Κορωνοϊός:-Για-πόσο-καιρό-μετά-την-covid-βγαίνουν-θετικά-τα-τεστ;
ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Για πόσο καιρό μετά την COVID βγαίνουν θετικά τα τεστ;

-covid-

Τα τεστ που ανιχνεύουν τον κορωνοϊό μπορεί να βγαίνουν θετικά για αρκετό καιρό μετά το τέλος της οξείας φάσης.

Αίσθηση προκάλεσε πριν από λίγες ημέρες η είδηση ότι ένας ασθενής ήταν θετικός επί 505 ημέρες στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ο ασθενής ήταν ανοσοκατεσταλμένος και ο οργανισμός του δεν κατόρθωσε να απαλλαγεί από τον επικίνδυνο ιό.

Η περίπτωση αυτή, όμως, είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, αν και τα τεστ που ανιχνεύουν τον κορωνοϊό μπορεί να βγαίνουν θετικά για αρκετό καιρό μετά το τέλος της οξείας φάσης.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Ασθενής έβγαινε θετικός στην COVID-19 επί 505 ημέρες

Όπως εξηγεί ο Dr. Matt Binnicker, καθηγητής Εργαστηριακής Ιατρικής και διευθυντής του Τομέος Κλινικής Ιολογίας στην Mayo Clinic, οι περισσότεροι ασθενείς βγαίνουν θετικοί στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός για περίπου 10 ημέρες.

Αυτό ισχύει κυρίως όταν κάνουν self test ή rapid test. Όταν κάνουν μοριακό έλεγχο με PCR, κάποιοι βγαίνουν θετικοί για πολύ περισσότερο καιρό.

Η διαφορά ανάμεσα στα είδη των τεστ έγκειται στο τι αναζητά το καθένα, λέει ο Dr. David Dowdy, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς.

«Το PCR είναι σχεδιασμένο να εντοπίζει το RNA, δηλαδή το γενετικό υλικό του κορωνοϊού», εξηγεί. «Ακόμα και όταν ο κορωνοϊός είναι πια νεκρός, θραύσματα από το RNA του μπορεί να παραμένουν στον οργανισμό. Το PCR είναι πάρα πολύ ευαίσθητο και τα εντοπίζει, με αποτέλεσμα να βγαίνει θετικό το αποτέλεσμά του για δύο μήνες ή και περισσότερο ακόμα».

Αυτό δεν συμβαίνει πάρα πολύ συχνά, αλλά δεν είναι απίθανο, προσθέτει.

Τι σημαίνει το επίμονα θετικό τεστ

Τι σημαίνει, όμως, το επίμονα θετικό αποτέλεσμα στα τεστ;  Σύμφωνα με τα αμερικανικά, ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), οι περισσότεροι άνθρωποι που εξακολουθούν να έχουν θετικό PCR τεστ μετά την ανάρρωσή τους, δεν πρέπει να ανησυχούν.

Το θετικό τεστ δεν σημαίνει ότι είναι μεταδοτικοί και θα μολύνουν τους άλλους, τονίζει. Σημαίνει απλώς ότι φέρουν κάποια θραύσματα του ιού.

Και πάλι, όμως, υπάρχουν εξαιρέσεις όταν το θετικό τεστ αφορά ασθενείς που:

Είναι ανοσοκατεσταλμένοι

Αρρώστησαν βαριά από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός

«Οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό μπορεί να είναι για περισσότερο καιρό μεταδοτικοί. Αυτό ισχύει κυρίως αν εξακολουθήσουν να έχουν συμπτώματα», τονίζει ο Dr. Binnicker.

«Αυτό οφείλεται στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημά τους δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορωνοϊό. Και γι’ αυτό θα βγαίνουν θετικοί στα τεστ για περισσότερο καιρό απ’ όσο είναι το σύνηθες», συνηγορεί ο Dr. Dowdy.

The post Κορωνοϊός: Για πόσο καιρό μετά την COVID βγαίνουν θετικά τα τεστ; appeared first on coollife.gr.

Related posts

Κορωνοϊός: Γιατί χρειάζονται έλεγχο για διαβήτη όσοι αναρρώνουν από την COVID-19

timesadmin

Ο εγκέφαλος των πολύτεκνων γερνάει πιο γρήγορα!

timesadmin

Χειλίτιδα: Τι μπορεί να συμβαίνει όταν σκάνε τα χείλη. Τι κίνδυνοι υπάρχουν

timesadmin

Υπέρταση: Το λάθος που όλοι κάνουν και επηρεάζει τη μέτρηση της πίεσης

timesadmin

Τι μπορεί να συμβαίνει, αν σας ανεβαίνει η πίεση όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι

timesadmin

Στην Καλλιθέα το μεγαλύτερο κατάστημα της WIND σε ένα ιστορικό κτίριο

timesadmin