Μηδενίζει την «κομματική επετηρίδα» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος προχώρησε ακόμη περισσότερο χθες στην περιγραφή του συνολικού σχεδίου του για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, αρχής γενομένης από το φθινόπωρο. Μιλώντας εφ’ όλης της ύλης στο Action24, ο κ. Κασσελάκης συνόψισε την ανασυγκρότηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο τρίπτυχο «εκσυγχρονισμός, ψηφιοποίηση και αμεσοδημοκρατία» μετά από το Καταστατικό συνέδριο, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η «κομματική επετηρίδα ούτε καν θα είναι παράγοντας» για την ανέλιξη των στελεχών του κόμματος, στο εξής.
Θέτοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης και ανανέωσης», ο πρόεδρός του τοποθέτησε ανάμεσα στην νέα ηγετική ομάδα του, δηλαδή το «σκιώδες» υπουργικό συμβούλιο, εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος με κριτήριο την παραγωγικότητά τους, μέλη των δεξαμενών σκέψης (think tanks) που έχει δημιουργήσει, αλλά και αρκετούς από τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές, συνθέτοντας ένα παλμαρέ νέων προσώπων στην προμετωπίδα της Κουμουνδούρου.
Ο ίδιος αρνήθηκε τα περί ιδεολογικής απόκλισης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από το παρελθόν του, περιγράφοντας ως απολύτως συμβατά τα όσα διατείνεται το κόμμα του σήμερα με την ιδεολογική του μήτρα, ενώ απέκλεισε «συμμαχίες κορυφής» με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, συνεχίζοντας, ωστόσο, το φλερτ με στελέχη του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ και της Πλεύσης Ελευθερίας, της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Από το κάδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ της επόμενης ημέρας δε λείπει, ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διατηρεί διαύλους επικοινωνίας, σταθερά ανοιχτούς με τον προκάτοχό του. Ερωτηθείς σχετικά για τη σχέση του με τον κ. Τσίπρα, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε χθες ότι «η σχέση μας είναι μια χαρά. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε που εμφανίστηκε στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου μας» και συμπλήρωσε ότι «θεωρώ ότι το κόμμα και εγώ προσωπικά έχουμε στηρίξει» την Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, ο κ. Κασσελάκης χαρακτήρισε «γενναία» την κίνηση των Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Κοτζιά για την επίλυση του ονοματολογικού, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην ΝΔ για τη στάση της, λέγοντας πως ««δεν πρόκειται εμείς να λύσουμε το πρόβλημα που δημιούργησε η ΝΔ».
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπενθύμισε με νόημα ότι οι αλλαγές που έγιναν στο κόμμα, ήταν διατάξεις του καταστατικού του, που παρόλα αυτά δεν είχαν εφαρμοστεί. «Δεν υπάρχει ιδεολογική μετάλλαξη, τηρούμε απαρέγκλιτα την προγραμματική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για το πού απευθυνόμαστε» συμπλήρωσε.
Οι εγκωμιαστικές αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, όμως, δεν φρενάρουν την αποφασιστικότητα του διαδόχου του να εξετάσει σε βάθος τυχόν σπατάλη στις τελευταίες περιόδους διακυβέρνησης της χώρας, ακόμη και αν αυτό αγγίζει και τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Στην ανάγκη για διαφάνεια, «δεν έχω τέτοια κολλήματα, ξέρετε» παρατήρησε ο κ. Κασσελάκης. Ο ίδιος δεν απέκλεισε ακόμη το ενδεχόμενο να παρευρεθεί στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα στα μέσα Ιουνίου, απαντώντας πως «εάν με προσκαλέσει, προφανώς θα πάω», μολονότι από το επίπεδο των σχέσεων των δύο ανδρών, η πρόσκληση έχει σχεδόν προεξοφληθεί.
Με τα εσωκομματικά πάθη, πάντως, να τελούν σε καθεστώς αναστολής μέχρι τις Ευρωεκλογές, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η καταληκτική αποστροφή του αρθρογράφου, Θανάση Καρτερού στην «Αυγή» πως «σε κάθε περίπτωση, όποιος αυτές τις στιγμές εγκαταλείπει την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ συμπράττει ακούσια με όσα δεν συμφωνεί. Απεμπολεί την ιδιοκτησία του κόμματος».
