών Αρτηριακής Πιέσεως της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Ακόμα και μια μικρή αύξηση στην αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άλλων αρνητικών καρδιαγγειακών επεισοδίων».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Circulation. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 464.585 άνδρες και γυναίκες, που υποβάλλονταν σε μετρήσεις της αρτηριακής πιέσεώς τους κάθε χρόνο μεταξύ 2018 και 2020. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 46 έτη. Με βάση τα αποτελέσματα κάθε χρονιάς, οι ερευνητές τους ταξινομούσαν σε τέσσερις κατηγορίες:

  1. Φυσιολογική πίεση
  2. Αυξημένη πίεση
  3. Υπέρταση 1ου βαθμού
  4. Υπέρταση 2ου βαθμού

Τα ευρήματα

Όπως έδειξε η σύγκριση των στοιχείων, πριν από την πανδημία η αρτηριακή πίεση των εθελοντών ήταν σχετικά σταθερή. Μετά την έναρξή της, όμως, υπήρξαν σημαντικές αλλαγές.

Στις γυναίκες παρατηρήθηκε αύξηση στην αρτηριακή πίεση, τόσο στη συστολική όσο και στη διαστολική. Η συστολική είναι η πίεση όταν η καρδιά εξωθεί αίμα και η διαστολική μεταξύ των κτύπων, όταν η καρδιά αναπαύεται.

Αυξήθηκε επίσης η συστολική πίεση στους μεγαλύτερης ηλικίας εθελοντών και η διαστολική στους νεότερους.

Επιπλέον, μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου 2020 αυξήθηκαν κατά 26,8% οι εθελοντές που «ανέβηκαν» κατηγορία υπέρτασης. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν λιγότεροι όσοι κατόρθωσαν να ρυθμίσουν την υπέρτασή τους και να «κατέβουν» κατηγορία.

Οι πιθανές αιτίες

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η επιδείνωση της κατάστασης πιθανώς συνεχίζεται, καθώς διαρκώς τίθενται νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας. Όπως εξηγούν, οι περιορισμοί που έχουν μπει στη ζωή μας έχουν οδηγήσει πολλούς από εμάς να μην φροντίζουμε καλά τον εαυτό μας.

«Οι αλλαγές στην αρτηριακή πίεση που βλέπουμε πιθανώς σχετίζονται με τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και την φυσική δραστηριότητα», είπε ο Dr. Laffin. «Έχει επίσης παρατηρηθεί πως πολλοί έχουν αυξήσει την κατανάλωση του αλκοόλ. Αλλεπάλληλες μελέτες, εξ άλλου, έχουν δείξει ότι οι χρονίως πάσχοντες αποφεύγουν όσο μπορούν τις ιατρικές επισκέψεις. Έτσι, το χρόνιο πρόβλημα της υγείας τους, όπως η υπέρταση, μπορεί να μένει χωρίς επαρκή έλεγχο».

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να έχουν παίξει ρόλο είναι το ψυχολογικό στρες που προκαλεί η πανδημία και τα προβλήματα ύπνου.

«Το γεγονός ότι υπάρχει πανδημία δεν σημαίνει πως μπορούμε να αμελήσουμε τις άλλες πλευρές της υγείας μας», υπογράμμισε ο Dr. Laffin. «Είναι σημαντικό να μετράτε συστηματικά την αρτηριακή πίεση, αλλά και τη χοληστερόλη στο αίμα σας. Να προσέχετε επίσης τη διατροφή σας και να γυμνάζεστε συστηματικά. Μην αναβάλλετε, τέλος, τις ιατρικές επισκέψεις διότι το τίμημα της καθυστέρησης μπορεί να είναι μεγάλο».

Φωτογραφία: iStock

The post Κορωνοϊός: Η πανδημία και το lockdown είχαν σοβαρές συνέπειες στην πίεσή μας appeared first on coollife.gr.

Related posts

Το CU Liquid έρχεται να αλλάξει για πάντα την καρτοκινητή στην Ελλάδα

timesadmin

Ωμέγα 3: Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν ιχθυέλαιο – Όλες οι χρήσεις αλλά και παρενέργειες

timesadmin

Μύκητας Candida auris: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε

timesadmin

Τα νοικοκυριά επαναξιολογούν τις ψηφιακές τους ανάγκες – Τι άλλαξε μετά τα lockdown

timesadmin

Η μετατροπή ενός αεροπλάνου A330 σε μια εμπειρία πολυτέλειας που μοιάζει με γιοτ

timesadmin

Πώς να αντιμετωπίσετε σωστά τα μικροατυχήματα στην κουζίνα. Τι συνιστούν οι ειδικοί

timesadmin