Κομισιόν: Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών και το μεγάλο παζάρι για τα αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών και το μεγάλο παζάρι για τα αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Κομισιόν: Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών και το μεγάλο παζάρι για τα αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η άνετη πλειοψηφία Λαϊκού κόμματος, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων και ο ρόλος του Μακρόν που προωθεί τον Ντράγκι

Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών εθνικιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές ενδέχεται ακόμα και να περιπλέξει την προσπάθεια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και παραμένει η επικρατέστερη για τη θέση με βάση και τους συσχετισμούς που πρόέκυψαν στις ευρωεκλογές της Κυριακής. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στις Βρυξέλες, τα κόμματα που συνιστούν την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο – το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, οι Ευρωσοσιαλιστές και το ALDE του προέδρου Μακρόν, έχουν ήδη προχωρημένες συζητήσεις για το ενδεχόμενο παραμονής της κας φον ντερ Λάιεν, που είναι Γερμανίδα και στέλεχος του ΕΛΚ στην κορυφαία θέση της προεδρίας της Κομισιόν. Όπως είναι γνωστό, από την πλευρά του ΕΛΚ διαπραγματευτές στο παζάρι για τις κορυφαίες θέσεις της Ένωσης έχουν οριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ. 

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΛΚ παρέμεινε πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη μετά από τις ευρωεκλογές της Κυριακής και η δημιουργία ενός κοινού μετώπου με τους Σοσιαλιστές και τους Φιελεύθερους του Μακρόν θα απέδιδε μία πλειοψηφία 440 εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο των 720 εδρών. 

Σύμφωνα με ένα tweet του γνωστού Βρετανού ανταποκριτή στις Βρυξέλες, Τζακ Πάροκ, τα τρία κόμματα έχουν ήδη συμφωνήσει στο πρόσωπο της φον ντερ Λάιεν, ενώ οι Σοσιαλιστές ζητούν τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ενώ οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι έχασαν έδαφος στις ευρωεκλογές και δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα «μεγάλα» αξιώματα, εποφθαλμιούν τη θέση του Ζοζέπ Μπορέλ, με στόχο να ελέγχουν την «εξωτερική πολιτική» της Ένωσης. 

Δείτε το tweet του Βρετανού ανταποκριτή: 

EU sources telling me that the sec gens of the EPP, S&D, ALDE and Greens met today and expressed their support for a second von der Leyen commission.

S&D say only if no ECR or ID and want former Portuguese PM Antonio Costa appointed EUCO president.

ALDE want HRVP job (Kallas?)

— Jack Parrock (@jackeparrock) June 10, 2024

Μία δύσκολη πλειοψηφία

Για να εξασφαλίσει άλλα πέντε χρόνια ως επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της Ε.Ε., η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάζεται μια «ειδική πλειοψηφία» των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Το 2019 πέρασε μετά βίας την ψηφοφορία αυτή με μόλις εννέα ψήφους περισσότερες από τις απαιτούμενες, παρά το γεγονός ότι το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) της είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο νομοθετικό σώμα. Είχε επίσης την υποστήριξη του δεύτερου μεγαλύτερου, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος.

Το ΕΛΚ παραμένει η μεγαλύτερη ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο και οι πρώτες προβλέψεις για τις έδρες υποδεικνύουν ότι αν την ψηφίσουν όλοι οι κεντροαριστεροί, οι φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, θα έχει μεγαλύτερη από την απαιτούμενη πλειοψηφία των 361 ψήφων.

Πάραυτα, οι εθνικιστικές και ευρωσκεπτικιστικές πολιτικές ομάδες, καθώς και το ακροδεξιό γερμανικό AfD θα κερδίσουν από κοινού 22 βουλευτές, φτάνοντας σε σύνολο τις 149. Τα κέρδη τους θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερα, ανάλογα με το πόσοι από τους 102 πλέον ανένταχτους βουλευτές θα αποφασίσουν να ενταχθούν επίσημα σε μία από τις ευρωσκεπτικιστικές κοινοβουλευτικές ομάδες.

Αυτό θα άφηνε πολύ λιγότερα περιθώρια ελιγμών για τη φον ντερ Λάιεν, ιδίως επειδή δεν είναι σαφές πόσοι βουλευτές από τον πιθανό συνασπισμό της ενδέχεται να μην την ψηφίσουν, ακόμη και αν οι αρχηγοί των κομμάτων προσφέρουν την υποστήριξή τους.

Το 2019, περίπου 100 ευρωβουλευτές από τον συνασπισμό του ΕΛΚ, της κεντροαριστεράς και των φιλελευθέρων δεν ψήφισαν τη φον ντερ Λάιεν, αλλά η ίδια έλαβε τις ψήφους που χρειαζόταν από τους δεξιούς Πολωνούς βουλευτές. Αυτοί είναι απίθανο να την υποστηρίξουν τώρα, ειδικά από τη στιγμή που βοήθησε να προωθηθεί το Green Deal της Ε.Ε. ενώ κράτησε σκληρή στάση όσον αφορά τα θέματα για το κράτος δικαίου στη χώρα.

