Καρκίνος-του-παχέος-εντέρου:-Θεραπεία-τριπλασιάζει-την-επιβίωση-σε-ασθενείς-με-επιθετική-νόσο
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Θεραπεία τριπλασιάζει την επιβίωση σε ασθενείς με επιθετική νόσο

Καρκίνος-του-παχέος-εντέρου:-Θεραπεία-τριπλασιάζει-την-επιβίωση-σε-ασθενείς-με-επιθετική-νόσο

Τα ευρήματα μελέτης σε ασθενείς με σταδίου ΙΙ ή ΙΙΙ καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τα ποσοστά επιβίωσης σε ασθενείς με επιθετικό καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να τριπλασιάζονται με μία ανοσοθεραπεία που «εξαφανίζει» τους όγκους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η ανοσοθεραπεία λέγεται pembrolizumab (πεμπρολιζουμάμπη) και είναι ήδη εγκεκριμένη στην Ευρώπη για τις μεταστατικές ή ανεγχείρητες μορφές αυτού του καρκίνου. Στη νέα μελέτη, όμως, διαπιστώθηκε πως βοηθάει σημαντικά και τους ασθενείς με πρωιμότερη νόσο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 32 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου II ή III, από πέντε κρατικά νοσοκομεία της Βρετανίας. Επικεφαλής ήταν επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL).

Όλοι οι ασθενείς έπασχαν από έναν υποτύπο του καρκίνου, που έχει συγκεκριμένο γενετικό προφίλ. Πρόκειται για τον λεγόμενο καρκίνο με υψηλή μικροδορυφορική αστάθεια (MSI-H) ή ανεπάρκεια επιδιόρθωσης αταίριαστων ζευγών βάσεων (dMMR).

Το περίπου 15% των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο, αναφέρει ο Guardian.

Τα νέα ευρήματα

Οι επιστήμονες χορηγούσαν την ανοσοθεραπεία στους ασθενείς επί 9 εβδομάδες πριν χειρουργηθούν για τον καρκίνο τους.

Η χορήγηση γίνεται στο χέρι με έγχυση που διαρκεί 30 λεπτά. Το φάρμακα δρα διεγείροντας το ανοσοποιητικό του ασθενούς για να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

Μετά την ανοσοθεραπεία, οι ασθενείς χειρουργήθηκαν για να αφαιρεθεί το τμήμα του παχέος εντέρου όπου υπήρχε ο καρκίνος. Οι βιοψίες που έγιναν στη συνέχεια έδειξαν ότι στο 59% από αυτούς δεν υπήρχε καμία ένδειξη καρκίνου μετά τη θεραπεία με πεμπρολιζουμάμπη.

Οι ασθενείς αυτοί παρέμεναν χωρίς καρκίνο 5 έως 19 μήνες αργότερα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ίσως δεν χρειάζονταν καν την εγχείρηση.

Στο υπόλοιπο 41% οι εναπομείναντες όγκοι αφαιρέθηκαν με την χειρουργική επέμβαση. Και αυτοί οι ασθενείς είναι ακόμα χωρίς ενδείξεις καρκίνου.

Όταν όμως χορηγείται η καθιερωμένη θεραπεία, που συνίσταται σε εγχείρηση και χημειοθεραπεία για 3-6 μήνες, το ποσοστό χωρίς ενδείξεις καρκίνου είναι κάτω από 5%, λένε οι γιατροί του UCL.

«Η ανοσοθεραπεία μπορεί να εξαφανίσει τους όγκους πριν την εγχείρηση. Όταν όμως συμβαίνει αυτό, φυσιολογικά τριπλασιάζονται οι πιθανότητες επιβιώσεως», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Kai-Keen Shiu, αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας στο UCL.

Φωτογραφία: iStock

The post Καρκίνος του παχέος εντέρου: Θεραπεία τριπλασιάζει την επιβίωση σε ασθενείς με επιθετική νόσο appeared first on coollife.gr.

Related posts

Έμπλαστρο που προσκολλάται στο λαιμό θα μπορούσε να κάνει να μιλήσουν ασθενείς με διαταραχές φωνής

timesadmin

Σας αρέσει το γκολφ; Τι πρέπει να κάνετε κάθε φορά πριν ξεκινήσετε για το γήπεδο

timesadmin

Vodafone Fiber 1Gbps: Ασύλληπτη ταχύτητα σταθερά και εγγυημένα

timesadmin

7 διατροφικοί μύθοι που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε

protothema.gr

Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Λιγότερα κρούσματα χάρη στα εμβόλια, καλύτερες θεραπείες

timesadmin

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα

timesadmin