“Κατρακύλησε”-κατά-26%-η-μετοχή-της-bff-bank-–-Τι-έδειξε-η-έρευνα-της-κεντρικής-τράπεζας-της-Ιταλίας
ΚΟΣΜΟΣ

“Κατρακύλησε” κατά 26% η μετοχή της BFF Bank – Τι έδειξε η έρευνα της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:26

Η BFF Bank έλαβε εντολή από τις ιταλικές ρυθμιστικές αρχές να σταματήσει τις πληρωμές προς τους μετόχους της και να αναθεωρήσει τις πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησής της, με αποτέλεσμα η μετοχή της ιταλικής τράπεζας να σημειώνει πρωτοφανή πτώση άνω του 26%, ενώ νωρίτερα “άγγιξε” βουτιά έως και 36%.

Η ιταλική τράπεζα δήλωσε την Πέμπτη ότι ανέστειλε τις διανομές κερδών αφότου η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας κοινοποίησε τα αποτελέσματα έρευνάς της στις 29 Απριλίου. Ενώ η εταιρεία προσπάθησε να μειώσει τον αντίκτυπο που προέκυψε από την επανεξέταση του προφίλ κινδύνου των πιστώσεων της, οι επενδυτές και οι αναλυτές έμειναν άναυδοι.

Η κίνηση της Τράπεζας της Ιταλίας – ένα από τα πιο σκληρά μέτρα που μπορεί να λάβει μια τραπεζική ρυθμιστική αρχή – πυροδότησε ανησυχίες για τις λογιστικές πρακτικές της BFF. Η ρυθμιστική αρχή διαπίστωσε ότι ορισμένα δάνεια της BFF προς κρατικούς φορείς θα έπρεπε να ταξινομηθούν ως ληξιπρόθεσμα αντί για εξυπηρετούμενα, ενώ αμφισβήτησε ορισμένες από τις πρακτικές αποζημίωσης της εταιρείας προς τον CEO Massimiliano Belingheri.

“Η BFF έχει εισέλθει σε μια περίοδο αβεβαιότητας που, πιστεύουμε, πρόκειται να διαρκέσει μερικούς μήνες”, έγραψε σε σημείωμα της την Παρασκευή η Simonetta Chiriotti, αναλύτρια της Mediobanca, περικόπτοντας τη σύστασή της σε neutral από outperform.

“Τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην BFF επιδεικνύουν μια άνευ προηγουμένου σκληρή προσέγγιση από τη ρυθμιστική αρχή”, αν και “παραμένουμε σίγουροι για τις προοπτικές της τράπεζας μεσοπρόθεσμα και για την ευρωστία του επιχειρηματικού της μοντέλου”, είπε.

Η BFF αποκάλυψε τα αποτελέσματα της έρευνας της Τράπεζας της Ιταλίας καθώς παρουσίαζε τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της, προκαλώντας μια κατρακύλα της μετοχής της που οδήγησε σε εξανέμιση του ενός τρίτου της κεφαλαιοποίησής της των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μετά από πτώση 10% την Πέμπτη, η μετοχή υποχωρούσε έως και 36% την Παρασκευή.

Τα ανώτερα προνομιούχα ομόλογα της BFF Bank που εκδόθηκαν τον περασμένο μήνα κινούνται στα 95,7 σεντς ανά ευρώ, από 99,9 σεντς την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Τα πρόσθετα ομόλογα Tier 1 της BFF επίσης υποχωρούν, μολονότι η τράπεζα ανέφερε ότι οι περιορισμοί στη διανομή κερδών δεν ισχύουν για την πληρωμή τόκων στα συγκεκριμένα ομόλογα.

Η BFF είναι μια χρηματοοικονομική εταιρεία που ειδικεύεται στη διαχείριση και την απόκτηση χρεών που οφείλονται σε προμηθευτές από φορείς του δημόσιου τομέα, καθώς και στο factoring, στις υπηρεσίες χρεογράφων και στις εταιρικές πληρωμές. Ιδρύθηκε το 1985 από έναν όμιλο φαρμακευτικών εταιρειών και δραστηριοποιείται στην Ιταλία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και την Ισπανία.

Η έρευνα της Τράπεζας της Ιταλίας ανέφερε ότι ορισμένες πιστώσεις της BFF προς τη δημόσια διοίκηση θα πρέπει να ταξινομηθούν ως ληξιπρόθεσμες αντί για εξυπηρετούμενες, σε μια κίνηση που μπορεί να αυξήσει τα καταγεγραμμένα υψηλού ρίσκου περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας.

Η BFF ανέφερε ότι τα ευρήματα της έρευνας δεν φαίνεται να συνεπάγονται υψηλότερες πιστωτικές ζημίες στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, αλλά έχουν να κάνουν με τα προφίλ αναφοράς για προληπτικούς σκοπούς.

Αναλυτές της Bank of America υποβάθμισαν την τράπεζα σε neutral, η Equita την υποβάθμισε σε hold, ενώ η Banca Akros ανέστειλε τη σύστασή της εν αναμονή λεπτομερειών σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η έκθεση της κεντρικής τράπεζας στα οικονομικά της εταιρείας.

Η τράπεζα δε βλέπει αλλαγή στη μερισματική της πολιτική ούτε στην κερδοφορία της λόγω της έρευνας και θα απαντήσει στα πορίσματα της έρευνας με τις αξιολογήσεις της τον Ιούλιο. Η πολιτική της BFF για το μέρισμα θα επανεκκινηθεί μετά την άρση από την Τράπεζα της Ιταλίας της προσωρινής αναστολής των πληρωμών μερισμάτων, ανέφερε επίσης την Παρασκευή.

Related posts

Τούρκος ναύαρχος: “Η Ελλάδα μας στρίμωξε – Nα ξέρετε πως παραδοθήκαμε”

timesadmin

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης: Πολύ πρόωρο να εξεταστούν σενάρια για την επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας

timesadmin

Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ κατέρριψαν 15 drones των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

timesadmin

Το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο στη Γάδα δύο φορτηγών καυσίμων ημερησίως

timesadmin

Σοϊγκού: Από την έναρξη της αντεπίθεσης η Ουκρανία έχει χάσει περίπου 1.500 τεθωρακισμένα

timesadmin

ΗΠΑ: Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά σε Τέξας και Λουιζιάνα, έπειτα από σφοδρή καταιγίδα

protothema.gr