Καταργείται-το-χαρτόσημο-–-Έρχεται-το-ψηφιακό-τέλος-συναλλαγής-–-Την-Παρασκευή-οι-ανακοινώσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταργείται το χαρτόσημο – Έρχεται το ψηφιακό τέλος συναλλαγής – Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις

Στην επιβολή ψηφιακού τέλους συναλλαγής, με παράλληλη κατάργηση του χαρτοσήμου, το οποίο επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 1931, προχωρά η κυβέρνηση. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχετικού νομοσχεδίου που πρόκειται να τεθεί να τεθεί σε διαβούλευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή στοχεύει στο να απλοποιήσει τη διαδικασία των συναλλαγών και να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία σε σειρά δικαιοπραξιών που κοστίζουν εργατοώρες για το δημόσιο και αποτελούν τροχοπέδη για επενδύσεις και ιδιωτικές συναλλαγές.

Δεδομένου ότι με το ψηφιακό τέλος όλες οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, το όφελος θα είναι μεγάλο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις.

500 κατηγορίες συναλλαγών

Το τέλος χαρτοσήμου επιβαρύνει σήμερα πάνω από 500 κατηγορίες συναλλαγών και συμβάσεων και εκτός των άλλων είναι ακόμη μία πηγή αμφισβητήσεων και προστριβών στον φορολογικό έλεγχο.

Πρόκειται για μία δύσκολη μεταρρύθμιση που εκκρεμεί από την εποχή της “εργαλειοθήκης” των μνημονίων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και έχει ενταχθεί πλέον στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Δάνεια, ενοίκια, κληρονομιές

Το τέλος χαρτοσήμου επιβάλλεται σε μια σειρά συναλλαγών και συμβάσεων όπως δάνεια, ενοίκια (πλην κατοικιών), επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, διανομή κληρονομιάς, εγγραφές στα βιβλία επιτηδευματιών, με δύο κατά κύριο λόγο συντελεστές, 2,4% και 3,6% (οι βασικοί συντελεστές είναι 2% και 3%, επιβαλλόμενης, όμως, και εισφοράς 20% επί του χαρτοσήμου υπέρ του ΟΓΑ). 

Μετά τη δημόσια διαβούλευση που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Related posts

Ενισχύονται οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel

protothema.gr

Πρωταθλήτρια στις αποδόσεις ακινήτων η Ελλάδα

timesadmin

Άλμα 27,1% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιανουάριο

wp-needuser

ΥπΑΑΤ: Τροποποιήσεις αποφάσεων προς διευκόλυνση των παραγωγών

timesadmin

Υπουργείο Εργασίας: Ο “χάρτης” των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 24 Νοεμβρίου

timesadmin

Tο τέλος των έκτακτων επιδομάτων και το σχέδιο για τα εισοδήματα

timesadmin