Κλειδώνουν-οι-στόχοι-της-τετραετίας-για-δαπάνες,-πλεόνασμα,-χρέος-και-ελαφρύνσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλειδώνουν οι στόχοι της τετραετίας για δαπάνες, πλεόνασμα, χρέος και ελαφρύνσεις

-|- 

Μέση ανάπτυξη 2% και πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα υπολείπονται του 2,1% του ΑΕΠ σε ορίζοντα 4ετίας θα περιλαμβάνει το δημοσιονομικό πλάνο 2025-2028 το οποίο βρίσκεται στα στάδια της τελικής διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος της ανάπτυξης, ο οποίος η Αθήνα θέλει να τεθεί στο 2% σε μέση ετήσια βάση για την επόμενη τετραετία, συνάντησε τις περισσότερες αντιρρήσεις από τους κοινοτικούς. Τούτο δε ειδικά για τα έτη 2027 και 2028, όταν πλέον θα έχει ολοκληρωθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άρα η ανάπτυξη θα υποχωρήσει με βάση τις εκτιμήσεις της Κομισιόν στο 1,3%. Σε αυτή την φάση η διαπραγμάτευση έχει επικεντρωθεί στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που θα συνοδεύσουν το ελληνικό πρόγραμμα μετά το τέλος του ΤΑΑ. Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις θα είναι “ελληνικής ιδιοκτησίας” και θα έχουν στόχο να συντηρήσουν – μαζί με τις εξαγωγές και την κατανάλωση – τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας σε επίπεδα πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό, ώστε να συνεχιστεί η σύγκλιση της οικονομίας με τον μέσο όρο της Ε.Ε. 

Σχεδόν πλήρη αποδοχή είχαν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα υπολείπονται του 2,1% του ΑΕΠ για όλη την τετραετία. Τούτο διότι με αυτό το ρυθμό αποδεικνύεται η δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας για τη μείωση του χρέους.

Συγκεκριμένα, με βάση τους στόχος που τίθενται, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειώνεται σε ετήσια βάση κατά 7,5%-8% του ΑΕΠ. Η μείωση αυτή θα προκύπτει από την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, δηλαδή την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ συν τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να είναι μεσοσταθμικά στο 2,1%, συν το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού κάθε χρονιάς. Η Αθήνα θέλει το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει ως στόχος στο 2,1% και όταν θα υπάρχει υπέρβαση του στόχου να δίνεται ένα μέρος της υπεραπόδοσης, ώστε να έχουμε ταχύτερη μείωση του χρέους. Με αυτά τα δεδομένα, ο στόχος είναι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να φτάσει το 125,2% στο τέλος του 2028 από το 153,2% που αναμένεται να φτάσει στο τέλος του χρόνου. 

Τα μέτρα στήριξης 

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα πολιτικής που θα ανακουφίζουν τους οικονομικά ευάλωτους και το πρόγραμμα μείωσης των φόρων για ιδιώτες και επιχειρήσεις, θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική με αυτή που είχαμε για την οριστικοποίηση των φετινών μέτρων τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. 

Το πρόγραμμα θα καλύπτει τις προεκλογικές εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος μέχρι και το 2027. Για όποια επιπλέον μέτρα θα γίνεται ειδική διαπραγμάτευση, όπως έγινε φέτος. Αν υπάρχει περιθώριο, δηλαδή αν σε κάποια χρονιά δεν έχει καλυφθεί ο στόχος για την αύξηση των πρωτογενών δαπανών, το υπόλοιπο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί την επόμενη χρονιά για μόνιμα μέτρα. 

Με τις μειώσεις φόρων τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα. Τούτο διότι δεν επηρεάζουν τον στόχο των δαπανών. Αρκεί βέβαια, η υπέρβαση των εσόδων να προέρχονται από μόνιμα έσοδα.

Σε ό,τι αφορά το 2028, λόγω των εκλογών που θα μεσολαβήσουν ο τελευταίος χρόνος του τετραετούς συμφώνου δεν θα έχει νέα μέτρα. Ούτως η άλλως το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο παρέχει την ευελιξία αν εκλεγεί νέα κυβέρνηση σε κάποιο κράτος μέλος αυτή να μπορεί να διαπραγματευτεί εκ νέου τα μέτρα πολιτικής που θα περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα.

Related posts

Πού “κολλάνε” τα στεγαστικά δάνεια

timesadmin

Γ. Στουρνάρας: Να επανεξεταστούν όλες οι φοροαπαλλαγές

timesadmin

Άνδρος: Το “μυστικό” νησί των Γερμανών- Σημαντικές επιδόσεις πριν τη σεζόν

timesadmin

ΔΥΠΑ: Περισσότερες από 4.600 εγκρίσεις και 21.000 προεγκρίσεις για στεγαστικά δάνεια μέσω του προγράμματος “Σπίτι μου”

timesadmin

Χιλιάδες οικογένειες έχασαν το επίδομα παιδιού

protothema.gr

Νέα παράταση για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων των Αναπτυξιακών νόμων του 2004, 2011 και 2016

timesadmin