ΚΙΝΑΛ:-Πρωτοβουλίες-και-συναντήσεις-με-φορείς-της-αγοράς-για-την-ακριβεία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Πρωτοβουλίες και συναντήσεις με φορείς της αγοράς για την ακριβεία

Εκτός από την πανδημία, ψηλά στην ατζέντα του Κινήματος Αλλαγής, βρίσκεται η οικονομία με ιδιαίτερη έμφαση στην ακρίβεια. Μετά την πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη για το κύμα ακρίβειας που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κοινοβουλευτική ομάδα πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με θεσμικούς φορείς της αγοράς, εργαζόμενους και επιστημονικές οργανώσεις. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν ενόψει και της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος προς την Κυβέρνηση που θα συζητηθεί τη ερχόμενη Δευτέρα.

Από την Χαριλάου Τρικούπη, εκτιμούν ότι ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι η κρίση είναι εισαγόμενη στην πραγματικότητα υπάρχουν ευθύνες που εντοπίζονται στους υψηλούς έμμεσους φόρους, την απουσία ελέγχων στην αγορά, την προβληματική της πολιτική στη ΔΕΗ και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι προτάσεις του κόμματος είναι συγκεκριμένες και μεταξύ άλλων προσβλέπουν στην μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης & τα καύσιμα. Ενδεικτικά, οι τιμές στο λάδι, στις πατάτες, στα κρέατα έχουν ανέβει πάνω από 20%. Στην θέση που εξέφρασε και σε πρόσφατη του τηλεοπτική συνέντευξη ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας την αναγκαιότητα για μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού σήμερα. Μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση και στη διαμονή στο 6%.

Στη συνάντηση των εκπροσώπων με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, συζητήθηκε η ακρίβεια που εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων, η αναγκαιότητα για αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και η κοινά διατυπωμένη πρόταση για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

ΓΣΕΕ__1_


Η εκτόξευση του κόστους ενέργειας για τις βιοτεχνίες, τις επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα, οι ελαφρύνσεις που πρέπει να γίνουν στον κόσμο της αγοράς μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση του τζίρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταστήματα, η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους και η ανάγκη για στοχευμένη στήριξη, αναστολή υποχρεώσεων και αύξηση του αριθμού των δόσεων κυριάρχησαν στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας και του λιανεμπορίου (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, ΓΣΕΒΕΕ, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών).

Εστιαση


Η ανάγκη για στοχευμένη στήριξη της μεταποίησης και για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, αλλά και η εκτίμηση ότι η ενεργειακή κρίση θα ταλαιπωρήσει για αρκετό διάστημα τον τομέα της βιομηχανίας, ο οποίος προσφέρει 390.000 θέσεις εργασίας, ήταν τα θέματα αιχμής στην τηλεδιάσκεψη με τους φορείς της βιομηχανίας (ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΣΒΑΠ, ΕΒΙΚΕΝ).

Βιομηχανια__1_


Έρευνες για την έκταση και τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και εκτιμήσεις για το μέγεθος του πληθωρισμού ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τηλεδιάσκεψης με επιστημονικούς φορείς του λιανεμπορίου (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, ΣΕΛΠΕ, ΙΕΛΚΑ), όπου συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης (πχ μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής) για τα νοικοκυριά, με βάση και το τι γίνεται σε υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

lianemporio

Όλες οι προτάσεις εργαζομένων και φορέων θα συνεκτιμηθούν και θα συμπεριληφθούν στις τελικές θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν ο επικεφαλής της Κ.Ο. Μιχάλης Κατρίνης, η γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη, οι αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί τομεάρχες Ανάπτυξης και Εργασίας Απόστολος Πάνας και Γιώργος Μουλκιώτης αντίστοιχα, καθώς και οι αρμόδιοι τομεάρχες Γιάννης Κουτσούκος (Οικονομικών) Απόστολος Πόντας (Ανάπτυξης), Στέφανος Κομνηνός (Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας) και Χρήστος Μέγας (Εργασίας).


Ειδήσεις σήμερα:Βανδάλισαν την εκκλησία στα Κάτω Πατήσια όπου λειτουργούσε ο σάτυρος ιερέας – Δείτε φωτογραφίεςΑναζητούν ηλεκτρονικά ίχνη για την υπόθεση του βιασμού, αγωνία για την «καθυστέρηση» των εξετάσεων της Γεωργίας
Οκτώ συλλήψεις και δέκα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις για παραβάσεις των περιοριστικών μέτρων

Βιομηχανια__1_

Related posts

Στις 10 στη Βουλή η σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία

timesadmin

Σακελλαροπούλου: Μοναδική στιγμή της ελληνικής εθνεγερσίας η απελευθέρωση της Καλαμάτας

timesadmin

Χαρίτσης για πληθωρισμό: Η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί την ακρίβεια, το επιβεβαιώνει η Eurostat

timesadmin

Στη Νέα Υόρκη αύριο ο Χρήστος Σταϊκούρας

timesadmin

Δένδιας: Θεμελιώδης αρχή για Ελλάδα – Αυστραλία η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο σε αντίθεση με άλλα κράτη της περιοχής

timesadmin

Δένδιας: Η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

timesadmin