thetimes.gr
Καρκίνος-του-παχέος-εντέρου:-Τι-συνιστούν-οι-γιατροί-να-κάνετε-αν-είστε-στα-40-ή-στα-50-σας
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τι συνιστούν οι γιατροί να κάνετε αν είστε στα 40 ή στα 50 σας

-40-50-

Οι προληπτικοί έλεγχοι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σώζουν ζωές, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι μεσήλικες δεν… λαμβάνουν το μήνυμα.

Τα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνονται, αλλά μόνο περίπου το 48% των ενηλίκων ηλικίας 50-54 ετών έκανε τις συνιστώμενες εξετάσεις το 2018 σε σύγκριση με το 78% των ηλικιών 70-75 ετών.

Και, ναι, μπορεί όλα αυτά τα νούμερα να καταγράφονται στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα η πραγματικότητα δεν απέχει πολύ από αυτά.

“Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου ένας στους είκοσι ανθρώπους θα διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου στη διάρκεια της ζωής του”, δήλωσε η δρ. Lynn O’Connor, επικεφαλής του τμήματος Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και Ορθού στο Mercy Hospital της Νέας Υόρκης.

Και δεν είναι μόνο πρόβλημα των ηλικιωμένων ατόμων:

«Το 30% των διαγνώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου είναι σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών», δήλωσε η δρ. O’Connor. “Το μήνυμα ότι οι προληπτικές κολονοσκοπήσεις σώζουν ζωές έχει διεισδύσει ξεκάθαρα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, ωστόσο, αυτό το μήνυμα δεν φαίνεται να περνά καθαρά στις νεότερες ηλικιακές ομάδες”.

Τα τελευταία χρόνια η συνιστώμενη ηλικία στις ΗΠΑ για προληπτικούς ελέγχους για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μειώθηκε από τα 55 στα 50 έτη και πιο πρόσφατα από τα 50 στα 45.

“Οι πρόσφατοι θάνατοι των ηθοποιών Chadwick Boseman, ηλικίας 43 ετών, και Billy Kametz, ηλικίας 35 ετών, φώτισαν την πραγματικότητα ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν είναι πλέον ασθένεια για άτομα άνω των 50 ετών”, δήλωσε ο δρ. Paul Johnson, χειρουργός παχέος εντέρου και ορθού στο Methodist Le Bonheur Healthcare στο Τενεσί.

“Η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται μεταξύ των νεότερων ανθρώπων και το χειρότερο είναι ότι, εμείς, ως γιατροί, δεν γνωρίζουμε ακριβώς το γιατί. Ως χειρουργός παχέος εντέρου, η πιο κοινή απάντηση που ακούω από έναν νεαρό ασθενή που έχει διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού είναι ότι απέρριψε οποιοδήποτε πιθανό προειδοποιητικό σημάδι ως αιμορροΐδες, είπε.

Ανισότητες υγείας και δομικοί φραγμοί

Ενώ ορισμένοι μπορεί να υποθέσουν ότι τα εμπόδια στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου βασίζονται κυρίως στον φόβο της επέμβασης ή στον φόβο κακών ειδήσεων, ο δρ. O’Connor είπε ότι αυτοί είναι μόνο δευτερεύοντες παράγοντες:

“Τα εμπόδια στον προληπτικό έλεγχο του παχέος εντέρου είναι περίπλοκα. Στη νεότερη ηλικιακή ομάδα που είναι το επικερδώς απασχολούμενο υποσύνολο του πληθυσμού, μπορεί να υπάρχει αδυναμία εξόδου από την εργασία, κόστος, ασφαλιστική κάλυψη, έλλειψη παραπομπών γιατρού και συμπεριφορές και πεποιθήσεις.

Αυτό έδειξε και η μελέτη:

Ενώ τα συνδυασμένα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου για τις συνιστώμενες ηλικιακές ομάδες ήταν 66%, τα ποσοστά για τα άτομα σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος ήταν 56%. Για όσους δεν έχουν ασφάλιση, ήταν ακόμη χαμηλότερο, λίγο κάτω από το 40%.

Αν και η μελέτη δεν κάλυπτε το πρόσφατα συνιστώμενο εύρος ηλικιών 45 έως 50 ετών, ο δρ. O’Connor είπε ότι είναι πιθανό να υπήρχαν παρόμοια χαμηλότερα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου στην ηλικιακή ομάδα 50-55 ετών.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πρόληψη

Ένα σημαντικό σημείο, είπαν οι ειδικοί, είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να σταματήσει με τον κατάλληλο έλεγχο.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των καρκίνων του παχέος εντέρου, ο πρόδρομος του καρκίνου είναι ο πολύποδας. Εάν κάποιος υποβληθεί σε προληπτική κολονοσκόπηση και εντοπιστεί πολύποδας, τότε αυτός αφαιρείται. Δεν θα έχει την ευκαιρία να εξελιχθεί σε καρκίνο.

Έως και 20% των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου βρίσκονται ήδη σε προχωρημένα στάδια. Η έγκαιρη ανίχνευση σώζει ζωές.

-: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Κολονοσκόπηση, επιλογές αντιμετώπισης και διατροφή

Πως προλαμβάνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Οι συστάσεις ενός ειδικού ογκολόγου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνδέεται με τα αντιβιοτικά που παίρνετε

Καρκίνος του παχέος εντέρου ή Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου; Σύγκριση σε συμπτώματα και σημάδια

The post Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τι συνιστούν οι γιατροί να κάνετε αν είστε στα 40 ή στα 50 σας appeared first on coollife.gr.

Related posts

Η Google βάζει τέλος στην υπηρεσία «νέφους» Stadia για streaming βιντεοπαιγνιδιών – Είχε προβληθεί ως το «Netflix για games»

timesadmin

Προστασία από σημαντική εγκεφαλική νόσο αν κάνετε αυτό για 30 λεπτά κάθε μέρα

timesadmin

Κορωνοϊός: Πως θα καταλάβετε αν έχετε την παραλλαγή Όμικρον ή την Δέλτα

timesadmin

Το νέο HUAWEI MatePad βελτιώνει την εμπειρία του «έξυπνου γραφείου»!

timesadmin

«Εξοργίστηκα όταν ο σύζυγός μου αγνόησε τα μηνύματά μου σε ένα ταξίδι με τους φίλους του – αλλά ήταν νεκρός»

timesadmin

Αυτό το Μάιο βρες στην Vodafone wearables με έως -50%

timesadmin