ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας «Κλέων»: «Βράζει» το κέντρο της Αθήνας – Έγραψε 45 βαθμούς το θερμόμετρο

Καμίνι θυμίζει η Αττική εξαιτίας του καύσωνα «Κλέωνα» με την κατάσταση να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Είναι ενδεικτικό ότι η θερμοκρασία έχει εκτοξευτεί στα ύψη με την ζέστη να είναι αφόρητη και τον υδράργυρο στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην «καρδιά» του Συντάγματος να δείχνει ακόμα και 45 βαθμούς Κελσίου.

Λιώνουν οι εύζωνες από τις υψηλές θερμοκρασίεςΣτο μεταξύ οι εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, παρά τον καύσωνα που επικρατεί, παραμένουν ακίνητοι στις θέσεις τους στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, πολύ συχνά τους πλησιάζει ο αξιωματικός υπηρεσίας προκειμένου να τους δώσει παγωμένο νερό και να τους σκουπίσει τον ιδρώτα από το πρόσωπό τους. Σε αυτό σημείο να τονιστεί ότι παρά τις υψηλές θερμοκρασίες οι τουρίστες δεν πτοήθηκαν και πήγαν στο Σύνταγμα προκειμένου να φωτογραφίσουν τους Εύζωνες.

27432275

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – 44άρια ξανά προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας

Σημειώνεται ότι Ο καύσωνας «Κλέων» επελαύνει σήμερα στη χώρα με ένα μικρό «διάλειμμα» από το «κύμα» ακραίων  θερμοκρασιών την Κυριακή 16 Ιουλίου, όπου η ζέστη θα υποχωρήσει κατά 2 με 4 βαθμούς.

Νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής επικαιροποιήθηκε το  έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων  με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία σύμφωνα με το οποίο «από την Κυριακή (16-07-2023) έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης. Παράλληλα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια, όπου ο ετησίας άνεμος θα φτάνει τα 6 με 7 μποφόρ».

Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος υπάρχει τάση νέας ανόδου της θερμοκρασίας, φαινόμενο το οποίο παρακολουθείται και θα αξιολογηθεί η εξέλιξή του καλύτερα τις επόμενες ημέρες.

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 41 βαθμούς Κελσίου.

2. Το Σάββατο (15-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο κυρίως στα βόρεια. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς, στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στη Στερεά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

4. Τη Δευτέρα (17-7-2023) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα δυτικά ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Η εξέλιξη του καιρού – Η Αττική βιώνει σήμερα την πιο δύσκολη θερμοκρασιακά ημέρα!

Η μεγάλη διάρκεια του καύσωνα είναι το βασικό στοιχείο που ανησυχεί επιστήμονες και μετεωρολόγους, με την ακραία ζέστη να αυξάνει και τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Αναλύοντας τα τελευταία προγνωστικά καιρικά μοντέλα, προκύπτει ότι « ο φετινός Ιούλιος, αν διατηρηθούν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα θερμός». Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος, υπογραμμίζει ότι «οι θερμοκρασίες που αναμένονται τις επόμενες αρκετές ημέρες θα είναι κατά 5°C έως 10°C υψηλότερες σε σχέση με τη μέση τιμή για την Ελλάδα.

Ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μιλώντας στο thetimes|-, προειδοποιοεί για την κορύφωση του «κύματος» υψηλών θερμοκρασιών που θα σημειωθεί το διήμερο Παρασκευή 14/07 – Σάββατο 15/07, κατά το οποίο συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να φτάνουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Οι περιοχές που θα έρθουν αντιμέτωπες με άκρως υψηλές θερμοκρασίες (Παρασκευή και Σάββατο) είναι: Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα(Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα), Λάρισα, Πελοπόννησος και Δυτική και Νότια Ελλάδα.

Όπως δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η πρόγνωση του meteo – Στο μέγιστο επίπεδο θερμοκρασιών ( 3 ) η Αττική 

Σύμφωνα με το meteo.gr, πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 14/07/2023 και στην Αττική, με το δείκτη κατηγοριοποίησης υψηλών θερμοκρασιών να εκτιμάται στο μέγιστο επίπεδο 3.

Χαρακτηριστικός είναι ο χάρτης 2 προειδοποίησης καιρικών συνθηκών, όπου στους περισσότερους Δήμους της Αττικής η θερμοκρασία τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 14/07 θα φτάσει και τοπικά θα ξεπεράσει τους 40 °C (κόκκινη απόχρωση), ενώ στα ανατολικά και νοτιοδυτικά τμήματα, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 37 °C (πορτοκαλί απόχρωση).

kausonas-kausonaskleon-xartiskleon-meteo

Τα αποτελέσματα τέτοιου είδους συνεργασιών, αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την τοπική αυτοδιοίκηση για το σχεδιασμό ενεργειών, με σκοπό την προστασία του πληθυσμού από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επηρεάζουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση πυρομετεωρολογικών συνθηκών ικανών να δυσχεράνουν τον έλεγχο δασικών πυρκαγιών που τυχόν εκδηλωθούν. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι έως και το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να είναι κρίσιμα υψηλή. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων, η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων (δείκτης ευφλεκτότητας) αναμένεται να υποχωρήσει σε τιμές κάτω του 10 % σε αρκετές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, παραμένοντας σε αυτά τα επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.

