Κορωνοϊός:-Άρχισε-το-5ο-κύμα-στη-Νότιο-Αφρική,-αλλά-με-νέες-παραλλαγές-της-Όμικρον!
ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Άρχισε το 5ο κύμα στη Νότιο Αφρική, αλλά με νέες παραλλαγές της Όμικρον!

-5-

 • Ρούλα Τσουλέα

Τι γνωρίζουν έως στιγμής οι επιστήμονες και τι τους προβληματίζει. Τι σημαίνει το νέο κύμα στη Νότιο Αφρική για τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Τι λένε οι ειδικοί.

Αντιμέτωπη με ένα ακόμα κύμα της COVID-19, το πέμπτο κατά σειρά, βρίσκεται η Νότια Αφρική, όπου τα κρούσματα που προκαλεί ο κορωνοϊός άρχισαν πάλι να αυξάνονται. Ωστόσο το νέο αυτό κύμα οφείλεται σε δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον: την ΒΑ.4 και την ΒΑ.5.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, το νέο κύμα άρχισε λίγους μόνο μήνες μετά το τέλος του προηγούμενου του χειμώνα. Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα:

 • Τα νέα κρούσματα τριπλασιάστηκαν
 • Τα ποσοστά θετικότητας στα τεστ αυξήθηκαν
 • Παρατηρήθηκε αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία

Η παραλλαγή Όμικρον εμφανίστηκε στη Νότιο Αφρική κάποια στιγμή το Νοέμβριο. Τον Ιανουάριο πρωτοανιχεύθηκαν οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5, οι οποίες τώρα πια έχουν επικρατήσει. Οι επιστήμονες έχουν έως στιγμής παρατηρήσει τα εξής:

 • Οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5 ξεπερνούν εύκολα την φυσική ανοσία που έχουν αναπτύξει οι ανεμβολίαστοι πολίτες, οι οποίοι είχαν νοσήσει από την αρχική παραλλαγή Όμικρον.
 • Οι νέες παραλλαγές εξαπλώνονται πιο γρήγορα από την ΒΑ.2. Αυτή είναι η  προηγούμενη υποπαραλλαγή της Όμικρον, η οποία με τη σειρά της ήταν πιο μεταδοτική από την αρχική. Η ΒΑ.2 (ή Όμικρον 2) είναι το στέλεχος της Όμικρον που κυριαρχεί στη χώρα μας (έχει φτάσει στο 93% των κρουσμάτων του κορωνοϊού)
 • Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα αν το νέο κύμα που προκαλεί ο κορωνοϊός θα έχει πιο σοβαρά περιστατικά
 • Οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 κυκλοφορούν ήδη στις ΗΠΑ, αλλά σε χαμηλά επίπεδα. Στην Αμερική επικρατεί η ΒΑ.2, αλλά έδαφος κερδίζει και μία άλλη υποπαραλλαγή της Όμικρον, η ΒΑ.2.12.1.

Τι έχει αλλάξει

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι νέες μεταλλάξεις που δημιούργησε ο κορωνοϊός, του επιτρέπουν να μεταδίδεται ακόμα πιο γρήγορα απ’ όσο κατά το παρελθόν. Στην πραγματικότητα, έχει φτάσει στο επίπεδα μεταδοτικότητας της ιλαράς, σύμφωνα με τους ΝΥΤ.

Αυτό συμβαίνει με μικρές μεταλλάξεις σε μία ήδη υπάρχουσα παραλλαγή (την Όμικρον) η οποία «βελτιώνεται» με τον καιρό, για να διευκολύνει ακόμα περισσότερο την επιβίωση (και διαιώνιση) του επικίνδυνου ιού.

Οι ειδικοί λένε πως είναι νωρίς για να προβλέψουν τι μπορεί να σημαίνει το πέμπτο κύμα της Νοτίου Αφρικής για τον υπόλοιπο κόσμο. Και αυτό διότι εκτός από τον κορωνοϊό καθαυτό, ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες όπως:

 • Το τοπικό επίπεδο ανοσίας
 • Τα μέτρα κατά του κορωνοϊού
 • Οι καιρικές συνθήκες

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

The post Κορωνοϊός: Άρχισε το 5ο κύμα στη Νότιο Αφρική, αλλά με νέες παραλλαγές της Όμικρον! appeared first on coollife.gr.

Related posts

Κορωνοϊός: Πόσες πιθανότητες έχετε να κολλήσετε στο αεροπλάνο, σύμφωνα με έρευνα του ΜΙΤ

timesadmin

Η «γενετική θεραπεία» μπορεί να εξαφανίζει τη λευχαιμία. Για ποιους ασθενείς έχει εγκριθεί

timesadmin

Έρπης ζωστήρας & ηλικία: Μια σχέση που «σοβαρεύει» με τα χρόνια

timesadmin

COSMOTE Home Connect: Νέα αποκλειστική υπηρεσία, για καλύτερο Internet στο σπίτι

timesadmin

Ηλεκτρονικές απάτες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες – Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

timesadmin

ΠΑΡΑΛΑΓΗ COV-19 – OMIKPON (O)

timesadmin