ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας: Ανησυχεί ο συνδυασμός θερμού και ξηρού καιρού – Θερμική κάμερα κατέγραψε 70°C στο Σύνταγμα χθες το απόγευμα

Για ακόμα μια ημέρα σήμερα ο καύσωνας «Κλέων» αναμένεται να δείξει τη δύναμή του ανεβάζοντας τον υδράργυρο πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας.

Σε ρυθμούς πολύ υψηλών θερμοκρασιών κινείται εδώ και 4 μέρες η χώρα με το θερμόμετρο να έχει χτυπήσει «κόκκινο» φτάνοντας τους 42, 43 αλλά και 44 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές λόγω του καύσωνα. Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες χθες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. Ογδόντα επτά μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών, εκ των οποίων οι 14 κατέγραψαν μέγιστες άνω των 42 βαθμών Κελσίου.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εντεταλμένος ερευνητής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) και μέλος της μονάδας ΜΕΤΕΟ/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Θοδωρής Γιάνναρος, από χθες αλλά και σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στην κορύφωση αυτού του κύματος καύσωνα. 

Αυτό που ανησυχεί μάλιστα είναι ο τύπος καιρού που επικρατεί ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο είναι «το hot dry windy». «Ουσιαστικά έχουμε τον συνδυασμό θερμού – ξηρού καιρού μαζί με τον άνεμο. Δεν επιμένω πάρα πολύ στον άνεμο γιατί θυμηθείτε ότι το 2021 είχαμε τις μεγάλες φωτιές με ασθενείς ανέμους. Δεν είναι απαραίτητο δηλαδή να έχουμε άνεμο. Ωστόσο όταν έχουμε και τον άνεμο είναι ακόμη πιο επιβαρυμένο το πυρομετεωρολογικό περιβάλλον», επισημαίνει ο κ. Γιάνναρος και προσθέτει ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόκληση πυρκαγιάς. «Δραστηριότητες τέτοιες είναι το να κάνουμε κάποιο μπάρμπεκιου έξω, το να κάνουμε εργασίες με μέσα όπως είναι κάποιος τροχός, δεν συζητάμε καν το να κάψουμε κλαδιά σε οικόπεδα ή χόρτα και φυσικά προσοχή όσοι καπνίζουμε, δεν πετάμε το τσιγάρο έξω», υπογραμμίζει ο κ. Γιάνναρος.

Η θερμική κάμερα πάνω από την «φλεγόμενη» Αθήνα

Το Up Stories σε συνεργασία με τη μονάδα METEO του εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνων και την τεχνολογική υποστήριξη του Drone House κατέγραψε την θερμότερη και αμετάβλητη ημέρα του φετινού καλοκαιριού καθώς οι θερμοκρασίες δεν σημείωσαν πτώση ούτε όταν έπεφτε ο ήλιος το απόγευμα.

Από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της θερμικής κάμερας που έκανε… βόλτα πάνω από την πρωτεύουσα ήταν ο «φλεγόμενος» αναβάτης δικύκλου στην Πλατεία Ομονοίας με το όχημα του να παρουσιάζει θερμοκρασία 104 βαθμών Κελσίου.

Η μέση θερμοκρασία οδοστρώματος που παρέμεινε στους 60° κατά μέσο όρο για σχεδόν 8 ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ τα φυλάκια των τσολιάδων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα στις 19:00 χθες το απόγευμα κατέγραψαν θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου.

Χαρακτηριστική ήταν και η δίψα για πράσινο και συντριβάνια που παρουσιάζει η πόλη των Αθηνών καθώς όπου υπήρχαν δέντρα, συντριβάνια και πισίνες πέριξ τους δημιουργούνταν μικροκλίμα 15 βαθμών κελσίου χαμηλότερο από την μέση θερμοκρασία της πόλης.

Δείτε το βίντεο:

Η θερμότερη μέρα του καλοκαιριού και οι πρωτοφανείς ενδείξεις της Up'ο ψηλά

Πού καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο, οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται παραδοσιακά στους λεγόμενους κλειστούς κάμπους και πεδιάδες, όπως είναι ο κάμπος της Θεσσαλίας. «Θα έβαζα ενδεχομένως και τον κάμπο του Αξιούστη Θεσσαλονίκη, στη νότια Κρήτη επίσης, στο νομό Ηρακλείου αναμένουμε ιδιαίτερα μέγιστες θερμοκρασίες. Από την Κυριακή περιμένουμε την ενίσχυση του ανέμου, ο οποίος θα έρθει να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες», σημειώνει.