Κάτω από αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, η εξάπλωση της φωτιάς θα ευνοείται ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθιστώντας δύσκολο το έργο της διαχείρισης και καταστολής τυχόν δασικών πυρκαγιών. Στους δύο χάρτες του γραφικού που ακολουθεί συνοψίζονται οι περιοχές με την υψηλή και πολύ υψηλή επικινδυνότητα για σήμερα, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, και αύριο, Σάββατο 14 Ιουλίου 2023.

kausonas-fotiatora-meteo-kausonaskleon

Καύσωνας Κλέων: Και τις επόμενες ημέρες 10 βαθμούς πάνω από τη μέση τιμή η θερμοκρασία – Πού θα δούμε 43άρια σήμερα 

Σύμφωνα με μετεωρολόγους, η σημερινή μέρα αναμένεται να είναι και η πιο ζεστή με τη θερμοκρασία να φτάνει και τους 44 βαθμούς Κελσίου σε Στερεά και Θεσσαλία.

Αναλύοντας τα τελευταία προγνωστικά καιρικά μοντέλα, προκύπτει ότι « ο φετινός Ιούλιος, αν διατηρηθούν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα θερμός». Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος, υπογραμμίζει ότι «οι θερμοκρασίες που αναμένονται τις επόμενες αρκετές ημέρες θα είναι κατά 5°C έως 10°C υψηλότερες σε σχέση με τη μέση τιμή για την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και το 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου, οι 36-38°C θα θεωρούνται μάλλον ανάσα “δροσιάς” δοθέντος ότι οι θερμές ημέρες, οι ημέρες δηλαδή που η θερμοκρασία θα ξεπερνά τους 39°C θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αρκετές».

Παρασκευή και Σάββατο  με θερμοκρασίες έως και 41 με 42 βαθμούς Κελσίου 

Η Παρασκευή και το Σάββατο θα είναι οι πιο ζεστές ημέρες, για την εβδομάδα που διανύουμε, διότι η επόμενη ενδέχεται κρύβει εκπλήξεις. Θα τα δούμε όμως όλα αυτά τις επόμενες ημέρες.

kausonas--zesti

Οι μέγιστες θερμοκρασίες σε πόλεις που είναι ευπαθείς στη ζέστη 

Ο υδράργυρος θα φτάσει: 

– στην Αθήνα να φτάνει τους 41-42°C,
– στη Λάρισα τους 43-44°C,
– στο Άργος τους 42-43°C,
– στις Σέρρες τους 41-42°C,
– στη Σπάρτη τους 42-43°C,
– στο Αγρίνιο τους 42-43°C,
– στη Θήβα τους 42-43°C,
– στη Λαμία τους 42-43°C,
– στην Καρδίτσα τους 42-43°C, και
– στα Τρίκαλα τους 42-43°C

Πιο υποφερτή η κατάσταση στις ακτές αλλά με αρκετή υγρασία 

Οι παραπάνω θερμοκρασίες αφορούν σε περιοχές που είναι μακριά από τις θάλασσες διότι στα παραθαλάσσια τμήματα οι μέγιστες τιμές θα είναι κατά μέσο όρο κατά 2-5°C χαμηλότερες.

Στα ορεινά μέρη, οι συνθήκες θα είναι καλύτερες 

Επίσης, όπως είναι φυσιολογικό, στα ορεινά τμήμα θα είναι επίσης χαμηλότερες οι θερμοκρασίες και έτσι, για παράδειγμα :

– Στα 500 μέτρα υψόμετρο θα φτάνει τους 36-37°C
– Στα 700 μέτρα τους 34-35°C
– Στα 1000 μέτρα τους 31-32°C, και
– Στα 1300 μέτρα τους 28-29°C

Όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν ασφαλώς κατά προσέγγιση, διότι, ανάλογα με τον άνεμο και τις τοπικότητες ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή.

Ειδήσεις σήμερα:

«Με έστειλαν στο νοσοκομείο για μία selfie», λέει ο Βρετανός τουρίστας που ξυλοκοπήθηκε από μπράβους στον Λαγανά

Ο Σασμός έριξε αυλαία με το πιο συγκινητικό φινάλε – Τα σχόλια στο Twitter

H 16χρονη στη Χαλκιδική λίγο πριν πεθάνει ρώτησε αν το φαγητό της περιείχε το συστατικό που ήταν αλλεργική

Related posts

Μπακογιάννης: Θα αξιοποιηθούν τα εποπτικά μέσα για την ασφάλεια της Αθήνας

timesadmin

Με συμβολικά μπλόκα συνεχίζουν οι αγρότες: Αύριο η κρίσιμη συνεδρίασή τους – «Συνεχίζουμε να σας στηρίζουμε» λέει ο Μητσοτάκης

timesadmin

Θεσσαλονίκη: Από 18 έως 20 ετών οι πέντε που επιτέθηκαν με οπαδικά κίνητρα σε 22χρονο

timesadmin

ΑΣΕΠ 9Κ/2022 για μόνιμες προσλήψεις στον e-ΕΦΚΑ – Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλετε ένσταση

timesadmin

Χαλκιδική: Εν ψυχρώ δολοφονία 39χρονου στη Χαλκιδική – Υλικό από κάμερες ασφαλείας εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ

timesadmin

Βάρκιζα: 87χρονος ο οδηγός που παρέσυρε και σκότωσε τον 40χρονο στην παραλιακή – Δείτε βίντεο

timesadmin