Ως κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτήρισε την έκθεση της επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διαφθορά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.
Όπως επισήμανε, η συγκεκριμένη έκθεση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς στην κεντρική κυβέρνηση αναφέρει στα συμπεράσματά της, ότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ικανοποιητικά καμία από τις 17 συστάσεις που της έχουν υποδειχθεί από την έκθεση αξιολόγησης και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκθέτει διεθνώς τη χώρα, όχι για πρώτη ή δεύτερη, αλλά για πολλοστή φορά».
Καταθέτοντας την Έκθεση στα πρακτικά της Βουλής, έθεσε το ερώτημα: «Έχει δημοσιευτεί αυτή η έκθεση στον ιστότοπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει και την ευθύνη συντονισμού των ενεργειών και της υλοποίησης των συστάσεων; Προφανώς όχι, γιατί παραπλανητικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης όχι μόνο δεν έχει δημοσιεύσει αυτήν την έκθεση που είναι κόλαφος για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά έχει την έκθεση του ΟΟΣΑ που επαινεί την Ελλάδα για τα μέτρα σχετικά με την καταπολέμηση της δωροδοκίας στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη από την αρχή στήθηκε ως κέντρο διαχείρισης της διαφθοράς, με την υπερσυγκέντρωση εξουσιών, τις υποκλοπές, τις λίστες για τα ΜΜΕ, τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων χιλιάδων πολιτών από το υπουργείο Εσωτερικών και την πριμοδότηση της αισχροκέρδειας στην Υγεία, την ενέργεια, το τραπεζικό σύστημα, την εφοδιαστική αλυσίδα, που έχουν εκτοξεύσει το κόστος ζωής και οδηγούν στην ανέχεια χιλιάδες Ελλήνων.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα της διαφθοράς που επικαλέστηκε ο κ. Κατρίνης ήταν η πυρκαγιά στην Ύδρα, η οποία προκλήθηκε από ρίψη βεγγαλικών από πολυτελές ιδιωτικό σκάφος. Κι ενώ υπήρξαν συλλήψεις του πληρώματος, όπως ανέφερε, οι επιβαίνοντες αφέθηκαν ανενόχλητοι να επιστρέψουν στις χώρες τους, υπονοώντας κυβερνητική παρέμβαση και θέτοντας τα εξής ερωτήματα:
«Ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας; Είναι δυνατόν να προσάγονται μάγειρας, πλήρωμα και καμαριέρες και να αφήνονται ανενόχλητοι οι υπόλοιποι να φύγουν από τη χώρα; Μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι δεν υπήρξε παρέμβαση δική της ή από κάποιο Υπουργείο, για να φύγουν όλοι αυτοί από τη χώρα αμέσως μετά;».
Όπως τόνισε, «το ξεχαρβάλωμα αποδεικνύεται και από την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, που η ηγεσία της αισθάνθηκε την ανάγκη να βγάλει ανακοίνωση για να πει ότι δεν είχε ανάμειξη ή εμπλοκή στην υπόθεση, ουσιαστικά δηλαδή ανακοίνωση μετάθεσης ευθυνών, γιατί αντιλαμβάνονται ότι αυτή η ιστορία και αυτή η εξέλιξη έχουν άκρες και ουρές, αλλά και βαρύτατες ευθύνες. Η εικόνα ενός ξεχαρβαλωμένου κράτους, ενός κράτους μειωμένης ευθύνης, είναι δημιούργημα της κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη. Μιας κυβέρνησης που προσποιείται ότι δεν ακούει, δεν βλέπει».
Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε την ανάγκη για πολιτική αλλαγή και τη δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε μια μη αναστρέψιμη πορεία φθοράς και ότι η κοινωνική αντιπολίτευση πρέπει να βρει πολιτική έκφραση με αξιόπιστα και άφθαρτα πρόσωπα, ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να προωθήσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης.