Κονγκό:-Επετεύχθη-συμφωνία-εκεχειρίας-–-Θα-τεθεί-σε-ισχύ-από-το-απόγευμα-της-Παρασκευής
ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό: Επετεύχθη συμφωνία εκεχειρίας – Θα τεθεί σε ισχύ από το απόγευμα της Παρασκευής

Την επίτευξη συμφωνίας για “άμεση κατάπαυση του πυρός” από το βράδυ της Παρασκευής στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ανγκόλας μετά τη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Λουάντα.

Ο πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό Φέλιξ Τσισεκέντι συναντήθηκε στην πρωτεύουσα της Αγκόλας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντας Βίνσεντ Μπιρούντα (σ.σ. αφού απουσίαζε ο πρόεδρος Πολ Καγκάμι), με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό μετά το ναυάγιο της προηγούμενης εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να απαιτήσουν την αποχώρηση των ανταρτών του κινήματος M23 “από τα κατεχόμενα εδάφη” και “την υποχώρησή τους στις αρχικές τους θέσεις”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ανγκόλας Τέτε Αντόνιο μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Η εκεχειρία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα) της Παρασκευής.

Συμφωνήθηκε επίσης να συνεχιστεί η ανάπτυξη των δυνάμεων της Κοινότητας των Κρατών της Ανατολικής Αφρικής (EAC). Οι επτά χώρες μέλη της EAC (Μπουρούντι, Κένυα, Ουγκάντα, ΛΔ Κονγκό, Ρουάντα, Νότιο Σουδάν, Τανζανία) αποφάσισαν τον περασμένο Ιούνιο να αναπτύξουν μια περιφερειακή στρατιωτική δύναμη στην περιοχή. “Σε πρώτη φάση η Κένυα θα αναπτύξει τα στρατεύματά της στην Γκόμα και ακολούθως στις πόλεις Μπουναγκάνα, Ρουτσούρου και Κιβάντζα”, αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.

Σε περίπτωση που οι αντάρτες του Μ23 δεν συμμορφωθούν και δεν αποχωρήσουν από τα εδάφη που κατέχουν, οι αρχηγοί κρατών της EAC θα δώσουν εντολή στην περιφερειακή στρατιωτική δύναμη να τους υποχρεώσουν δια της βίας.

Στις συνομιλίες που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα της Ανγκόλας ήταν επίσης παρόντες ο πρόεδρος του Μπουρούντι (και προεδρεύων της EAC) Εβαρίστ Νταγισιμίγε και ο πρώην πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα ως διαμεσολαβητής της EAC για την ειρήνευση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Το ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό μαστίζεται από τη βία εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Ύστερα από μια μικρή ανάπαυλα, η περιοχή βιώνει μια αναζωπύρωση των εντάσεων από τα τέλη Οκτωβρίου.

Το Κίνημα της 23ης Μαρτίου (M23) έχει κυρίαρχο στοιχείο μέλη της φυλής των Τούτσι, ιδίως πρώην στρατιωτικούς, οι οποίοι στασίασαν το 2012. Είχε ηττηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις το 2013, αλλά ξαναπήρε τα όπλα στα τέλη της περασμένης χρονιάς, κατηγορώντας την Κινσάσα ότι αθέτησε τις συμφωνίες που προέβλεπαν αφοπλισμό και κοινωνική επανένταξη των μαχητών του.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατηγορεί τη Ρουάντα ότι υποστηρίζει το M23, κάτι που το Κιγκάλι διαψεύδει συστηματικά, αλλά έχει επαληθεύσει ο ΟΗΕ.

- ---

Related posts

Ουκρανία: Τι προβλέπει η συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών

timesadmin

Κένυα: Ο Οντίνγκα κατέθεσε προσφυγή κατά του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών

timesadmin

Στο 8% μείωσε το βασικό της επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

timesadmin

Ουκρανία: Ένας πρώην αξιωματούχος της FSB τέθηκε επικεφαλης της κυβέρνησης της κατεχόμενης Χερσώνας

timesadmin

Τέσσερα χρόνια φυλακή από το εφετείο στον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Φ. Φιγιόν

timesadmin

Επανάληψη των εκλογών στις μισές περιφέρειες του Βερολίνου λόγω εκτεταμένων παρατυπιών

timesadmin