Στις 13 Μαΐου θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.
Μιλώντας για την αντίδραση της Τουρκίας στην προοπτική της Ελλάδας να δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως: Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Μου προκαλεί κι εμένα εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας, που στο κάτω κάτω μιλάμε για ενέργεια με περιβαλλοντικό χαρακτήρα.
«Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που είναι αναμφισβήτητη και μετρήσιμη, οδηγεί αυτόματα στην υπόθεση εργασίας ότι οι βασικές θέσεις της Τουρκίας, όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, έχουν αλλάξει. Οι θέσεις αυτές παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας. Αυτό όμως δεν μας αποτρέπει να συζητούμε και να επενδύουμε στην θετική ατζέντα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτά είναι ικανοποιητικά και για την Ελλάδα και για την Κύπρο, καθώς βασίζονται στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων του Ευρωπαικού Συμβουλίου που καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βελτιωθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. «Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αποδεικνύεται από τη σχετική παράγραφο στο κείμενο συμπερασμάτων», είπε ο πρωθυπουργός.
Για τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ως προς τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής δόθηκε έμφαση στην αποτροπή μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης. «Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι στο κείμενο συμπερασμάτων υπάρχει αναφορά και στην κατάσταση στη Γάζα. Η κρίση είναι τέτοια που απαιτεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Σχετικά με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τόνισε ότι «το Ιράν πρέπει να απομονωθεί για τη συμπεριφορά του, έναντι του Ισραήλ».