thetimes.gr
Κορωνοϊός:-Ασθενής-έβγαινε-θετικός-στην-covid-19-επί-505-ημέρες
ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Ασθενής έβγαινε θετικός στην COVID-19 επί 505 ημέρες

-covid-19-505-

Πρωτοφανή ευρήματα από βρετανική μελέτη σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό και παρατεταμένη COVID. Περιγράφουν επίσης την πρώτη περίπτωση λανθάνουσας COVID, σε ασθενή που βγήκε αρνητικός μετά την αρχική λοίμωξη αλλά αργότερα διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούσε να νοσεί.

Ένας ασθενής από τη Βρετανία ήταν θετικός στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός επί 505 συνεχόμενες ημέρες – το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχει καταγραφεί έως σήμερα.

Ο ασθενής, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά, είχε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα διαγνωστικά τεστ στα οποία υποβαλλόταν έβγαιναν διαρκώς θετικά επί 1,5 χρόνο, πριν τελικά χάσει τη ζωή του.

Η περίπτωσή του θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νόσων (ECCMID). Το συνέδριο αρχίζει σήμερα τις εργασίες του στη Λισσαβώνα.

Όπως ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν την έναρξή του, ο συγκεκριμένος ασθενής είχε διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό την άνοιξη του 2020. Κάποια στιγμή υποβλήθηκε σε θεραπεία και με το φάρμακο ρεμδεσιβίρη, αλλά τελικά κατέληξε στα τέλη του 2021. Εκτός από τη νόσο που του προκαλούσε ανοσοκαταστολή, είχε και άλλες συννοσηρότητες.

Έως πρότινος, η ασθενής με την πιο παρατεταμένη COVID-19 ήταν μία γυναίκα με καρκίνο που ήταν μολυσμένη επί 335 ημέρες.

Και λανθάνουσα COVID

Ο εν λόγω ασθενής είναι ένας από τους συνολικώς εννέα που έθεσαν υπό παρακολούθηση γιατροί στο Λονδίνο, για να δουν πως αλλάζει ο κορωνοϊός με την πάροδο του χρόνου στα ανοσοκατασταλμένα άτομα. Τη σχετική μελέτη διεξάγουν επιστήμονες από το King’s College και τον δημόσιο νοσηλευτικό οργανισμό Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust.

Οι επιστήμονες περιγράφουν επίσης την πρώτη περίπτωση λανθάνουσας COVID-19 (occult COVID). Πρόκειται για άλλο ασθενή, ο οποίος είχε αρνητικά τεστ μετά την αρχική λοίμωξη, αλλά ο κορωνοϊός εξακολουθούσε να του προκαλεί «σιωπηρή» λοίμωξη, που αργότερα ξαναεμφανίστηκε στα τεστ!

Ο ασθενής αυτός διαγνώστηκε αρχικά με την παραλλαγή Άλφα (βρετανικό στέλεχος) που είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Όταν το ιικό φορτίο στον οργανισμό του αυξήθηκε ξανά και βγήκε πάλι θετικός στα τεστ, εξακολουθούσε να φέρει το στέλεχος Άλφα.

Μόνο που στο μεσοδιάστημα το στέλεχος αυτό είχε πάψει να κυκλοφορεί στη Βρετανία. Επομένως η λοίμωξή του ήταν η παλιά και όχι νέα, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Luke Blagdon Snell, από το Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ο κορωνοϊός μπορεί να δημιουργήσει νέες παραλλαγές.

Από τι έπασχαν

Στη μελέτη εντάχθηκαν ασθενείς στους οποίους ο κορωνοϊός προκαλούσε ιδιαίτερα παρατεταμένη ενεργό λοίμωξη. Από τους εννέα ασθενείς:

  • 2 είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
  • 2 είχαν HIV/AIDS λοίμωξη
  • 1 υποβαλλόταν σε βιολογική θεραπεία
  • 1 είχε υποβληθεί σε εκτομή του θύμου αδένα (είναι εξειδικευμένο όργανο του ανοσοποιητικού και βρίσκεται πίσω από το στέρνο)
  • 1 έπασχε από υπογαμμασφαιριναιμία (είναι ένα είδος ανοσοανεπάρκειας)
  • 1 έπασχε από αιματολογική κακοήθεια
  • 1 υποβαλλόταν σε μακροχρόνια θεραπεία με στεροειδή

Το μέσο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο θετικό τεστ των ασθενών έως το τελευταίο ήταν 73 ημέρες. Το μικρότερο ήταν 56 ημέρες, αλλά δύο από τους ασθενείς ήταν θετικοί επί περισσότερο από 1 χρόνο.

