Κληρώνει-για-έργα-1,3-δισ.-ευρώ-μέσα-στον-Δεκέμβριo
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κληρώνει για έργα 1,3 δισ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριo

Της Ελένης Μπότα

Για τέσσερα μεγάλα έργα κληρώνει μέσα στο Δεκέμβριο, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Η μάχη για την διεκδίκηση τους αναμένεται να δοθεί ανάμεσα στους 5 ισχυρούς του κατασκευαστικού κλάδου ήτοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑVAX, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και Μυτιληναίος.

Η αρχή των μεγάλων δημοπρατήσεων αναμένεται στην 9 Δεκεμβρίου για την πρώτη φάση των υποδομών περί των 300 εκατ. ευρώ, που προωθεί η Lamda Development στον χώρο της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Οι τεχνικοί Όμιλοι θα κληθούν να υποβάλουν προσφορές για την υλοποίηση των πρώτων έργων υποδομής, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, το κόστος της οποίας υπολογίζεται μεταξύ 70-85 εκατ. ευρώ, καθώς και εργασίες σε κοινόχρηστους χώρους, χωματουργικά, δίκτυο εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων διαχείρισης υδάτινων πόρων κλπ.

Ήδη οι μεγάλοι κατασκευαστικοί έχουν πάρει θέση μάχης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο διαγωνισμός θα γίνει μέσω κλειστής διαδικασίας.

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι δύο μεγάλοι διαγωνισμοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το Flyover της Θεσσαλονίκης και ο Άξονας Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, συνολικού προϋπολογισμού 680 εκατ ευρώ περίπου.

Η ημερομηνία κατάθεσης των οικονομικών προσφορών, που ανάμενε ο κατασκευαστικός κλάδος, έχει οριστεί για τις 20 Δεκεμβρίου. Στόχος και για τα δύο έργα να υπάρξει ανάδοχος στις αρχές του 2022 και εντός του νέου έτους να ξεκινήσει η κατασκευή τους.

Ειδικότερα για τις 20 Δεκεμβρίου έχει οριστεί η κατάθεση των οικονομικών προσφορών στο διαγωνισμό για το έργο “Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του Οδικού Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, με Σ.Δ.Ι.Τ.”, προϋπολογισμού 312 εκατ ευρώ.

Τα 5 σχήματα που θα κληθούν να καταθέσουν τις προσφορές τους είναι Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Intrakat, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία Acciona Concesiones – Μυτιληναίος. Το έργο αφορά την κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Εθνικής Οδού Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, συνολικού μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει τα εξής τμήματα: Το τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος μήκους 16,4 χλμ., το τμήμα Ριζόμυλος – Πύλος μήκους 25,7 χλμ. και το τμήμα Πύλος – Μεθώνη μήκους 7,9 χλμ.

Το έργο θα βελτιώσει την ασφάλεια των οδικών υποδομών της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής με τη συλλειτουργία των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων συγκοινωνιακών υποδομών και τη διασφάλιση γρήγορων και ασφαλών μετακινήσεων.

Για τις 20 Δεκεμβρίου έχει οριστεί η κατάθεση των οικονομικών προσφορών και για τη νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης, ή αλλιώς το Flyover, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου, εναέριου αυτοκινητοδρόμου, συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ ευρώ.

Στο έργο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πέντε σχήματα: ΑΒΑΞ Α.Ε., ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ Α.Ε, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και η κοινοπραξία “ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – INTERTOLL EUROPE ZRt.

Το Flyover θα εξυπηρετεί 10.000 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση και θα σώσει ζωές, καθώς σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης θνησιμότητας στην Ανατολική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης είναι 12 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την Αττική Οδό στην Αθήνα.

Το πρωτοποριακό έργο, μοναδικό του είδους στην Ελλάδα, αφορά 13 χιλιόμετρα, με 9 ανισόπεδους κόμβους, 4 χιλιόμετρα συνεχόμενης γέφυρας Flyover, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες. Ο προϋπολογισμός είναι 370 εκ ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με ΣΔΙΤ. Στην κατασκευή του θα απασχοληθούν περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι.

Τέλος εντός του Δεκμεβρίου αναμένεται και ο διαγωνισμός για την ανάθεση της Σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα του έργου “Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης/ Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του τμήματος Χερσόνησος – Νεάπολη ΜΕ Σ.Δ.Ι.Τ”.

Στο διαγωνισμό συμμετέχουν η “ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ”, “ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ”, “ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΡΙΑΔΝΗ”, στην οποία συμμετέχει η ΑΒΑΞ με την MARGUERITE, και η “ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – INTERTOLL EUROPE ZRt”. Η σύμβαση ΣΔΙΤ θα έχει διάρκεια 30 χρόνια, με τα 4 εξ αυτών να αφορούν την περίοδο κατασκευής του έργου.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ.

Related posts

Ι. Μασούτης: Δεν υπάρχει έλλειψη προϊόντων, ο εφοδιασμός είναι επαρκής

timesadmin

ΥΠΕΝ: Τεχνικές Προδιαγραφές Μελέτης Προσβασιμότητας για κτίρια και υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους

timesadmin

Βουλή-Ν. Παπαθανάσης: Δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος που καθιστά την Ελλάδα πρωταγωνιστή

timesadmin

Oι θέσεις της ΓΣΕΕ του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ

timesadmin

Η αριθμητική πίσω από το “μέρισμα ανάπτυξης”

timesadmin

Υποχώρηση του περιθωρίου των ελληνικών ομολόγων “βλέπει” η Πειραιώς

timesadmin