Κεραμέως:-Επεκτείνεται-το-επίδομα-μητρότητας-και-σε-άλλες-κατηγορίες-εργαζομένων-–-Τι-ισχύει-με-την-εξαήμερη-εργασία-(ΒΙΝΤΕΟ)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων – Τι ισχύει με την εξαήμερη εργασία (ΒΙΝΤΕΟ)

Κεραμέως: Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων – Τι ισχύει με την εξαήμερη εργασία (ΒΙΝΤΕΟ)

Νίκη Κεραμέως

Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας και σε άλλες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων, ανακοίνωσε σήμερα (9/7) η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι OPEN, η κα Κεραμέως επεσήμανε ότι η επέκταση αυτή θα ισχύσει αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2022.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “το 2022 η άδεια μητρότητας επεκτάθηκε από τους έξι στους εννέα μήνες, το 2023 διευρύνθηκε η παροχή και συμπεριλήφθηκαν οι αυτοαπασχολούμενες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότισσες, και τώρα η ρύθμιση επεκτείνεται στις εργαζόμενες μητέρες σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης”.

Όπως είπε “χθες υπέγραψα την κοινή υπουργική απόφαση που επεκτείνει αυτό το εννεάμηνο προστασίας και σε αυτές τις κατηγορίες των μητέρων” και τόνισε ότι “προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δημιουργία ενός πλήρους πλέγματος προστασίας της μητρότητας και γι’ αυτό έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση, για την προστασία της μητρότητας και τη συμφιλίωση μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής”.

Τι ισχύει με την εξαήμερη εργασία

Αναφορικά με τα όσα ακούγονται περί θέσπισης εξαήμερης εργασίας, η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κατάργησης της πενθήμερης εργασίας, καθώς αν ίσχυε αυτό «το Σάββατο που μας πέρασε θα δούλευε όλη η Ελλάδα» και ξεκαθάρισε ότι πρόκειται απλώς για τη δυνατότητα μιας έκτακτη βάρδια και σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.

Όπως επεσήμανε η υπουργός, το μέτρο αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, που έχουν κυλιόμενες βάρδιες και χρειάζονται έκτακτη βάρδια. Όπως είπε, η σωστή περιγραφή είναι η δυνατότητα για έκτακτη βάρδια σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

«Ακόμη και σε αυτές τις επιχειρήσεις, το μέτρο δεν ισχύει για όλους τους εργαζόμενους και βεβαίως δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει στους χώρους αυτούς σε εξαήμερη βάση, π.χ. κάθε Σάββατο. Αυτό είναι παράνομο, δεν επιτρέπεται», είπε κατηγορηματικά, σημειώνοντας ότι το μέτρο είναι για την προστασία του εργαζομένου και καταπολεμά την παράνομη εργασία. Σημείωσε ότι αν η έκτακτη βάρδια συμπίπτει με Σάββατο ο εργαζόμενος αμείβεται με προσαύξηση 40% επί του ημερομισθίου, ενώ αν συμπίπτει με Κυριακή ή ημέρα αργίας, με προσαύξηση 115%.

«Ξαναλέω όμως, εμπίπτουν όλοι; Όχι είναι η απάντηση. Και θέλω να σας πω το εξής: Υπήρξαν κατηγορίες και εργαζομένων και εργοδοτών που λένε μπορούμε να μπούμε σε αυτό το μέτρο; Η απάντηση είναι όχι αν δεν πληροίς τις προϋποθέσεις. Αν δεν είσαι δηλαδή επιχείρηση συνεχούς λειτουργίας 24 ώρες το 24ωρο και δεν έχεις κυλιόμενες βάρδιες», δήλωσε.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις της Υπουργού:

Related posts

Η κυβέρνηση αλλάζει την ατζέντα, περιμένει την Ιεραρχία και μετράει τα γαλάζια «κουκιά» για τον γάμο ομοφύλων

timesadmin

Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1: «Για αυτούς που πληρώνουν θα υπάρξει και μείωση» – Τι είπε για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την ακρίβεια

timesadmin

Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας: Δύο πανεπιστημιακοί ζητούν από το ΣτΕ να τεθεί εκτός νόμου

protothema.gr

Μαρινάκης για τα επεισόδια στο Ρέντη: Τώρα, όσοι καταδικάζονται για οπαδική βία θα μπαίνουν φυλακή

timesadmin

Μαρινάκης: Επισφαλής κάθε σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας – Πρόκειται για διαφορετικές χώρες με διαφορετικά εκλογικά συστήματα

protothema.gr

Χαρίτσης: Δυστυχώς η συζήτηση για την κεντροαριστερά γίνεται με τους χειρότερους δυνατούς όρους

wp-needuser