ΚΙΝΑΛ:-Σκληρή-μάχη-στο-κόμμα-–-Πρώτη-σύγκρουση-Λοβέρδου-–-Παπανδρέου-για-την-ΚΟ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Σκληρή μάχη στο κόμμα – Πρώτη σύγκρουση Λοβέρδου – Παπανδρέου για την ΚΟ

Σε αρένα άγριας σύγκρουσης κινδυνεύει να μετατραπεί το Κίνημα Αλλαγής λίγα 24ωρα μετά το «ύστατο χαίρε» στη Φώφη Γεννηματά, αν δεν βρεθεί μέχρι αύριο συμβιβαστική λύση και απάντηση στο ερώτημα ποιος αντικαθιστά την εκλιπούσα στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το διάστημα έως την ολοκλήρωση της εκλογής νέας ηγεσίας.

Οι διαφωνίες πήραν γρήγορα τη μορφή έντονων αντιπαραθέσεων και παρασκηνιακού πολέμου, όταν τα επιτελεία των υποψηφίων για την ηγεσία έβγαλαν τα μαχαίρια για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη Βουλή έως τις εκλογές της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου.

«Οι υποψήφιοι γυρίζουν σε ένα άλλο τοπίο και δεν έχουν ακόμη σαφές σχέδιο, αλλά μόνο μαχαίρια ο ένας για τον άλλον», λέει έμπειρο στέλεχος του κόμματος που εκτιμά πάντως ότι στην αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο. δεν θα οδηγηθεί τελικά η κατάσταση στα άκρα, διότι έτσι θα ευτελιστεί όχι μόνο η εικόνα των υποψηφίων, αλλά και το ίδιο το κόμμα στην κρίσιμη καμπή. Η διαφωνία φάνηκε αρχικά ότι αφορούσε τους κυρίους Βασίλη Κεγκέρογλου και Κώστα Σκανδαλίδη, τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ. και τον πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο αντίστοιχα. Ο κ. Κεγκέρογλου είχε εκλεγεί διά βοής σε αυτή τη θέση μετά από πρόταση της Φώφης Γεννηματά, ενώ ο κ. Σκανδαλίδης, όπως και ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Κατρίνης, είχε οριστεί από την πρόεδρο.

Ο κ. Κεγκέρογλου για τους άσπονδους φίλους του είναι «άνθρωπος του Παπανδρέου», ενώ αντίστοιχα ο κ. Σκανδαλίδης για το team των παπανδρεϊκών είναι πίσω από τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη.

«Μόνο θεσμικές λύσεις»

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, από την άλλη, επιχείρησε να μην εμπλακεί σε αδικαιολόγητες κόντρες, ειδικά ετούτη τη στιγμή, ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του Σπύρος Καρανικόλας ανέλαβε προχθές, Παρασκευή, να εξηγήσει γιατί οι κύριοι Σκανδαλίδης και Κατρίνης είναι οι αντικαταστάτες για τη μεταβατική περίοδο: «Μόνο θεσμικές λύσεις μπορούν να γίνουν αποδεκτές, οι οποίες εξάλλου ήδη προβλέπονται και ορίζονται από τον κανονισμό της Βουλής: “Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αναπληρώνουν τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του”».

«Γίνεται μια συζήτηση περί όνου σκιάς», λέει ο κ. Μανώλης Οθωνας, ο εξ απορρήτων συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά. Ο κ. Οθωνας, καθώς και άλλοι συνεργάτες της ελπίζουν ότι μέχρι την αυριανή συνεδρίαση τα μαχαίρια θα έχουν μπει στα θηκάρια και όλοι μαζί θα προστατεύσουν την παρακαταθήκη της εκλιπούσης. Ποια είναι η συνταγή που προτείνει ο κ. Κεγκέρογλου;

«Εως την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ θα εισηγηθώ τη θεσμική και υπηρεσιακή λειτουργία της Κ.Ο. και τα καθήκοντα προέδρου της Κ.Ο., λειτουργικά και θεσμικά, να ασκεί ο γραμματέας της Κ.Ο. ενώ τα κοινοβουλευτικά ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης», τονίζει ο κ. Κεγκέρογλου. Η πρότασή του βρίσκει σύμφωνους τους παπανδρεϊκούς. Για τους τελευταίους, η μη αναγνώριση του θεσμικού ρόλου του κ. Κεγκέρογλου από τις άλλες πλευρές μεταφράζεται και ως αρχή της σύγκρουσης που «αν το θέλουν οι άλλοι, μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική λύση, δηλαδή σε εκλογή προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας». Επιδιώκει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου μια αναμέτρηση-κίνηση επίδειξης ισχύος με αφετηρία την Κοινοβουλευτική Ομάδα;

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν και στους συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού είναι περίπου 10-12 βουλευτές από τους 22, δεν έχει εξασφαλισμένη πλειοψηφία σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία και σε κάθε περίπτωση τονίζει ότι επιδιώκει μια ήρεμη αναμέτρηση.