«Το δικαίωμά του να συμμετάσχει στη μετεξέλιξή του και να αποσοβήσει, διεκδικώντας την πλειοψηφία, ό,τι θεωρεί μετάλλαξη». Την υποχρέωση να ορθώσει τείχος αντίστασης στον Μητσοτάκη, αποτρέποντας την πολυδιάσπαση της Αριστεράς και της δημοκρατικής αντιπολίτευσης» σύμφωνα με τον κ. Καρτερό, που συμπεραίνει πως «και τελικά μόνο ένας ζωντανός, πολύχρωμος και κυρίως εκλογικά ισχυρός και όχι μονοδιάστατος και καχεκτικός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει υπόσταση στην προοπτική της αλλαγής. Στη χώρα, αλλά και στον εαυτό του…».
Παρά το κλίμα ενότητας που επιχειρούν να εκπέμψουν το τελευταίο χρονικό διάστημα όλες οι «φυλές» της Κουμουνδούρου, η πιθανότητα σύμπλευσής τους με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου προκάλεσε αντιδράσεις λόγω του πρόσφατου – κυβερνητικού- τους παρελθόντος. «Δεν μπορεί κάποιος να αξίζει τα λεφτά του όταν αφήνει τέτοια υπονοούμενα για τη Συμφωνία των Πρεσπών» είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης για την κυρία Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας πως «εκείνη την περίοδο ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήταν στην Ελλάδα και ίσως να μην γνωρίζει τα γεγονότα σε λεπτομέρειες. Περιμένω από τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη που είναι στην πρώτη γραμμή να ενημερώσουν τη σημερινή ηγεσία για τα γεγονότα του 2015 που ήταν δύσκολα για εμάς» πρόσθεσε.
Στην ίδια κατεύθυνση, «δεν είναι μόνο το 2015 αλλά και οι Πρέσπες που είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου ότι ήταν τραμπική η συμφωνία. Θεωρώ λάθος να πάμε προς Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου» επέμεινε ο κ. Ζαχαριάδης, κρατώντας ζωντανές τις γέφυρες και με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη. «Το βράδυ των εκλογών θα έχουμε νέο πολιτικό πεδίο για να συζήτήσουμε, να δούμε ποιος θα σηκώσει το τηλέφωνο και ποιον θα πάρει» αντέτεινε, καταλήγοντας πως «με την κυρία Κωνσταντοπούλου οι δρόμοι έχουν χωρίσει από το 2015. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήταν στην Ελλάδα και ίσως να μην γνωρίζει τα πράγματα όπως τα έχουμε ζήσει εμείς. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε μας χωρίζει πολύ μεγάλη απόσταση. Οι λόγοι είναι πολύ μεγάλοι και παραμένουν μεγάλοι».
Στο ίδιο μήκος κύματος, «δεν ξέρω αν ο Κασσελάκης έχει βρει πολιτισμικά κοινά με την Κωνσταντοπούλου και τον Βαρουφάκη και δεν έχει βρει με τον Ανδρουλάκη» ανέφερε χθες ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον τηλεοπτικό σταθμό Action24. Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η απάντησή του μοιάζει με έμμεση ειρωνεία, ο κ. Σπίρτζης προχώρησε ακόμα ένα βήμα παραπάνω λέγοντας ότι κανονικά η κυρία Κωνσταντοπούλου πρέπει να κληθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει ενόρκως ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χρηματίστηκαν για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Από αυτά που έχει πει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και με τον τρόπο που τα έχει εκφέρει θα έπρεπε να την καλέσουμε να πάει σε έναν εισαγγελέα. Να πάει να καταθέσει ποιοι βουλευτές χρηματίστηκαν και ποιοι επηρεάστηκαν από τον Τραμπ για τη συμφωνία των Πρεσπών» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.
Τέλος, ο κ. Σπίρτζης πήρε αποστάσεις και από την άρνηση Κασσελάκη να συνομιλήσει με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. «Στο τελευταίο συνέδριο πήραμε την απόφαση να γίνει πολιτική σύγκλιση με όλα τα κόμματα, με όλους τους φορείς… υποστήριξε, καταλήγοντας πως «προφανώς πρέπει να κουβεντιάσουμε και με το ΠΑΣΟΚ. Ποτέ μη λες ποτέ. Αν δεν πάμε σε τέτοιες λύσεις θα ξεπεραστούν και τα δύο κόμματα και οι ηγεσίες τους».
Ειδήσεις σήμερα:
Μεγάλη Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου
Βίντεο-σοκ από την ομηρεία γυναικών από τη Χαμάς – «Αυτές είναι που μπορούν να μείνουν έγκυες»
Ανάλυση CNN: Τι σημαίνει η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από Ιρλανδία, Ισπανία, Νορβηγία