Καταστολή-αλά-Πούτιν:-Ο-Ερντογάν-θα-περάσει-νόμο-φίμωτρο-με-πρόσχημα-τη-διάδοση-ψευδών-ειδήσεων
ΚΟΣΜΟΣ

Καταστολή αλά Πούτιν: Ο Ερντογάν θα περάσει νόμο-φίμωτρο με πρόσχημα τη διάδοση ψευδών ειδήσεων

Το τουρκικό κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει ένα νέο νομοσχέδιο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά την έναρξη της νομοθετικής του συνόδου το προσεχές Σάββατο, το οποίο στοχεύει στον περιορισμό της διαφωνίας ενόψει των επερχόμενων εκλογών το 2023.

Το νομοσχέδιο θα επιβάλλει βαριές κυρώσεις για την αναφορά στην κυβέρνηση και την κοινοποίηση τέτοιων αναφορών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θεωρώντας την πράξη της “δημόσιας διάδοσης παραπλανητικών πληροφοριών” παράνομη. Άτομο που “διαδίδει δημόσια ψευδείς πληροφορίες για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη ή τη γενική υγεία της χώρας” ή που διαταράσσει τη δημόσια ειρήνη και προκαλεί ανησυχία, φόβο ή πανικό μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση από ένα έως τρία χρόνια.

Αυτό είναι μόνο το τελευταίο βήμα σε μια σταδιακή κάθοδο στον πάτο του αυταρχισμού και της λογοκρισίας του Τύπου για την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι γνωστό ότι συλλαμβάνει δημοσιογράφους , μπλοκάρει ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και περιορίζει το Διαδίκτυο σε μέρη της χώρας. 

Το νομοσχέδιο για την παραπληροφόρηση προτάθηκε πέρυσι και περιλαμβάνει πάνω από 40 άρθρα. Το νομοσχέδιο θα μπορούσε να ακρωτηριάσει τις εναπομείνασες ψηφιακές ελευθερίες που απομένουν στη χώρα και προτείνει εξίσου αυστηρούς κανονισμούς για τα παραδοσιακά έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης όπως και για τους πολίτες της. Αυτό, όπως φαίνεται είναι το τελευταίο δυνατό εργαλείο που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ο Τούρκος πρόεδρος για να παραμείνει στην εξουσία.

Η προτεινόμενη νομοθεσία περιέχει ασαφείς ορισμούς για το τι σημαίνει “παραπληροφόρηση” και τι χαρακτηρίζει “πρόθεση”, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πολιτικοποίηση του νόμου από το δικαστικό σώμα και να θέσει οποιονδήποτε διατυπώνει επικριτικές απόψεις για την κυβέρνηση σταθερά στο στόχαστρο της κυβέρνησης Ερντογάν. Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι υψηλά ιστάμενοι δικαστές της Τουρκίας, είναι στην πλειονότητά τους έτοιμοι μόλις πάρουν σύνταξη (ή και προτού) να πολιτευτούν.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια ρήτρα που ενισχύει τον χρόνο φυλάκισης εάν οι χρήστες δημοσιεύουν πληροφορίες από ανώνυμους λογαριασμούς. Μια διάταξη στη νομοθεσία περιλαμβάνει ορισμένες ομάδες ψηφιακών μέσων υπό τον Επίσημο Διαφημιστικό Οργανισμό Τύπου, ο οποίος δίνει διαπιστεύσεις και βοηθά στη χρηματοδότηση πρακτορείων ειδήσεων. Η διάταξη θα επιτρέψει σε φιλοκυβερνητικά πρακτορεία ειδήσεων και σε κυβερνητικά πρακτορεία ειδήσεων να λαμβάνουν δελτία Τύπου και διαφημιστικά κεφάλαια. Ο νόμος θα μπορούσε να “πνίξει” τα αντικυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και ουσιαστικά να απαγορεύσει κάθε διαφωνία με την κυβέρνηση.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ο νόμος εμπίπτει στον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νομοσχέδιο είναι παρόμοιο με εκείνο στην Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρωσία, όπου οι κυβερνήσεις ασκούν συχνά τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και της διαδικτυακής διαφωνίας.

Το νομοσχέδιο θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ το 2023, όταν θα διεξαχθούν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

Το κόμμα του Ερντογάν, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έχασε την πλειοψηφία του στις προηγούμενες εκλογές το 2018, αλλά εξακολουθεί να παραμένει στον κυβερνών συνασπισμό, δίνοντας σε αυτό το νομοσχέδιο την ευκαιρία να περάσει.

Εάν ο Ερντογάν κερδίσει το 2023, θα είναι η τελευταία του θητεία ως πρόεδρος.

Πέτρος κράνιας

Related posts

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν “θέλει τόσο πολύ τη διεύρυνση” του ΝΑΤΟ που ενέταξε κατά λάθος και την Ελβετία

timesadmin

“Άρωμα” παρακολουθήσεων στην COP27 – Σύνεδροι “κατέβασαν” ύποπτο app

timesadmin

Ηandelsblatt: Σολτς και Μακρόν ευτελίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία

timesadmin

“Η Γαλλία απειλείται με παράλυση”: Τι λέει ο γαλλικός Τύπος για τις εκλογές

timesadmin

Υπ. Οικονομικών ΗΠΑ: “Αδύνατο” να απομονωθούν οι ΗΠΑ από τα σοκ στην αγορά πετρελαίου

timesadmin

Το Ισραήλ ετοιμάζει εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Κατά 22% αυξήθηκε η παραγωγή του το α’ εξάμηνο

timesadmin