«Ανόητη σύγκρουση»

Ο κ. Ανδρουλάκης εκφράζει διά συνεργατών του την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση και θα αποφευχθεί μέσω της στάσης των υποψήφιων αρχηγών μια ανόητη σύγκρουση: «Στο πνεύμα της ενότητας προτάσσουμε διαδικασίες που δεν θα τραυματίσουν την Κ.Ο. Θεωρούμε αυτονόητο να επιτευχθούν απ’ όλα ανεξαιρέτως τα μέρη συναίνεση και ομοφωνία για μεταβατική εκπροσώπηση, μέχρι τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος να εκλέξουν νέα ηγεσία».

Οι λοβερδικοί, που έχουν πάρει θέση προβλέποντας ότι οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου θα είναι οι κύριοι Λοβέρδος και Παπανδρέου, υπενθυμίζουν ότι «ο Ανδρέας έχει εξαρχής ξεκάθαρες θέσεις, σαφές στίγμα και λέει ό,τι έχει να πει χωρίς περιστροφές, δεν μπαίνει σε προσωπικές αντιπαραθέσεις».

Ο κ. Παύλος Γερουλάνος προσπάθησε να κρατηθεί έξω και μακριά από την κυρίως παρασκηνιακή κόντρα που εξελίσσεται. Δεν πρόκειται να αποσυρθεί από την κούρσα, όπως ενδεχομένως υπολόγιζαν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, και μάλλον εκτιμά ότι κάποιοι εκ των υποψηφίων θα προσπαθήσουν να ακυρώσουν τη διενέργεια ντιμπέιτ.

Ο κ. Χάρης Καστανίδης, όσον αφορά τον πόλεμο για τα πρόσωπα-κλειδιά στη Βουλή μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου, υπογραμμίζει ότι θα συμβάλει στο να βρεθεί «η ορθή λύση». Για το διάστημα που απομένει θεωρεί ότι ο κ. Κεγκέρογλου μπορεί να έχει τις ευθύνες που είχε, για παράδειγμα να συγκαλεί το Συντονιστικό της Κ.Ο., και οι κύριοι Σκανδαλίδης και Κατρίνης να έχουν την μπαγκέτα της κοινοβουλευτικής ευθύνης, για παράδειγμα κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

Ο κ. Παύλος Χρηστίδης, παρότι πέταξε την πρόταση αναβολής των εκλογών λόγω του αδόκητου θανάτου της προέδρου που άλλαξε τα δεδομένα, έκανε πίσω μετά και ως προς την απόφαση-έγκριση της ΕΔΕΚΑΠ για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος. «Θα αποσυρθεί από την κούρσα με όχημα την απόρριψη του αιτήματός του για αναβολή των εκλογών;» έλεγε με νόημα την Παρασκευή στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ειδήσεις σήμερα

«Θα σε βρούμε όπου και να πας»: Οι αρνητές απειλούν επιστήμονες – Γιατροί περιγράφουν όσα βιώνουν

Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή: Ποιοι είναι οι στόχοι – Στη Γλασκώβη ο Μητσοτάκης

Ο Μακρόν κατηγορεί on camera τον Μόρισον ότι του είπε ψέματα – «Καλή τύχη» με τα υποβρύχιά σας…

Related posts

Ανδρουλάκης: Να θεσπιστούν άμεσα μέτρα αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση

timesadmin

Στεφάνι στο μνημείο της Κυράς της Ρω κατέθεσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

timesadmin

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Σερ αμί, σερ καμαράντ» στο Παρίσι – «Χαμός» στο Twitter (βίντεο)

timesadmin

Με Παπακωνσταντίνου, Beatles και Καβάφη η ομιλία Μητσοτάκη στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης

timesadmin

Οικονόμου: Αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά μέτρα για την ακρίβεια θα υπάρξουν εθνικά

timesadmin

Ζελένσκι: Σήμερα στις 12:00 η ομιλία του στην Βουλή – Ποιοι θα παραβρεθούν

timesadmin