Καρκίνος-του-προστάτη:-«Καμπανάκι»-για-αύξηση-νέων-κρουσμάτων-–-Θα-διπλασιαστούν-μέχρι-το-2040
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: «Καμπανάκι» για αύξηση νέων κρουσμάτων – Θα διπλασιαστούν μέχρι το 2040

Καρκίνος-του-προστάτη:-«Καμπανάκι»-για-αύξηση-νέων-κρουσμάτων-–-Θα-διπλασιαστούν-μέχρι-το-2040

Ο ετήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων του καρκίνου του προστάτη θα διπλασιαστεί από 1,4 εκατομμύριο το 2020 σε 2,9 εκατομμύρια το 2040.

Τα κρούσματα καρκίνου του προστάτη θα αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις λιγότερο πλούσιες χώρες, λόγω της συνεχόμενης αύξησης του προσδόκιμου ζωής.

Όπως δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, η προβλέψιμη γήρανση του πληθυσμού θα προκαλέσει αύξηση στα κρούσματα του καρκίνου του προστάτη.

«Σύμφωνα με τα συμπεράσματά μας, ο ετήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί από 1,4 εκατομμύριο το 2020 σε 2,9 εκατομμύρια το 2040», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς αυτής της μελέτης που δημοσιεύεται σήμερα και η οποία πραγματοποιήθηκε με προβολή των δημογραφικών αλλαγών που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή.

Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να ερμηνευθεί από «την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και από τις αλλαγές στις ηλικιακές πυραμίδες», υποστηρίζουν οι συγγραφείς.

Δείτε επίσης: Ο καρκίνος του προστάτη έχει δύο ξεχωριστούς τύπους – Τι αλλάζει στη θεραπεία

Ο καρκίνος του προστάτη, που είναι ο πιο συχνός στους άνδρες – το 15% όλων των καρκίνων στους άνδρες — εμφανίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε ηλικία άνω των 50 ετών. Και η συχνότητά του αυξάνεται απότομα όσο περνούν τα χρόνια.

Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός φτωχών ή αναπτυσσόμενων χωρών βρίσκονται στη διαδικασία να καλύψουν εν μέρει το χάσμα του προσδόκιμου ζωής τους σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες αντίστοιχες χώρες, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των καρκίνων του προστάτη.

Και «σε αντίθεση με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις, δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων μέσω των πολιτικών δημόσιας υγείας», σημειώνουν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης: Πώς να μειώσετε κατακόρυφα τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Πράγματι, οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη – κληρονομικότητα, μεγάλο ύψος – είναι πολύ λιγότερο αποτρέψιμοι από ό,τι, για παράδειγμα, το κάπνισμα για τον καρκίνο του πνεύμονα. Έχει διαπιστωθεί μόνο μια σχέση με το υπερβολικό βάρος, αλλά δεν είναι σαφές εάν υπάρχει μηχανισμός αιτίου και αποτελέσματος.

Οι συγγραφείς της μελέτης ωστόσο πιστεύουν ότι είναι δυνατό να περιοριστεί η αύξηση του καρκίνου του προστάτη μέσω διαφορετικών ενεργειών. Για παράδειγμα, υποστηρίζουν τη στόχευση για πρώιμες διαγνώσεις σε λιγότερο πλούσιες χώρες, σημειώνοντας ότι οι καρκίνοι του προστάτη συχνά εντοπίζονται εκεί πολύ αργά για να υπάρξει αποτελεσματική δράση.

Από την άλλη πλευρά, προειδοποιούν για τον κίνδυνο «υπερδιάγνωσης και υπερθεραπείας» στις ανεπτυγμένες χώρες.

Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος προστάτη: Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άντρας

The post Καρκίνος του προστάτη: «Καμπανάκι» για αύξηση νέων κρουσμάτων – Θα διπλασιαστούν μέχρι το 2040 appeared first on coollife.gr.

Related posts

Το Twitter αλλάζει πολιτική: Θα συλλέγει βιομετρικά δεδομένα, εργασιακή ιστορία και ιστορικό εκπαίδευσης των χρηστών

timesadmin

Το YouTube Premium αύξησε την τιμή του

timesadmin

Ασταμάτητο το PS5 – Πλησιάζει τεράστιο ορόσημο πωλήσεων

timesadmin

Πιο ευάλωτοι στις ασθένειες και τους τραυματισμούς οι νεφροί των ανδρών, λένε οι ειδικοί

timesadmin

Εμβόλια: Αυξήθηκε η παραπληροφόρηση και μειώθηκε η εμπιστοσύνη – Αποκαλυπτική έρευνα

timesadmin

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας (ειδικά στις γυναίκες)

James Rollner