Αυτό που ανησυχεί ωστόσο είναι η διάρκεια αυτού του καύσωνα καθώς αν και θα πέσει η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλές τιμές, στους 37 και στους 38 βαθμούς Κελσίου. «Δεν θα μένουμε στα 40αρια αλλά θα είμαστε 37, 38 και όλο αυτό επιβαρύνει και την υγεία των ανθρώπων αλλά και το περιβάλλον για τις δασικές πυρκαγιές. Η υποχώρηση της θερμοκρασίας που θα έχουμε θα είναι 2-3 βαθμούς, δηλαδή οι περιοχές στα ανατολικά ηπειρωτικά θα φτάσουν με μέγιστες πάνω από 37 βαθμούς, 38 και 39. Δεν θεωρούμε ότι είναι στα επίπεδα του καύσωνα αλλά έρχονται από μία περίοδο 2-3 ημερών με 40αρια. Θα συνεχίσουμε να είμαστε μετά σε 38 και 39. Όλο αυτό επιβαρύνει και τον ανθρώπινο οργανισμό και τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες», τονίζει.

Αναφορικά με το πώς θα εξελιχθεί το καλοκαίρι σε επίπεδο θερμοκρασιών ο κ. Γιάνναρος επισημαίνει ότι λαμβάνοντας υπόψιν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προγνώσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας ακόμη και με πολλή επιφύλαξη, φαίνεται ότι οι θερμές γενικά συνθήκες θα παραμείνουν. «Φαίνεται ότι γενικά πάμε μέχρι το τέλος Ιουλίου με υψηλές θερμοκρασίες για το φυσιολογικό της εποχής», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο έχουμε ήδη ένα θερμότερο κλίμα με παρατεταμένους καύσωνες που γίνονται όλο και πιο συχνοί. «Είμαστε ήδη σε ένα θερμότερο κλίμα και είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβουμε αυτό. Επεισόδια καύσωνα όπως τον συγκεκριμένο δεν μπορούμε να τα συνδέουμε απευθείας και μόνο με την κλιματική αλλαγή. Αυτό που δεν έχουμε και αρχίζει να φαίνεται πλέον -και το 2021 φάνηκε με τους 2 δεκαήμερους σχεδόν καύσωνες- είναι ότι αυτοί οι καύσωνες εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά, μπορούμε να έχουμε και 2 και 3 τέτοια μεγάλα επεισόδια. Μπορούμε να έχουμε επεισόδια τα οποία φτάνουν οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας πολύ υψηλότερες, απ’ ό,τι θα έφταναν χωρίς την κλιματική αλλαγή και φυσικά με μεγάλη διάρκεια. Δεν είναι μόνον ο καύσωνας. Μπορεί να έχουμε τώρα τον καύσωνα και η θερμοκρασία να φτάσει 44 ωστόσο μετά που θα πέσει στους 38 και 39 αυτό δεν φέρνει ανακούφιση, ούτε για τον άνθρωπο ούτε φυσικά για το περιβάλλον», υπογραμμίζει στο --- ο κ. Γιάνναρος.

Related posts

«ΑΙΝΟΣ»: Για λάθη και ανακρίβειες του υπουργείου Ανάπτυξης μιλάει η εταιρεία μετά το πρόστιμο 742.000 ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία

timesadmin

Φωτιές: Ενισχύεται η διεθνής βοήθεια στην Ελλάδα – Πώς έχει συνδράμει η κάθε χώρα

timesadmin

Ναυάγιο Ζακύνθου: Τεράστιες φθορές στο σκαρί του «Παναγιώτη» – Κόπηκε στη μέση

timesadmin

Πήλιο: Προς ταυτοποίηση το ζευγάρι των Αυστριακών που αγνοείται – Το τατουάζ δείχνει την τραγωδία

timesadmin

Κλοπές αυτοκινήτων: Λατρεία στα leasing αυτοκίνητα

timesadmin

Άγιος Παντελεήμονας: Ασύλληπτος ο δράκος των ασανσέρ – Αλλοδαπό νεαρό που μιλά σπαστά ελληνικά αναζητά η ΕΛΑΣ

timesadmin