Η μελέτη άρχισε τον Μάρτιο του 2020. Τα ευρήματα που ανακοινώθηκαν τώρα αφορούν το χρονικό διάστημα έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2021. Οι ερευνητές εξακολουθούν να παρακολουθούν όσους ασθενείς βρίσκονται ακόμα εν ζωή.

Άλλο η Long COVID

Κανένας από τους ασθενείς τους δεν έπασχε από εμμένουσα COVID (ή long COVID), έσπευσε να διευκρινίσει ο Dr. Snell.

«Στην εμμένουσα ή long COVID, οι πάσχοντες έχουν επίμονα συμπτώματα παρότι ο κορωνοϊός έχει πια φύγει από τον οργανισμό τους», εξήγησε. «Στις λοιμώξεις που αποκαλύπτει η μελέτη μας, οι ασθενείς εξακολουθούσαν να έχουν ενεργή λοίμωξη από τον κορωνοϊό επί τουλάχιστον 8 εβδομάδες ο καθένας».

Κάθε φορά που οι ερευνητές υπέβαλλαν σε διαγνωστικά τεστ τους ασθενείς, ανέλυαν και το γενετικό υλικό των κορωνοϊών που ανίχνευαν. Αυτό γινόταν για να εξακριβώσουν εάν νοσούσαν από την ίδια παραλλαγή του κορωνοϊού ή είχαν κολλήσει κάποια νέα.

Ωστόσο η γενετική αλληλούχιση έδειξε ότι ο κορωνοϊός μεταλλασσόταν με την πάροδο του χρόνου. Οι μεταλλάξεις που ανιχνεύθηκαν ήταν ίδιες με αυτές που ανιχνεύθηκαν αργότερα στον γενικό πληθυσμό.

Κι άλλος ασθενής πλησιάζει τις 500 ημέρες

Από τους εννέα ασθενείς που εντάχθηκαν στη μελέτη, οι πέντε εξακολουθούν να βρίσκονται εν ζωή. Δύο απηλλάγησαν τελικά από τον κορωνοϊό χωρίς θεραπεία και δύο άλλοι με θεραπεία.

Ο πέμπτος εξακολουθεί να νοσεί με COVID-19. Στην τελευταία εξέταση που του έγινε, στις αρχές του 2022, ο κορωνοϊός του είχε προκαλέσει λοίμωξη επί 412 συνεχόμενες ημέρες. Αν βγει θετικός στον επόμενο έλεγχο, που θα γίνει τους προσεχείς μήνες, μπορεί να ξεπεράσει τις 505 ημέρες νόσου!

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα οδηγήσει σε περισσότερες θεραπευτικές επιλογές για τους πάσχοντες από συνεχιζόμενη COVID-19.

Φωτογραφία: iStock

The post Κορωνοϊός: Ασθενής έβγαινε θετικός στην COVID-19 επί 505 ημέρες appeared first on coollife.gr.

Related posts

Παθαίνετε άπνοια όταν κοιμάστε; Τι κίνδυνος υπάρχει αν σας μολύνει ο κορωνοϊός

timesadmin

Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για δαγκώματα, τσιμπήματα σε ξηρά και θάλασσα; Οι οδηγίες του ΕΚΑΒ

timesadmin

Δημόσια σχολεία στο Σιάτλ προσέφυγαν κατά των social media – «Πλήττουν την ψυχική υγεία των μαθητών»

timesadmin

Υπνική άπνοια: Η διακοπτόμενη αναπνοή στον ύπνο αποδυναμώνει οστά και δόντια!

timesadmin

FDA: «Πράσινο φως» στο πρώτο διπλό τεστ γρίπης και κορωνοϊού για το σπίτι

timesadmin

Φόβοι από νέο στέλεχος γονόρροιας: Πιθανώς μη θεραπεύσιμη μορφή της νόσου λένε οι ειδικοί!

timesadmin