Για να εξασφαλίσει την υποστήριξή της στο κοινοβούλιο, η φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει έτοιμη να συνεργαστεί σε σημαντικά ζητήματα με το Ευρωπαϊκό Κόμμα Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), το οποίο συμπεριλαμβάνει ευρωσκεπτικιστικά κόμματα όπως το ιταλικό Fratelli d’Italia, το ισπανικό Vox και το πολωνικό Νόμος και Δικαιοσύνη.

Διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να μετατοπίσει την χάραξη πολιτικής της Ε.Ε. περισσότερο προς τα δεξιά τουλάχιστον όσον αφορά την κατάθεση νομοθετικών προτάσεων, δεδομένου ότι τα νομοσχέδια προετοιμάζονται από την Επιτροπή.

Πάραυτα, το «φλερτ» με το ECR θέτει τη φον ντερ Λάιεν σε τροχιά σύγκρουσης με τους συνήθεις συμμάχους της, επειδή οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα την υποστηρίξουν αν συνεργαστεί με τη Δεξιά.

Τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο πιο εύκολα όσον αφορά τη στήριξη των ευρωπαίων ηγετών. Αν και μόνο 13 από τους 27 ηγέτες ανήκουν στο ΕΛΚ, θα λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι παραμένει η μεγαλύτερη ομάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Η φον ντερ Λάιεν θεωρείται ότι έχει κάνει καλή δουλειά τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδίως με την παροχή εμβολίων για την Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της πανδημίας και με την ενοποίηση της Ε.Ε. ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ειδική πλειοψηφία που χρειάζεται σημαίνει ότι 15 από τους 27 ηγέτες της Ε.Ε., από χώρες που αντιπροσωπεύουν συνολικά το 65% του πληθυσμού της Ένωσης, πρέπει να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά της.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Reuters, οι 13 χώρες υπό την ηγεσία του ΕΛΚ, μεταξύ των οποίων και η Πολωνία, αντιπροσωπεύουν συνολικά μόνο το 26% των πολιτών της Ε.Ε.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται επίσης την ψήφο του φιλελεύθερου Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν καθώς και του σοσιαλιστή Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, όχι όμως απαραίτητα και της εθνικιστή Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Ντράγκι θέλει ο Μακρόν

Η γαλλική υποστήριξη, όμως, δεν είναι εγγυημένη. Ο Μακρόν προβάλλει τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ως πρόσωπο που θα πρέπει να «παίξει ρόλο» στις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν, παράλληλα, ότι ο Ντράγκι δεν συνδέεται με κανένα κόμμα και επομένως δεν έχει ευρύτερη πολιτική βάση. Κάθε μία από τις μεγάλες πολιτικές παρατάξεις της Ε.Ε. – το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι, η Αριστερά, το δεξιό ECR και το ακροδεξιό ID- έχουν όλοι τους υποψήφιους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προσθέτοντας στην πολυπλοκότητα, η κορυφαία θέση της Επιτροπής θα αποτελέσει μέρος πληθώρας ανώτερων θέσεων της Ε.Ε. που θα αποφασιστούν φέτος, με τις πολιτικές ομάδες να ανταλλάσσουν την υποστήριξή τους όχι μόνο για πολιτικές υποσχέσεις αλλά και για θέσεις-κλειδιά για τους εκπροσώπους τους.

Πηγή: Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πύργος: Νεκρή, μαχαιρωμένη στον λαιμό βρέθηκε η 11χρονη που είχε εξαφανιστεί – Ομολόγησε 37χρονος

Ευρωεκλογές 2024 – Politico: Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για την κάλπη – Συντριβή Μακρόν, ακροδεξιά και Ευρωβουλή

Ευρωεκλογές 2024: Συγκινημένος ο Κύπριος YouTuber Φειδίας που βγήκε ευρωβουλευτής – «Δεν το πιστεύω, αγαπώ σας»

-Related posts

12 νομοσχέδια μέσα στο καλοκαίρι – Έρχονται πριμ παραγωγικότητας, talent visa και νέος Κ.Ο.Κ.

timesadmin

Αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης προανήγγειλε για το 2024 ο Άδωνις Γεωργιάδης

timesadmin

Συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ: Στο επίκεντρο μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας

timesadmin

Γεραπετρίτης: Δεν είμαστε αφελείς για την Τουρκία – Θα δουλέψουμε βήμα βήμα για την καλή γειτονία

timesadmin

Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση για «το τίποτα» γιατί δεν έχει να πει τίποτα

James Rollner

Ευρωβαρόμετρο: Η φτώχεια και η ακρίβεια είναι τα μεγαλύτερα ζήτηματα για τους ψηφοφόρους της ΕΕ

James Rollner